• 瀏覽: 10,154
  • 回覆: 147
+3
大英律例從來都係刑不上高層

法例係咁寫,關警察咩事
唔通法例會叫警察拉4叔咩

引用:
原帖由 lpj88 於 2019-1-22 08:16 AM 發表
除非個女工故意, 如果唔系真系無辜了.
所以咪返差館查lor

引用:
原帖由 急屎 於 22/1/2019 08:54 發表
淨係拉女抹窗女工又真係on L 9 嘅!個女工一定要協助調查,酒店工程部一定冇得走甩,酒店負責人都要落鍋!
無錯

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-22 03:53 AM 發表

依家死咗個大陸人喎!
如果死香港人就話之你啦!
梗係搵個人祭旗先啦!
唔通班差佬夠膽去逮捕四叔咩!
唔係唔夠膽拉4叔,而係大英律例無呢條罪去告4叔,咁警察憑咩去拉?

香港係行一國2制,你唔好將大陸嗰套(拉最終負責人)套落香港

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-22 09:02 AM 發表

唔係唔夠膽拉4叔,而係大英律例無呢條罪去告4叔,咁警察憑咩去拉?

香港係行一國2制,你唔好將大陸嗰套(拉最終負責人)套落香港
內地法律好多時都比香港呢D所謂普通法公平

個尼泊爾裔女工, 可能連中文都唔多識, 分分鐘比警察兇下乜都認晒, 張超雄E+係你出場的時候

通常有合理懷疑就會先拘捕, 等到有實質証據先會正式起訴

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 03:23 AM 發表
唔怪之得之前菲律賓政府唔比菲傭抹窗啦
好喎!
好似先排講過。
以後大條道理吾抹窗。

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 09:03 AM 發表

普通法源自英格蘭,所以都係英美嘅英聯邦國家用多,其實歐洲好多國家都唔係行普通法,歐洲反而行大陸法多(不過好多港粲本身不求甚解一聽見大陸法就主觀以為係中國大陸,真係笑死人),係香港好抗拒啫

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 09:03 AM 發表

天大笑話嗎?

又唔係4叔抹........話拉4叔都on 9
咁坐taxi撞死人又拉埋個客ar on 9
btw - 入到4叔, 可以R賠多d明既

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-22 09:26 AM 發表

拉佢唔等於佢係兇手, 拉返去協助調查都一樣, 話晒佢係老闆
如果你屋企個冷氣機跌左落街, 而你又係屋主, 差佬照樣(應該)拉你
咁馬時亨拉咗未
高鐵成塊玻璃跌咗落嚟

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-22 09:26 AM 發表

拉佢唔等於佢係兇手, 拉返去協助調查都一樣, 話晒佢係老闆
如果你屋企個冷氣機跌左落街, 而你又係屋主, 差佬照樣(應該)拉你
iPhone 爆炸, 又唔拉庫克協助調查???

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-22 09:00 AM 發表
大英律例從來都係刑不上高層

法例係咁寫,關警察咩事
唔通法例會叫警察拉4叔咩
請問是邊條法例寫刑不上高層?   而家是差人做法問題?   甘吾信香港法冶   可以北上深圳

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]