• 瀏覽: 4,220
  • 回覆: 31
搵食姐 犯法嫁?
但而家係
搵食啵 犯法嫁。

搵食=吸毒

吸毒啵!犯法嫁

以前搵食就係食煙
食煙姐 犯法嫁?
雖則而家食煙都吾犯法

但而家
搵食就是吸毒 肯定衰過食煙
總之搵食就是犯法

個窗跌落街抓工人反而吾抓業主
甘以後吾會有人做速遞

以而家既理論
如果d人做送貨 入面有毒品
到時肯定拘捕送貨佬吾拘捕老闆
甘以後做速遞果d 姐係要將所有葙拆開哂泥睇 驗完無事先好送 做埋海關果份

吸毒加虐兒 判吾夠三年
業主疏忽引發意外就去拘捕工人

真係做上海仔搵食仲好過做打工仔

打份工仲衰過虐兒吸毒

朱sir用枝打狗棒趕返啲癲狗上行人路都比黃官判去坐監啦

引用:
原帖由 迷名 於 2019-1-22 11:00 AM 發表
搵食姐 犯法嫁?
但而家係
搵食啵 犯法嫁。

搵食=吸毒

吸毒啵!犯法嫁

以前搵食就係食煙
食煙姐 犯法嫁?
雖則而家食煙都吾犯法

但而家
搵食就是吸毒 肯定衰過食煙
總之搵食就是犯法

個窗跌落街抓工人反而吾抓業主
甘以後吾會有人做速遞

以而家既理論
如果d人做送貨 入面有毒品
到時肯定拘捕送貨佬吾拘捕老闆
甘以後做速遞果d 姐係要將所有葙拆開哂泥睇 驗完無事先好送 做埋海關果份 ...
你唔可以咁講, 跌野落街是對市民生命造成危險, 業主與工人都需要關注及負責, 業主有維修保養責住, 工人有小心操作責任
所以政府拍左好多宣傳片, 教導在家中抹窗(包括家傭)的注意事項, 外傭在家中抹窗,而隻窗跌左落街, 外傭及業主都需要接受調查.
發生在商業大廈, 我睇唔到有咩唔同

至於最後責任誰屬,如何分擔, 要經過調查甚至由法庭判斷, 唔係指下個鼻話:"我打工之嘛, 關我能事咩"....就可以置身事外

拉個清潔,都係應該。但相信係意外或疏忽,應該唔駛坐。

責任上,所屬物業的管理公司,清潔公司,係最大。

因為,安排清潔行為係以上公司,確保業務期間安全,包括對員工,途人等等,也是該等公司的責任。

正如地盆工作,要圍板,阻止他人進入等等。可見最大責任在安排工作的職方。

但如果所屬人員,如該清淨工,有蓄意意圖,則責在該人員。

都要查下先,。。。應該不是她責任。。。期間幾天可能無糧出。。

好慘,乜野叫容許物品高處墜下,佢有鬼容許,佢唔想㗎。但個法官問佢,你係咪容許個窗跌落街呀。佢都要答容許,因為無錢打官司,唉

引用:
原帖由 hei627 於 2019-1-22 02:13 PM 發表
好慘,乜野叫容許物品高處墜下,佢有鬼容許,佢唔想㗎。但個法官問佢,你係咪容許個窗跌落街呀。佢都要答容許,因為無錢打官司,唉
以下既工人,想條通跌落街? 當然唔想......如果係"想", 就唔係告"容許物體自高處墮下", 係告誤殺或謀殺

"一名五十歲男子因去年二月於黃大仙發生的一宗從高空墮物案件中被判有罪,今日(三月二十二日)在九龍城裁判法院被判入獄八個月。
案情透露,去年二月二十日約下午二時,黃大仙沙田坳道一一八號一間醫院一幢大樓的天台進行工程期間,一件鐵柵從高處墮下,擊中一名路過的八歲女童。
該名女童頭部受創,其後在三月二十八日傷重不治。
黃大仙警區重案組探員接手調查,並拘捕一名六十一歲工人和一名五十歲的判頭。
警方隨後根據簡易治罪條例,控告六十一歲男子容許物體自高處墮下,五十歲則被控容許物體在建築物進行粉飾工程期間自高處墮下。
兩人被判罪名成立,五十歲男子今日被判處入獄,另外六十一歲男子則獲押後至四月六日判刑。
警方發言人表示,市民特別是建築業工人和判頭,須採取措施防止物件從高處墮下,否則可能會面對刑事責任。
警察公共關係科新聞公布第四號"

被捕唔等落案檢控,檢控都唔一定有罪,問題係而家有個無辜嘅街人,行行吓街失驚無神比隻窗殺死咗,死咗人呀,唔查清楚點得?等如你揸車撞死人都一定告你危險駕駛導致他人死亡架啦,死人呀,你估玩呀。

無厘頭行街死咗 要唔要查吓 睇吓乜事 或要人負責呢 呢D都要為死者交代喎

如果真係犯法,香港冇人敢做工的

程序上唔拉個工人
點引申係個窗失修
唔拉個工人直接拉業主
業主一樣可以話係工人拆個窗掟落街

因為係命案有人死所以拉女清潔工,係要查明有心定無意,不要過份解讀

香港而家做管理層做乜嘢責任都唔使負呀。

古語都有云,殺人放火金腰帶,修橋補路無屍骸。

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]