• 瀏覽: 7,884
  • 回覆: 160
+3
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/541869/

退休警司朱經緯就佔領運動期間襲擊途人的定罪,向終審法院申請上訴許可。

朱經緯沒有出庭,由律師彭彼得和郭莎樂代表,他們在終審法院陳詞,在高等法院法官處理被告的上訴時,只考慮原審裁判官判刑有否犯錯,而未有按照呈堂證供,用自己的角度審理案件,又認為法院從未處理朱經緯使用武力的意圖,認為是很大的遺漏,但終院常任法官李義指出,根據公安條例,要構成威嚇成份,才可以使用武力,而呈堂片段可見,被襲擊的途人鄭仲恆案發時是在行走中,沒有構成威嚇。

朱sir, 唔緊要架, 你仲有機會上訴推翻定罪架...

拎過張出世紙就得架啦

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/541869/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
原來係三個法官一致裁定駁回上訴

斷長俸未

證供有疑點
利益歸被告
本案不適用

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-1-21 12:11 PM 發表
無天理
天地有🐶

提示: 違規內容已被屏蔽
上訴到北京啦,笨柒

明明單案件係社會上有咁大爭議性,為左公眾利益澄清觀點都有必要掛
之前終審唔係成日咁講,家陣連人地上訴都唔俾?

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-1-21 12:20 PM 發表
明明單案件係社會上有咁大爭議性,為左公眾利益澄清觀點都有必要掛
之前終審唔係成日咁講,家陣連人地上訴都唔俾,偏頗到咁?
使唔使咨詢
外判法官 ?

垃圾假髪官

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-1-21 12:09 PM 發表
斷長俸未
唔會斷,有着程權!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-1-21 12:24 PM 發表
好心⋯打人發洩就認啦 再咁狗法下去,國家社積只會墮落下去到不能挽回的地步
不能挽回仲好,到時中央直管一天光晒

主題標籤 #終審法院
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]