• 瀏覽: 1,538
  • 回覆: 20
尖沙咀美麗華酒店墮鋁窗擊斃女遊客,據悉,屋宇署已根據《建築物條例》,向該酒店的業主發出勘察令,限令需要一個月內委託合資格

呢單嘢的處理手法極之有問題!

點解[唔係]由屋宇署直接派人檢查呢間酒店所有窗門? 反而要求酒店業主去做?係咪比機會酒店業主掩飾窗門若是失修的情況!
有無傳媒向相關部門提出呢個疑慮?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190122/bkn-20190122113921231-0122_00822_001.html

呢件案處理一開就[拘捕]抹窗員工, 係[拘捕]唔係協助調查, 點解唔[拘捕]埋負責管理維修人員? E+又發檢查要來酒店自己找人檢查窗門而唔係屋宇署去做!? 
比人感覺係定性抹窗工人係犯法做替死鬼而酒店就可以逃避刑責?

其實業主係咪要定期去檢查呢?
引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 05:39 PM 發表
尖沙咀美麗華酒店墮鋁窗擊斃女遊客,據悉,屋宇署已根據《建築物條例》,向該酒店的業主發出勘察令,限令需要一個月內委託合資格

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190122/photo/bkn-20190122113921231-0122_00822_001_fb.jpg?20190122144954

呢單嘢的處理手法極之有問題!:smile_ ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-1-22 06:25 PM 發表
其實業主係咪要定期去檢查呢?
發生飛窗殺人案應該由屋宇署自己檢查才公平防止有人做假

同樣後知後覺
但大陸有同類事發生
就不是一間酒店問題
而是會要求全部酒店都自查再提交報告
這方面大陸比香港還好

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 05:51 PM 發表
呢件案處理一開就[拘捕]抹窗員工, 係[拘捕]唔係協助調查, 點解唔[拘捕]埋負責管理維修人員? E+又發檢查要來酒店自己找人檢查窗門而唔係屋宇署去做!? 
比人感覺係定性抹窗工人係犯法做替死鬼而酒店就可以逃避刑責? ...
堅on9人地抹野都要比人拉 用腦都知唔關事啦

不單止官府衙門,連大企業都後知後覺。

屋署又行政失當
都唔知屋署管緊乜
同胞死左 香港屋署點面對十三億同胞既民族感情

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 05:39 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190122/photo/bkn-20190122113921231-0122_00822_001_fb.jpg?20190122144954

呢單嘢的處理手法極之有問題!:smile_ ...
啲窗有問題?

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 05:51 PM 發表
比人感覺係定性抹窗工人係犯法做替死鬼而酒店就可以逃避刑責? ...
嗰隻出事嘅窗,會有政府化驗師負責(因為刑事)
宜家屋宇處係叫酒店驗其他嘅窗

酒店都咁, 其實大把唐樓仲危險. 
濕9招牌更不用說, 池早一鍋. 

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-22 08:32 PM 發表

嗰隻出事嘅窗,會有政府化驗師負責(因為刑事)
宜家屋宇處係叫酒店驗其他嘅窗
爛咗嘅窗其實好難驗到係唔係之前已經有問題, 反而如果其他窗都有事就即係酒店本身有問題唔係個別例子, 屋宇署應該自己去驗

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 08:34 PM 發表

爛咗嘅窗其實好難驗到係唔係之前已經有問題, 反而如果其他窗都有事就即係酒店本身有問題唔係個別例子, 屋宇署應該自己去驗
如果係嘅,法證就收工啦

大家行經酒店要小心啲,怕上面跌窗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]