• 瀏覽: 3,253
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
作為第三國,踢穿中共的中越戰爭勝利謊言:

1976年印度殲滅中國士兵400人(呢個印度作為參戰國,中共手下五毛一定話佢地老吹,但係...)
越軍在1979年在中越邊界給予中國軍隊沉重打擊。(呢件事印度作為第三國的觀點,應可代表外間對中越之戰勝負,接近事實的睇法)
The Indian military, overcoming the loss in 1962, had dealt a severe blow to PLA in 1967 in Nathu La sector that resulted in the death of 400 Chinese soldiers, a fact neither debated in Beijing nor Delhi. The Vietnamese Army had dealt a similar blow to PLA in 1979 along the Sino-Vietnam border merely four years after unification of Vietnam.

https://m.economictimes.com/news ... leshow/59552208.cms

中印、中越反擊戰共通點是,中國都把對方軍隊打垮了,都在破壞了基礎設施之後主動撤兵了,給敵方留下個爛攤子,需要花很多錢重建,雖然口頭是不認輸,但是行動上老實了幾十年。

印度、越南得到的結論是,中國不好惹。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-21 08:57 AM 發表
    中印、中越反擊戰共通點是,中國都把對方軍隊打垮了,都在破壞了基礎設施之後主動撤兵了,給敵方留下個爛攤子,需要花很多錢重建,雖然口頭是不認輸,但是行動上老實了幾十年。

印度、越南得到的結論是,中國不好惹。 ...
老毛口中既中國固有領土,一吋未得,咁都可以自吹為勝利,呵呵。

阿3哥當然講話一定真喇,所以印度將金星當做共匪間諜衛星老屈到共匪冇聲出,搵埋佢舊老板日不落日國控告共匪佢舊老板都默認不語噃。
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-20 07:11 PM 發表

1976年印度殲滅中國士兵400人(呢個印度作為參戰國,中共手下五毛一定話佢地老吹,但係...)
越軍在1979年在中越邊界給予中國軍隊沉重打擊。(呢件事印度作為第三國的觀點,應可代表外間對中越之戰勝負,接近事實的睇法)
The Indian military, overcoming the loss in 1962, had dealt a s ...

共匪係世界第三大國土而要安南㺅佈滿污染橙劑同各種化武土地做乜?
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-20 08:16 PM 發表

老毛口中既中國固有領土,一吋未得,咁都可以自吹為勝利,呵呵。

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-1-21 09:27 AM 發表
   共匪係世界第三大國土而要安南㺅佈滿污染橙劑同各種化武土地做乜?  
講緊藏南呀,歷史盲!老毛講過什麼你唔知嗎?

連三哥都唔放過
真係年關難過

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-21 09:16 AM 發表

至於有沒有得領土,是否勝利?要看你立場是否反中反共,不同角度結論就不同。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-21 09:29 AM 發表

講緊藏南呀,歷史盲!老毛講過什麼你唔知嗎?
老毛在克什米爾地區多佔了土地,因為距離新德里近了對其威脅加大,藏南就退讓一步。

今時今日打仗好文明架。
掟下石。起下飛腳。咁就可以向全國宣佈打贏左。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-21 09:31 AM 發表

至於有沒有得領土,是否勝利?要看你立場是否反中反共,不同角度結論就不同。
唔係要新領土,係攞番老毛口中既中國故有領土。
唔攞人地領土唔代表輸,但攞唔番自己領土就一定係輸。
英阿之戰,相信冇人話阿根廷係勝利方啩?
阿根廷就同當時中共一樣,攞番話係自己既固有領土一陣,跟住又冇咗。咁你話英國同埋印度係咪輸咗呢?

咁高深嘅嘢佢唔明㗎,好似民進黨咁搶了菜攤 丟了江山一樣。
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-1-20 08:35 PM 發表

老毛在克什米爾地區多佔了土地,因為距離新德里近了對其威脅加大,藏南就退讓一步。

十零個土八路打贏幾百阿三哥大兵唔吹噓勝利對唔住自己噃。
引用:
原帖由 單吊二索男 於 2019-1-20 08:35 PM 發表
今時今日打仗好文明架。
掟下石。起下飛腳。咁就可以向全國宣佈打贏左。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-21 08:11 AM 發表

The Indian military, overcoming the loss in 1962, had dealt a s ...
網絡評論員話美軍撤出越南同非洲係打敗仗,咁大陸撤出又係唔係打敗仗呀?

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-21 09:37 AM 發表

唔係要新領土,係攞番老毛口中既中國故有領土。
唔攞人地領土唔代表輸,但攞唔番自己領土就一定係輸。
英阿之戰,相信冇人話阿根廷係勝利方啩?
阿根廷就同當時中共一樣,攞番話係自己既固有領土一陣,跟住又冇咗。咁你話英國同埋印度係咪輸咗呢? ...
口頭領土與實際領土是兩回事,可能失去更多,也可以收回更多,這都是未來不確定的事,你少扯淡吧。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]