• 瀏覽: 25,292
  • 回覆: 377
  • 追帖: 1
+2
【明報專訊】病房工作繁忙,嚇怕不少初出茅廬的護理系畢業生。有任職約1年的九龍西醫院聯網內科護士表示,工作時長期以「中環人步速」走動,食飯僅得15至20分鐘,每周要當至少一次「PA/Night更」,48小時內他只睡7至8小時,但已工作逾25小時,放工後只感覺到「累」和「更累」,「做到好灰」。

人口不斷老化,醫療人手嚴重不足,政府有錢不如放多啲係醫療上面,好過起千億大白象工程﹗

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20190121/s00002/1548007793381/兩日睡8小時-新護士嘆做到灰

輸入外地護士,
好唔好?

引用:
原帖由 石子宏 於 2019-1-21 09:27 AM 發表
【明報專訊】病房工作繁忙,嚇怕不少初出茅廬的護理系畢業生。有任職約1年的九龍西醫院聯網內科護士表示,工作時長期以「中環人步速」走動,食飯僅得15至20分鐘,每周要當至少一次「PA/Night更」,48小時內他只睡7至8小時,但已工作逾25小時,放工後只感覺到「累」和「更累」,「做到好灰」。

https://fs.mingpao.com/pns/20190121/s00007/3cb0ee04 ...
成日都話晒千憶起大白象 慳左個千憶 唔通就解決到其他問題?
係咪叫d地盤佬唔好起樓 轉做 護士?
為反而反 根本冇理解個問題係邊 要你地提出解決問題既方案就更加得淡笑

做雞都辛苦的,最好回家做少奶奶,咁就唔使做了

自己選擇這高薪行業,現在埋怨什麼?

但呢位護士小姐冇講自己onduty10q個鐘頭,其他時間放咗工去街,自己時間管理不善卻委過於人,這就是香港文化。

引用:
原帖由 石子宏 於 2019-1-21 09:27 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20190121/s00007/3cb0ee04 ...
大肚都可以做護士?

引用:
原帖由 小稀 於 2019-1-21 09:31 AM 發表
輸入外地護士,
好唔好?
政府醫院引入外地醫生護士,係唔使考試的。
點解唔引入?
第一,你要問下醫院管理局,用返而家公立醫院的人工同要求,有冇人入去?
第二,你要問下自己,如果你住公立醫院,個醫生、護士唔識廣東話,你接唔接受到?

男丁隔耳都激到翻生

轉行

引用:
原帖由 paoon 於 2019-1-21 09:47 AM 發表

政府醫院引入外地醫生護士,係唔使考試的。
點解唔引入?
第一,你要問下醫院管理局,用返而家公立醫院的人工同要求,有冇人入去?
第二,你要問下自己,如果你住公立醫院,個醫生、護士唔識廣東話,你接唔接受到? ...
黃色人最LIKE, 用英聯邦護士, 用英國標準

引用:
原帖由 小稀 於 2019-1-21 10:01 AM 發表

黃色人最LIKE, 用英聯邦護士, 用英國標準
護士冇所謂英國標準,世界上輸出護士最多的國家亦唔係英聯邦國家。

引用:
原帖由 小稀 於 2019-1-21 09:31 AM 發表
輸入外地護士,
好唔好?

我一向支持政府向撐反對派的功能組別報仇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]