• 瀏覽: 28,670
  • 回覆: 379
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 東方紅 於 2019-1-23 02:11 PM 發表

所以,呢啲嘢千祈唔好搞咩資格,將人分類,就會造成今日咁嘅情況。最佳方法就係全民共享,咩都唔好搞,大家開心,而家搞到個個都嘈。
如果唔將人分等級,點顯得佢自己高貴

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-1-22 04:26 PM 發表
多得波叔
咁辛苦,唔好要囉⋯⋯怕麻煩,唔好要囉⋯⋯又要派,又要駡,我都唔知派來做什麼?個$4千蚊。2、3下手已經洗完。自己又唔係冇嘢做,有手有腳已經賺得多過$4千。

真係好複雜呀.....

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2019-1-23 12:43 發表

淨系銀行戶口已經有齊資料啦,咁講既話當年薯片佬比人呃左幾多呀?
兩次有好大分別, 薯片果次係交俾銀行搞, 由銀行向政府收行政費做住址同戶口核對, 果次我都係經網上銀行交資料
今次係由政府自己搞, 可能因為部門間要互通資料來抽查資格所以唔交得俾銀行做

引用:
原帖由 bonod 於 2019-1-23 05:17 PM 發表

兩次有好大分別, 薯片果次係交俾銀行搞, 由銀行向政府收行政費做住址同戶口核對, 果次我都係經網上銀行交資料
今次係由政府自己搞, 可能因為部門間要互通資料來抽查資格所以唔交得俾銀行做 ...
絕對係, 4000唔係就咁派, 要扣退稅及差餉寬免額, 及要是非綜援受助者
所以表格入面寫明, 你簽名等於同意政府可以各部門查你既個人資料
事實上政府各部門資料唔係互通, 要市民同意, 或者經過法例授權才可以被查閱

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-1-23 03:18 PM 發表
真係好複雜呀.....
有幾複雜?
我用左2分鐘下載及打印
填表用左3分鐘
影印地址證明,身分證,銀行卡用左30秒
你有咩唔明? 可以問我

提供資料, 可以有好多方法, 填表真係一個好選擇?
明白年紀大要追上科技唔易, 但追唔上都可以交比年輕一代做, 與時並進呀!!

引用:
原帖由 bonod 於 2019-1-23 05:17 PM 發表

今次係由政府自己搞, 可能因為部門間要互通資料來抽查資格所以唔交得俾銀行做 ...
證明銀行做野醒太多!

引用:
原帖由 Chavez_Nysm 於 2019-1-23 08:35 AM 發表
庸官當道。一堆廢物!
公務員出身的官僚心態重, 只可以執行, 不能做決策, 所以下任特首ANYONE BUT AO!

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-1-22 04:27 PM 發表
上次6000好似唔使填表?  定係直接入左MPF?
記得起碼要…
填寫收款銀行戶口名稱&號碼!

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-1-23 07:47 PM 發表

記得起碼要…
填寫收款銀行戶口名稱&號碼!
上次上網申請都得好似, 仲有無退稅有錢人30000蚊, 其實交得30000蚊稅, 本身生活都好過低下層好多, 仲退咁多做咩?全民派一萬, 學澳門咁幾好!

好似唔見王燈平出來吠嘅。

引用:
原帖由 cmd1503 於 2019-1-23 08:05 PM 發表
好似唔見王燈平出來吠嘅。
佢有長糧五萬定六萬一個月食, 都唔洗要呢d

引用:
原帖由 99629962 於 2019-1-23 02:17 PM 發表

如果唔將人分等級,點顯得佢自己高貴
簡單用人工可分…
200,000月薪算唔錯!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-23 07:56 PM 發表

上次上網申請都得好似, 仲有無退稅有錢人30000蚊, 其實交得30000蚊稅, 本身生活都好過低下層好多, 仲退咁多做咩?全民派一萬, 學澳門咁幾好!
已退稅30,000,
免差餉10,000,
仲再派10,000?
(你都好貪心吓喎!)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]