• 瀏覽: 10,112
  • 回覆: 147
+3
協助調查一定要啦, 點知女工係咪謀殺

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-1-22 09:28 AM 發表

請問是邊條法例寫刑不上高層?   而家是差人做法問題?   甘吾信香港法冶   可以北上深圳
uber c機犯法, 咁做咩冇拉uber香港負責人???

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 08:02 AM 發表
以後仲有邊個肯抹窗?
應該冇人敢抹

程序上唔洗拉左佢先再睇下告唔告呀? 有得佢好似平時咁收工, 開工呀?  D反警撚見到有得插警察就好似餓狗搶屎咁衝哂出尼. 

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-1-22 09:28 AM 發表

請問是邊條法例寫刑不上高層?   而家是差人做法問題?   甘吾信香港法冶   可以北上深圳
你應該係問普通法有邊條法例係寫 有限公司 director 要為有限公司嘅事上身

相反唔使上身就有案例寫到明

引用:
原帖由 royrac 於 2019-1-22 09:31 AM 發表
程序上唔洗拉左佢先再睇下告唔告呀? 有得佢好似平時咁收工, 開工呀?  D反警撚見到有得插警察就好似餓狗搶屎咁衝哂出尼.  
yes, d 反警仇富仇中都弱9智
uber c機犯法, 又唔叫差佬拉uber 高層

引用:

仲有,我就係好信香港嘅法律,所以我先好有信心,4叔一定唔會比人拉

我係叫上面我回嗰個網友唔好將大陸嗰套,套落香港。(大陸真係有機會拉個大嘅
香港就肯定唔會拉4叔

你唔好掉轉嚟講

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-1-22 09:35 AM 發表

你用山寨charger 都要Apple負責?!
iPhone爆全世界都有例子
3星爆又用山寨charger lor

咁咪要拉庫克問清楚lor

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-1-22 09:23 AM 發表

天大笑話嗎?
要討論普通法同歐陸法嘅分別嗎

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-22 09:31 AM 發表

你應該係問普通法有邊條法例係寫 有限公司 director 要為有限公司嘅事上身

相反唔使上身就有案例寫到明
美麗華應該只係子公司, director應該係其他人黎. 燒唔到佢.

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2019-1-22 09:40 AM 發表

美麗華應該只係子公司, director應該係其他人黎. 燒唔到佢.
所以我咪話4叔點都無事囉,不過上面有啲「熱血青年」以為咪野都係大老闆上身之嘛

引用:
原帖由 lpj88 於 2019-1-22 08:16 AM 發表
除非個女工故意, 如果唔系真系無辜了.
就算係意外,該女工都係犯罪,可被判罰款1萬或判監半年

香港法律, 窮人當災

引用:
原帖由 劍無痕 於 2019-1-22 09:57 AM 發表

就算係意外,該女工都係犯罪,可被判罰款1萬或判監半年
x 2
做4叔c機, 意外撞死人........唔通冇責任咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]