• 瀏覽: 10,137
  • 回覆: 147
+3
而家唔係只係拉返去查啫咩?已經要告個女工?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-22 09:00 AM 發表
大英律例從來都係刑不上高層

法例係咁寫,關警察咩事
唔通法例會叫警察拉4叔咩
所以歐洲大陸法比英國先進

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 08:02 AM 發表
以後仲有邊個肯抹窗?
又揾人替

驗窗條友 堅稱 驗窗時 安全 結構完好 有相有證明
之後再 責怪 清潔工清潔過程不正確,大部分人清潔窗都會借隻窗力,所以導致跌落街。

通常戲本都係咁寫 工人輸硬

引用:
原帖由 十九工程師 於 2019-1-22 10:53 AM 發表
驗窗條友 堅稱 驗窗時 安全 結構完好 有相有證明
之後再 責怪 清潔工清潔過程不正確,大部分人清潔窗都會借隻窗力,所以導致跌落街。

通常戲本都係咁寫 工人輸硬 ...
法律係保護有錢人

可能係故意呢

死個大陸人哦 人地出生正確 思想正確 政治方向正確
如果死個港仔就容易解決 而家係天朝國民 唔找個人祭旗 小心天朝捉幾個港人

所以D人開車撞死人係唔駛拉,拉汽車生產商就得。

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 03:13 AM 發表
尖沙咀美麗華酒店飛墮鋁窗,擊斃一名女遊客,警方以涉嫌「容許物件從高處墮下」拘捕一名39歲尼泊爾籍酒店女清潔工,她獲准保釋候查,須於2月上旬向警方報到,交由油尖警區重案組跟進。飲食及酒店業職工總會批評警方拘捕行動極不合理,對此感到驚訝,認為責任不在女工,正嘗試聯絡對方以提供協助,並要求美麗華承擔責任。惟有律師坦言,即使清潔工無犯罪意圖,只要不小心作出犯罪行為,便要負上刑責,最高可判罰款一萬元及監禁6 ...
程序系要咁做!!
有時間我連公司果啲窗都唔會掂,真系唔知邊只窗有事

酒店和女工都應負責任,女工沒有察覺窗戶有異都有責任的,正如揸公司車失控都要負責任。

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-22 03:53 AM 發表

依家死咗個大陸人喎!
如果死香港人就話之你啦!
梗係搵個人祭旗先啦!
唔通班差佬夠膽去逮捕四叔咩!
(最終邊個負責任有待調查 。
)
但依你嘅邏輯即係話,
假如巴士撞到人,唔應該拉巴士司機,係應該拉九巴董事,同九巴維修部?

其實有冇死到人

死巳復生??

依家已經係刑事,唔係叫人出黎負責就得,一切只能由法庭判決各人責任

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]