• 瀏覽: 28,801
  • 回覆: 411
  • 追帖: 4
+9
🦎🐊👿🐢💀🐍🐉🦕🦖🤴🦑🐳🐋🐞🐛🦗🐼🐯🐹🐲
實行全民免費(只限香港人)打流感針防流感有冇少少用

集合各醫護團體例如紅十字會,各私家醫生參與義務工作為市民打針,可於假期借用各中小學畀市民排隊打針....

香港每年6千萬以上遊客,仲話想加
即香港長期處於一千三百萬人狀態⋯⋯
但醫療設施,生活空間預咗香港有幾多人?七百萬?

近年狂基建,上年通車又港豬橋,又膠鐵,又連糖,
人數將會更多,分分鐘長期多過港人⋯⋯
真係唔知係白痴定玩野,經濟生活全部亂咁泥

班人集中鳩嗚買藥,買日用品⋯⋯睇醫生,打預防針⋯⋯

日本地方咁大,億幾人生活,三千萬遊客巳叫多,
仲研究緊十年後可唔可以增長到六千萬⋯⋯

Poor Hong kong

遲吓出錢填完個海,每年內地客可能上億,銀紙亂印既年代
現有既銀紙,買唔返以往高質生活⋯⋯填海?填幾多先夠14億人?

.

市民最受苦,睇專科排幾年,醫護不足,解決方法增加醫護學額或輸入人才!

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-19 09:45 PM 發表
【公院逼爆】【本報訊】流感高峯期公立醫院內科病房逼爆,醫護人員疲於奔命,香港護士協會發起今日「做爆、不如鬧爆」集會及遊行。有內科及老人科病房護士表示,流感高峯期人手不足下也要加開近兩成病床,曾有病人要睡在防煙門口及浴室門口;睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/ ...
最好學我哋大美國咁﹐叫十字車就收費一千美金以上﹐入到急症室就算無醫生睇同冇用過藥埋單找數就最低銷費大約三千美金﹐咁樣包保冇人敢去急症室噃。

“他相信社會認同要對醫療投入更多資源,包括短期一筆過撥款,長遠增建公私營醫院,增加專職醫療學額及引入人工智能輔助等”

政府認為投入資源建造高鐵、大橋、人工島工程,用來討好北京阿爺緊要D

護士們,
走錯門口了,
應該係醫院管理局。

引用:
原帖由 chowcn 於 2019-1-19 10:39 PM 發表
市民最受苦,睇專科排幾年,醫護不足,解決方法增加醫護學額或輸入人才!
係我哋大美國睇專科醫生大約最低消費係三四萬美金起跳﹐郁下過十萬美金﹐所以我以前有過朋友佢都係香港出世嘅香港人。
佢係我美大美國因爲心臟病睇醫生用咗幾萬文都睇唔好﹐話如果做手術就要幾十萬。
佢將佢嘅情況話畀佢係香港嘅兄弟姊妹知﹐佢嘅兄弟姊妹即時同佢整番張3粒星身分證﹐飛返香港入急症室醫生同佢診斷之後即時安排入廠做搭橋手術醫成功咗﹐住院成大半年休養復健康復之後一個仙都冇畀飛返我哋大美國。

病人都冇機會如廁,唔係無暇,某D黑醫院點對病人,心照不宣

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-1-20 11:42 AM 發表

最好學我哋大美國咁﹐叫十字車就收費一千美金以上﹐入到急症室就算無醫生睇同冇用過藥埋單找數就最低銷費大約三千美金﹐咁樣包保冇人敢去急症室噃。 ...
十字車急症室應該,收一千以上,濫用再加三千,
無錢就事後申請退款
咁先有效阻嚇

醫療改革需要大刀闊斧.

提示: 違規內容已被屏蔽
有D黑護連餵奶都唔識

引用:
原帖由 kkchan905 於 2019-1-20 11:31 AM 發表
實行全民免費(只限香港人)打流感針防流感有冇少少用

集合各醫護團體例如紅十字會,各私家醫生參與義務工作為市民打針,可於假期借用各中小學畀市民排隊打針.... ...
我想問打流感針防流感是否多數有效,即大約一年內不再患流感?

主題標籤 #停課
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]