• 瀏覽: 2,547
  • 回覆: 29
華為創始人任正非再就華為發展現狀發言。他指出,未來幾年,整個大形勢沒有想像中那麼樂觀,華為要有過苦日子的準備

又話華為好勁既, 你叫支持你果班信徙情何以堪

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190121/bkn-20190121074649030-0121_00842_001.html

任正非在電郵中提到,未來幾年,整個大形勢應該沒有想像中那麼樂觀,「5G不可能像4G一樣勢如破竹,它可能是東爆一個地雷,西爆一個地雷。如果不能成片性地爆炸,華為要如何養活18萬員工,每年的工資、薪酬、股票分紅超過300億元美金。如果沒有產生這麼多糧食,如何拿錢來分?」

與其說是裁員~不如說要清理無用廢血
佢講到明是放棄一些素質較差的員工
其中不少白鬼顧員
相信佢地要驚先多d

量入為出,因時制宜是較為保守的做生意手法,有時將生意發得過大,未必有好處,穩紮穩打亦是生存之道。情況未如預期中理想,便需要開源節流,這是合理的理財方法,冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽。

引用:
原帖由 kxkx 於 2019-1-22 01:55 AM 發表
華為創始人任正非再就華為發展現狀發言。他指出,未來幾年,整個大形勢沒有想像中那麼樂觀,華為要有過苦日子的準備

又話華為好勁既, 你叫支持你果班信徙情何以堪

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190121/bkn-20190121074649030-0121_00842_001.html ...
裁員? 嘩! 中共又贏

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-22 10:27 AM 發表

裁員? 嘩! 中共又贏
中共要幾多印幾多啦,洗同你交代?話無錢只係要換血,用完就掉,好正常

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-1-22 10:34 AM 發表

中共要幾多印幾多啦,洗同你交代?話無錢只係要換血,用完就掉,好正常
大陸人係咁艮架啦,換奴隸又有幾奇

引用:
原帖由 Donaldjump 於 2019-1-22 08:42 AM 發表
又話華為可以請晒 apple 炒左果d
裁員再請蘋果員工

華為L冇眼睇

華為廢柴快手執笠清盤啦,就算俾你吊多5年命都係執笠收場
勾結伊朗恐怖份子搞亂中東不得好死

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-1-22 10:34 AM 發表

中共印啲錢有用咩?到時1USD換10K RMB?

即係提醒員工少買寶馬奔馳波子啦,旅行去少啲,金勞買少幾隻鮑魚一個禮拜食一次好啦!平庸員工返鄕下起大高算吧。

引用:

唔駛交代, 但個老細又出黎交代

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]