• 瀏覽: 2,561
  • 回覆: 53
+5
啲膠官剩係識打官腔,正PK正苦

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-1-21 09:20 AM 發表

你想點樣發展? 香港咁細根本已經塞到爆, 填海填到出太平洋?

萬億儲備金同大陸買砂石倒落海? 然後起樓俾大陸人落黎住?
唔通要高價向地產商買返D地,咁先係正常?

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-1-21 09:20 AM 發表

你想點樣發展? 香港咁細根本已經塞到爆, 填海填到出太平洋?

萬億儲備金同大陸買砂石倒落海? 然後起樓俾大陸人落黎住?
你自己是原居民?定係大陸走來生下的二三代?利申啦。

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-1-21 11:20 AM 發表
醫生律師山頭主義最PK!!否決醫改班PK更PK!! 記住否決醫改條PK議員係你地選架, 你地呢世對唔住所有香港人!!!

巴士的點評——都是保護主義惹的禍
     巴士的點評 - 盧永雄 2019-01-18
        衛生防護中心於一月初宣佈流感高峰期到來,政府公佈的統計數字顯示很多醫院的病牀逼爆,入住率超過100%很多。醫管局找來了「譚校長」和「英雄輝 ...
上年已將市民500億輸送畀所謂創科商家,基層,理得你死

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2019-1-21 11:32 AM 發表
唔夠人最主要原因係
唔願意輸入內地專才
可能好多行業真係唔需要引入
但醫生護士絕對唔屬於唔需要

我上星期先至住咗1晚QE
眼見護士真係好忙

佢地忙成咁都唔肯輸入外地人員
只能多謝班腦殘醫管局管理層
同之前瘋狂拉布位痴線醫生 ...
這全是他們工會反對。就護老院缺人手,都限制外勞。如果放寬,大陸大把人做。看看外傭,狂引入,已超38萬外傭在香港。

輸入外地醫生啦....廣東省好多人想做的......

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2019-1-21 11:46 AM 發表
每位醫護人員人工加一倍人手一定唔會少仲啪啪上升
私家醫院又會高薪搶。政府有樣衰,就是有地自己唔起,將地送給私人建醫院,建好後就搶政府醫生和護士。

醫護界的山頭文化很嚴重,係佢哋自己玩死自己,病人係受害者 。

香港醫護界人工喺世界上已經名列前茅,有如樓上師兄們所講,如果要佢哋減一半人工然後減一半工作量,佢哋制唔制先。

拿、不如首先由護士界 舉行公投先 ,公投議案係所有護士 減一半工作量 ,不過也要 減一半人工 及福利, 睇下點!

我敢肯定佢哋一定唔肯減人工和福利, 只要求 減工作量!

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2019-1-21 11:32 AM 發表
唔夠人最主要原因係
唔願意輸入內地專才
可能好多行業真係唔需要引入
但醫生護士絕對唔屬於唔需要

我上星期先至住咗1晚QE
眼見護士真係好忙

佢地忙成咁都唔肯輸入外地人員
只能多謝班腦殘醫管局管理層
同之前瘋狂拉布位痴線醫生 ...
用下腦,唔係乜都輸入就得,個體系都唔同
好似法官律師果d根本不可就咁輸入

大陸夠唔夠醫生,唔輸入印度醫生咩!

又唔比人輸入外地醫護..自己又係度呻....唔鐘意就唔好做...大把人做...

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-1-21 02:16 PM 發表

有無搞錯⋯⋯⋯2018/19年度已經將60億元新增經常撥款俾醫管局⋯⋯⋯

咪喺,啲錢使咗去邊呢?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-1-21 06:48 AM 發表
【明報專訊】流感疫情來勢洶洶,公立醫院服務需求急增,「引爆」前線醫護上街,約150名醫護和市民參與香港護士協會昨發起的遊行,要求政府正視人手問題,有參與內科護士表示醫管局加牀卻不同步加人手,令醫護百上加斤。食物及衛生局長陳肇始現身集會,多次被喝倒彩,陳表示得悉有資源未落實到位,可做得更好,已要求醫管局檢討。醫管局表示目前共聘請約800名兼職及臨時護士,並會繼續招聘支援人員及病房文員。

班護士 ...
引入外國醫護人員!就馬上解決問題!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]