• 瀏覽: 10,141
  • 回覆: 147
+3
引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2019-1-22 09:59 AM 發表
香港法律, 窮人當災
窮唔代表大晒
家下查下, 係夾硬推定維修有問題lor

btw - 唔明點解要打開抹lor, 有釣船架ma, 玻璃外牆通常釣船做清潔

拘捕係正常做法,事實係個女工推個窗落街
個窗係咪因為唔安全跌落街,自然會攞去分析法驗

管理層去左邊?維修保養邊個負責?

發生這單事故,這間酒店如不負責,如果要女工負全責甚至最後坐牢……肯定全港高樓大廈或酒店不會再請到人抹窗!

就算請,合約也要寫清楚每次不觸碰開關,要由負責保養職員代為打開和關閉

聽講酒店係唔需要驗窗 基本上法律已經保護地產酒店有錢佬 只可以講 以後唔會有人願意抹窗 多多錢都無人做 會被告誤殺

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 03:13 AM 發表
尖沙咀美麗華酒店飛墮鋁窗,擊斃一名女遊客,警方以涉嫌「容許物件從高處墮下」拘捕一名39歲尼泊爾籍酒店女清潔工,她獲准保釋候查,須於2月上旬向警方報到,交由油尖警區重案組跟進。飲食及酒店業職工總會批評警方拘捕行動極不合理,對此感到驚訝,認為責任不在女工,正嘗試聯絡對方以提供協助,並要求美麗華承擔責任。惟有律師坦言,即使清潔工無犯罪意圖,只要不小心作出犯罪行為,便要負上刑責,最高可判罰款一萬元及監禁6 ...
大陸假疫苗都係搵工廠女工頂罪,幕後老闆係領導又無人敢講

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-1-22 08:50 AM 發表
查清楚如果女工只係抹窗,冇搞其他嘢
應該唔會告嘅
其實依家查姐.
個個就當判左咁..

第一個泄事人無得唔拉,問題仲要有幾多人落案,最後由法官定邊個有罪

而家拘捕協助調查,完全合理!

警察拘捕只是為確保嫌疑人能夠在法庭為涉嫌干犯的罪行解釋,拘捕不一定代表會起訴,而且被拘捕人士是有尋求法律支援的自由。垃圾工會報紙佬又係度將事件政治化

引用:
原帖由 wu0919 於 2019-1-22 10:10 AM 發表
聽講酒店係唔需要驗窗 基本上法律已經保護地產酒店有錢佬 只可以講 以後唔會有人願意抹窗 多多錢都無人做 會被告誤殺
就算驗左窗,都唔代表酒店無責任,不過酒店應該有買保險。

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-1-22 03:13 AM 發表
尖沙咀美麗華酒店飛墮鋁窗,擊斃一名女遊客,警方以涉嫌「容許物件從高處墮下」拘捕一名39歲尼泊爾籍酒店女清潔工,她獲准保釋候查,須於2月上旬向警方報到,交由油尖警區重案組跟進。飲食及酒店業職工總會批評警方拘捕行動極不合理,對此感到驚訝,認為責任不在女工,正嘗試聯絡對方以提供協助,並要求美麗華承擔責任。惟有律師坦言,即使清潔工無犯罪意圖,只要不小心作出犯罪行為,便要負上刑責,最高可判罰款一萬元及監禁6 ...
覺得唔公平可以辭職唔做,無人迫你

咁之前比咁多$家家戶戶驗窗來托咩?簽張紙又唔使負責任

前排有朋友係果度結婚, 間酒店係新裝修好, 失修的機會不大, 所以我覺得最有可能是有人太用力推窗, 沒留意潛在嚴重性。

引用:
原帖由 Kahim 於 2019-1-22 10:22 AM 發表

就算驗左窗,都唔代表酒店無責任,不過酒店應該有買保險。
就算驗左窗,都唔代表酒店無責任<== x 2

不過通常用釣船做外牆清楚, 唔明點解要打開lor

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]