• 瀏覽: 74,303
  • 回覆: 681
  • 追帖: 5
+4
引用:
原帖由 wongwwt 於 2019-1-23 08:05 AM 發表
又一個新牌
驗窗兼抹窗工程師

引用:
原帖由 SuperAvengers 於 2019-1-23 03:28 PM 發表
以後唔會有人肯做抹窗工作
係要考牌變專業人員,人工起碼加4倍 ,抹完簽個字收8百。😄

抹窗真是危險職業
唔係你死就是我亡
恐怖

引用:
原帖由 friendchanli 於 2019-1-23 05:38 PM 發表

如果清潔工仇恨個老細專登咁做又點計,難分邊個問題。兩邊都要負責,可否立法把所有窗都加裝安全鋼線。起碼多一重保險。
一早應要立法,但成班議員大嗌拉布,分散香港留意呢d,奶野囉!

香港越嚟越不知所謂

引用:
原帖由 HG20121220 於 2019-1-23 09:58 PM 發表

香港納稅人?
罰業主的賠款都夠找, 仲夠佢家人好豐足去過生活, 所以唔係納稅人出.

引用:
原帖由 Ran_319 於 2019-1-23 09:52 PM 發表
香港越嚟越不知所謂
同老美比, 濕濕碎啦, 一年被槍殺都4萬人, 香港呢D獨裁地方, 邊敢係呢方面跟民主大國車尾呀

引用:
原帖由 friendchanli 於 2019-1-23 05:38 PM 發表

如果清潔工仇恨個老細專登咁做又點計,難分邊個問題。兩邊都要負責,可否立法把所有窗都加裝安全鋼線。起碼多一重保險。
企業一出現這類意外, 保險公司立即會出手, 大把專家調查員出場, 好難出到蠱惑啊... 始終牽涉到保險賠償, 保險公司一定盡全力搵真相...

講乜鬼案例,拿,死左人。單野就要交人。比公眾一個合理解釋,比業主一個落枱階,還死者一個公道。即係要有人祭旗。業主?no way,開我L事咩。驗窗工程師?no way?我驗完無事就無事啦,操作問題!咁清潔工祭旗啦,係呀係你自己。無權無錢無地位,唔搵你唔通搵業主咩,有錢你咪打甩佢囉

引用:
原帖由 籠中可愛的馬桶 於 2019-1-23 11:49 AM 發表
話你吾識就吾識   出泥打工    精人出口笨人出手  而家表面當然係個尼泊爾女工最大責任喇  如果換番本地有經驗女工   一定吾同你搏   通常惰況如下  個IC俾條匙   叫你自己一個走去開左做清潔   佢地到左現場   玩番半個鍾手機   跟住爆機話開吾倒    一定要求IC  call   工程部同事到場協助 再call保安 圍封地下周圍  本地有經驗女工  一定吾同你搏    一定吾會好 ...
話你傻講得無錯,除非你老豆開。問題唔係開唔開窗,窗裝得就預左開,你講邊個開邊個負責任就真係笨!

真係多傻仔,應為用六角匙開窗要工程部開,真低能。將責任推比搵工程部,完全唔明白驗窗呢個部份,係唔關工程部事。

大廈維修失誤未能應時換窗,美麗華要付上大部責任。

唔識無亂講,你知道何時檢查過鋁窗?有人知情不報?你見過邊間酒店會找人檢窗?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]