• 瀏覽: 74,189
  • 回覆: 681
  • 追帖: 5
+4
尖沙咀美麗華酒店飛窗殺人意外,警方拘捕涉案女清潔工。執業大律師陸偉雄表示,高空墮物違反了香港法例第228章《簡易程序治罪

個抹窗工人真慘,打個一萬幾千蚊人工的工,仲要刑責上身。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190121/bkn-20190121170938726-0121_00822_001.html

個抹窗工人真慘,打個一萬幾千蚊人工的工,仲要刑責上身。X 2

最慘係就嚟過年,兼有官司係身,好大壓力㗎。
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2019-1-21 06:15 PM 發表
尖沙咀美麗華酒店飛窗殺人意外,警方拘捕涉案女清潔工。執業大律師陸偉雄表示,高空墮物違反了香港法例第228章《簡易程序治罪

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190121/photo/bkn-20190121170938726-0121_00822_001_01b.jpg?20190121173252

個抹窗工人真慘,打個一萬幾千蚊人工的工,仲要刑責上身。

新聞來源連結 ...

引用:
原帖由 螢姬 於 2019-1-21 06:19 PM 發表
個抹窗工人真慘,打個一萬幾千蚊人工的工,仲要刑責上身。X 2

如果不好彩罪成,將來有案底,可能影響下一代入職紀律部隊的查三代。

個清潔工又系大6人

咁講野, 即係啲清潔工人要攞埋驗窗牌?

引用:
原帖由 螢姬 於 2019-1-21 06:19 PM 發表

工人可申法援, 公司就唔得啦

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2019-1-21 06:34 PM 發表

如果不好彩罪成,將來有案底,可能影響下一代入職紀律部隊的查三代。
所以香港的法律仲衰過秦朝

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-1-21 06:38 PM 發表

工人可申法援, 公司就唔得啦
法援律師只識求情。
係都美麗華比錢請好的律師。

係未應該捉業主, 或者負責驗窗既人 合理d

開個窗清潔都要負責, 呢份工 無10萬人工都唔好做

引用:
原帖由 伏味濃 於 2019-1-21 07:53 PM 發表
係未應該捉業主, 或者負責驗窗既人 合理d

開個窗清潔都要負責, 呢份工 無10萬人工都唔好做
新職業:抹窗工程師!
抹窗前,先驗窗!

工程師同你抹窗,梗要10萬一個月啦!

樓房窗戶不安全, 最大責任應該是業主及管理人員才是吧... 個清潔工人不是明知個窗有問題而強行進行清潔工作啊...

引用:
原帖由 hwwong 於 2019-1-21 08:47 PM 發表
樓房窗戶不安全, 最大責任應該是業主及管理人員才是吧... 個清潔工人不是明知個窗有問題而強行進行清潔工作啊...
清潔工要做替死鬼。

醫院條數邊個找 

香港高樓大廈林立,唔嚴懲和推出改善措施,即係叫啲遊客以後唔好去大廈街邊舖,去室內舖啫.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]