• 瀏覽: 1,402
  • 回覆: 12
【18:20】新增立法會議員許智峯回應

【18:00】中環及灣仔繞道機場快線香港站出口的交通恢復正常

【17:57】駕駛者提供車cam片段顯示,今午4時許中環灣仔繞道西行方向的快線大塞車時,一分鐘內已有兩架本來行快線的車因不甘被困,違法切雙白線改行中線,幸未有釀成意外。

【17:15】運輸署表示,現時中環及灣仔繞道機場快線香港站出口交通擠塞,呼籲駕駛人士請改行告士打道、夏慤道及干諾道中前往西區或西區海底隧道。
相關新聞:【中環繞道】新舊路比拼 北角去堅尼地城差1倍時間

耗資360億元興建、工程歷時9年完成的中環灣仔繞道,於今日早上8時零5分由鐵馬開路正式通車。由於周日早上交通並不繁忙,行車大致暢順。惟至下午4時許,運輸署指中環及灣仔繞道機場快線香港站出口交通比較擠塞,駕駛人士請改行告士打道、夏慤道及干諾道中前往西區或西區海底隧道。如遇交通受阻,駕駛人士請保持忍讓,並遵從警方的指示。

繞道連接中環林士街天橋與北角東區走廊,全長4.5公里,其中3.7公里為行車隧道。限速80公里。《蘋果》記者親身經歷,今晨未通車前,東區走廊西行,一出隧道只剩慢線行車,比較塞車,當中環灣仔繞道通車後,去到繞道分叉位,司機都貪新鮮行繞道,無車落告士打道,記者感覺繞道條路好長,隧道入面空氣較為混濁,《蘋果》記者駕電單車甫入隧道,隧道即傳來大陣「新裝修」的味道,「唔夠膽抖氣咁大啖」。記者望入隧道感到一片霧霾,視覺「好矇」。

相關新聞:【中環繞道●七大伏位】直擊飄移王鄧智侖實試 林士街天橋落斜cut線最危險

在中環信德中心等客的何姓的士司機,他指繞道通車,多一條路行「係好事,應該冇咁塞車」,而姓陳客貨車司機亦表示灣仔繞道通車是好事,「起碼北角快好多,會試行。」

運輸署是於今午3時正發出通告,指中環及灣仔繞道機場快線香港站出口交通比較擠塞,呼籲駕駛人士請改行告士打道、夏慤道及干諾道中前往西區或西區海底隧道。至下午4時25分繞道最塞車的時段,西行龍尾一度去到接近繞道北角入口,有駕駛者指西行(由北角入口到中環香港站出口)原本約5分鐘的車程,要塞足大約30分鐘才能完成。直至傍晚近6時,車龍才逐漸消散,交通恢復正常。

身兼中西區區議員的立法會議員許智峯指出,由於林士街天橋東行往干諾道中道路要封閉,駕駛者如要前往金鐘、半山及中區等,必經中環碼頭,然後再經國金二期才可返回中區核心地帶,因此沿干諾道中、交易廣場及畢打街一帶的「調頭位」會有大量車流,是新繞道通車後「死位」,質疑運輸署規劃不完善,促運輸署與巴士公司制定應急措施,如周一繁忙時間嚴重塞車,需立即分流,並提醒市民提早出門上班、上學。

呢個垃圾政府嘥360億起條咁嘅隧道咪一樣塞車

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190120/59163006

都話係大白象啦!

新嘢就梗係要磨合㗎啦,有幾奇。
引用:
原帖由 連續奔放的核心 於 2019-1-20 06:56 PM 發表
【18:20】新增立法會議員許智峯回應

【18:00】中環及灣仔繞道機場快線香港站出口的交通恢復正常

【17:57】駕駛者提供車cam片段顯示,今午4時許中環灣仔繞道西行方向的快線大塞車時,一分鐘內已有兩架本來行快線的車因不甘被困,違法切雙白線改行中線,幸未有釀成意外。

【17:15】運輸署表示,現時中環及灣仔繞道機場快線香港站出口交通擠塞,呼籲駕駛人士請改行告士打道、夏慤道及干 ...

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2019-1-20 06:56 PM 發表
都話係大白象啦!
呢條隧道年年虧損,不單是大白象,仲要是無底深潭!

運房局又孭鑊……唉。
星期一由繞道北角入中環一定塞爆啦,是咪應該要暫時取消去中環??咁簡單的嘢都搞至一鑊泡,三隧分流肯定流產啦!!

預撚左D反中狗一定攞黎嘈,
佢阿媽第一日湊仔,
都會唔熟練, 餵奶都會論論盡盡,
咁使唔使殺撚左阿媽,
叫佢唔好生D反中狗

仲有記得以後唔好用中環繞道喎, 廢柴

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2019-1-22 08:23 AM 發表

政府應將不支持人士處死!
有人性d,終生監禁好啦,一下就死益撚左佢

引用:
原帖由 ringo654321 於 2019-1-22 04:37 AM 發表
佢阿媽第一日湊仔,
咁使唔使殺撚左阿媽,
叫佢唔好生D反中狗

...
規劃得唔好唔嘈得?

做完搭橋醫生話仲塞過以前,你接受到?

引用:
原帖由 ringo654321 於 2019-1-22 04:37 AM 發表
佢阿媽第一日湊仔,
咁使唔使殺撚左阿媽,
叫佢唔好生D反中狗

...
講得啱
所有新設施都需要時間適應

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-22 08:46 AM 發表

規劃得唔好唔嘈得?

做完搭橋醫生話仲塞過以前,你接受到?
邊個醫生夠膽話做手術一定成功
你介紹我識

你買部新手機一定識用啲function, 唔會㩒錯?