• 瀏覽: 2,329
  • 回覆: 32
+8
中國工程院院士、北京航空航天大學教授劉大响曾專門撰文指出我國航發研制和世界先進水平的差距,主要存在5大部分:

1、 基礎研究薄弱,技術儲備不足,試驗設施不健全;
2、 國家經濟相對落後,研制經費嚴重不足;
3、 對發動機的技術複雜性和研制規律認識不足;
4、 基本建設戰線過長、攤子過大、力量過散、低水平重複;
5、 管理模式相對落後,缺乏科學民主的決策機制和穩定、權威的中長期發展規划。

我們以美國為例,它的IHPTET和VAATE等項目的預研投入就高達數百億美元。相比之下我國的航發產業的起步晚、底子差。美國的F119壽命可達12000小時,而我國產渦扇10的壽命只有1500小時,其主要差距在我國的高温材料耐受性方面。

目前我國已經逐漸從仿制改造到完全自主研發方向邁進。最初我國的渦噴-5是在前蘇聯發動機基礎仿制而成。到1970年代我貴州航發研制的渦噴-7甲已實現自行設計改型。而2016年8月中國航發集團掛牌成立,“兩機專項”的全面啟動,這也標誌着我國航發研發進入新階段。

https://mil.news.sina.com.cn/china/2019-01-21/doc-ihqfskcn8954134.shtml

睇完第一幅相, 已經笑咗出嚟!

題外話,張圖個Mon落後左幾多年呢?

乜有1500小時架拿 good

而家仲用緊個咁嘅mon,落後都好合理的

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-1-21 04:23 PM 發表
你居然恥笑對中國發動機發展貢獻良多的劉院士,好不敬,好不愛國

劉大響院士近照

劉大響院士簡介

劉大響,曾任中國燃氣渦輪研究院總工程師、總設計師、第一總設計師。現任中國航空工業集團公司科技委副主任,北京航空航天大學教授、博士生導師。劉院士長期從事航空發動設計和研究工作。擔任國家重點工程和大型預研計劃總工程師、第一總設計師和技術負責人,榮獲國家科技進步特等獎1項、二等獎2項,部級科技進步獎10餘項。

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-21 05:03 PM 發表

你居然恥笑對中國發動機發展貢獻良多的劉院士,好不敬,好不愛國

http://5b0988e595225.cdn.sohucs.com/images/20180617/678b5d74025e476db072ce48d5d4c76e.jpeg
劉大響院士近照

劉大響院士簡介

劉大響,曾任中國燃氣渦輪研究院總工程 ...
咁仲唔快啲舉報

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-21 05:03 PM 發表

http://5b0988e595225.cdn.sohucs.com/images/20180617/678b5d74025e476db072ce48d5d4c76e.jpeg
劉大響院士近照

劉大響院士簡介

劉大響,曾任中國燃氣渦輪研究院總工程 ...
既然你咁無知無覺, 咁就畫公仔畫出腸啦 : 我恥笑緊一樓放第一幅相嗰條白痴仔, 唔係相中人! 笑條白痴仔乜嘢? 已經有提示!

豬年到, 等佢用吓個腦啦!

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-1-21 08:02 PM 發表

既然你咁無知無覺, 咁就畫公仔畫出腸啦 : 我恥笑緊一樓放第一幅相嗰條白痴仔, 唔係相中人! 笑條白痴仔乜嘢? 已經有提示!

豬年到, 等佢用吓個腦啦! ...
你唔駛兜嗽,你話睇完第一幅相已笑,第一幅相就係劉院士,就算係普通老人家都要識敬老啦,何況是對為國貢獻一生的劉院士,你必須向中國人道歉謝罪

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-21 08:22 PM 發表

你唔駛兜嗽,你話睇完第一幅相已笑,第一幅相就係劉院士,就算係普通老人家都要識敬老啦,何況是對為國貢獻一生的劉院士,你必須向中國人道歉謝罪 ...
乜第一幅相除咗劉院士, 就冇其他?

1樓仲係唸唔到? 豬年到, 真應景!

順便俾個機會你扮吓愛國, 等你第日有求情藉口, 判少幾年!

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-1-21 09:16 PM 發表

乜第一幅相除咗劉院士, 就冇其他?

1樓仲係唸唔到? 豬年到, 真應景!

順便俾個機會你扮吓愛國, 等你第日有求情藉口, 判少幾年! ...
你唔好兜搬龍門,我就係睇唔過眼你恥笑濺踏劉院士,做人要有口德,對為國貢獻的人更應有敬重之心,
你唔好再搬措口開脫,立即向中國人道歉謝罪

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-21 09:27 PM 發表

你唔好兜搬龍門,我就係睇唔過眼你恥笑濺踏劉院士,做人要有口德,對為國貢獻的人更應有敬重之心,
你唔好再搬措口開脫,立即向中國人道歉謝罪 ...
隨你點唸!

記得保存好條link, 第日做求情理由

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-1-21 04:23 PM 發表
真眼利🤭

所以唔太喜歡養長毛犬, 毛長遮住對眼, 視力差又唔認, 一味吠!

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-1-21 10:44 PM 發表

隨你點唸!

記得保存好條link, 第日做求情理由
我都睇到了,哈哈。有人要扣狗糧了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]