• 瀏覽: 38,907
  • 回覆: 489
  • 追帖: 5
+4
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-23 09:57 PM 發表

係,所以我咪話方法是孟發公開聲明尋求政治庇護,中國發聲明同意,

由中國領使護送孟進入領使館,再返回中國囉。(美、加夠膽對中國領使動武嗎?)

當年六四學生、賴昌星被中國通輯,受到美、加政治保護後,中國不能動他們,相反也是吧 ...
中國在加拿大都冇權。在加拿大,只有中國領事館是中國領土,中國領事館外是加拿大領土。

六四學生同賴昌星在美加領土,中國有咩權呀?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-23 10:04 PM 發表

香港可以請求中央。賴昌星是到咗加拿大喎。
你話香港可以請求中央庇護香港嫌疑毒販?果d普通人,中央點會出手呢。

是否要先救孟回到中國,我覺得不必,今時今日資訊發達,孟可以在加發出尋求庇護的聲明,升上了政治層面,

那不是法院管的範圍了。尋求政治庇護的人權,美加不能無視,因為他們做得最多,不能自打咀巴。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-23 10:07 PM 發表

中國在加拿大都冇權。在加拿大,只有中國領事館是中國領土,中國領事館外是加拿大領土。

六四學生同賴昌星在美加領土,中國有咩權呀?
孟先發聲明讓國際知曉,中國聲明同意後,派領使接孟進入中國大使領,那就是中國領土了,除非加拿大對中國領使動武搶人!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-23 10:15 PM 發表

孟先發聲明讓國際知曉,中國聲明同意後,派領使接孟進入中國大使領,那就是中國領土了,除非加拿大對中國領使動武搶人!
享加拿大領土,最大只有加拿大法律,其它〝乜乜物物聲明〞根本冇地位

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-23 10:27 PM 發表

享加拿大領土,最大只有加拿大法律,其它〝乜乜物物聲明〞根本冇地位
政治事件是凌駕法律之上,對於政治庇護事件,己在法院管轄權之外,上升到由雙方國家領袖層面協商!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-24 09:34 PM 發表

政治事件是凌駕法律之上,對於政治庇護事件,己在法院管轄權之外,上升到由雙方國家領袖層面協商!
你講的政治要雙方同意才是。阿杜總理依類左膠〝唔會亦無權〞干預司法囉。

出咗引渡批文未 !?

唔係又大隻講呀 !?

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-1-23 06:45 AM 發表

因為加拿大人糸狗,大佬叫唔通唔做呀!咩你無發覺所有針對中國都糸白色幫派嗎?
大家都心𥚃有數啦,擺到明做尾佬國契弟唔易撈,係班柒頭死雞撐...

祈望正式引渡華慰婦返美國,殺一儆百

這代領導人真係小學雞
一代不如一代

一開始孟女被捉
侵侵即時說他可能介入(已打開大門等孟女自己離開)

後來加總統不停說中國無法律觀念(是提醒中國)

小學雞重係不懂

現在要加大使撕破臉
說到明
孟女可以用政治迫害,反對引渡

即係侵侵一開始已經打開大門

這代外交人員那間小學讀?

引用:
原帖由 dashhk 於 2019-1-26 09:01 AM 發表
這代領導人真係小學雞
一代不如一代

一開始孟女被捉
侵侵即時說他可能介入(已打開大門等孟女自己離開)

後來加總統不停說中國無法律觀念(是提醒中國)

小學雞重係不懂

現在要加大使撕破臉
說到明
孟女可以用政治迫害,反對引渡

即係侵侵一開始已經打開大門

這代外交人員那間小學讀? ...
有資格讀小學咩?

日日戇交部出嚟講人權,講維護犯人權益,全世界都領受過中國所謂嘅司法㗎啦,仲咁樣掩耳盜鈴,自欺欺人,咪即係話俾全世界人,佢真係一個流氓政權

一個「危害國家安全」,就點拉都得,年年咁多中國人海外犯事俾人拉,就淨係緊張孟晚周一個,傻嘅都知乜事啦

呢單嘢一上到庭,啲資料公開哂,何止華為,連中共謹存嘅聲譽都無撚埋,實㩒得就㩒啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]