• 瀏覽: 28,854
  • 回覆: 411
  • 追帖: 4
+9
引用:
原帖由 chowcn 於 2019-1-20 11:39 AM 發表
市民最受苦,睇專科排幾年,醫護不足,解決方法增加醫護學額或輸入人才!
不能進入專才呀
香港又唔係沒e樣技能

引用:
原帖由 kkchan905 於 2019-1-20 11:31 AM 發表
實行全民免費(只限香港人)打流感針防流感有冇少少用

集合各醫護團體例如紅十字會,各私家醫生參與義務工作為市民打針,可於假期借用各中小學畀市民排隊打針.... ...
無用。嗰d咩親子谷,whatsapp八婆谷,傳埋晒d未經證實謠言叫人唔好打針架啦,信到十足。免費d人都未必去打

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-1-20 11:42 AM 發表

最好學我哋大美國咁﹐叫十字車就收費一千美金以上﹐入到急症室就算無醫生睇同冇用過藥埋單找數就最低銷費大約三千美金﹐咁樣包保冇人敢去急症室噃。 ...
應該啦
美國無買醫保醫院都無得入呀

毒果第一個插,一定係要插割包皮已完
拉布拉死左,想改都無得改

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-1-20 12:37 PM 發表

你應該去鬧醫學會,是他們為一己私利,唔准外援醫生來香港
割包皮已完拉布拉死左,要插就插佢啦

引用:
原帖由 chowcn 於 2019-1-20 11:39 AM 發表
市民最受苦,睇專科排幾年,醫護不足,解決方法增加醫護學額或輸入人才!
醫護最怕人多造成競爭!
多年來無要求增加學額!
也大力反對輸入海外醫護人手!
根本就是一班自私自利的仆街!

開放醫療克不容緩

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-20 10:45 發表
【公院逼爆】【本報訊】流感高峯期公立醫院內科病房逼爆,醫護人員疲於奔命,香港護士協會發起今日「做爆、不如鬧爆」集會及遊行。有內科及老人科病房護士表示,流感高峯期人手不足下也要加開近兩成病床,曾有病人要睡在防煙門口及浴室門口;睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/ ...
做護士有幾慘呀?幾皮嘢一個月!你唔諗吓做PCA3A個批人,慘過做護士十倍啦!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-1-20 12:54 PM 發表

醫護最怕人多造成競爭!
多年來無要求增加學額!
也大力反對輸入海外醫護人手!
根本就是一班自私自利的仆街!
仲要把口成日權威

引用:
原帖由 FENFAY 於 2019-1-20 11:59 AM 發表
醫療改革需要大刀闊斧.
改革?全部資源被高層落格,改革自己改自己,只有更衰。-

每次只要求加人工,加開管理職位。
醫生丶護士,個個只諗住做行政,管理層。

引用:
原帖由 ED1988 於 2019-1-20 12:37 PM 發表

"睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周人來人往,沒私隱沒尊嚴"

行動不便的病人,就算在正常床,係咪病房爆棚, 幾時都係以屏風遮掩在病床用尿兜大小便, 無聽過會有人幫落床去廁所。 ...
加床加在走廊, 加在廁所門口, 無布簾架, 唔同病房內果D床.

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-1-20 11:49 AM 發表
“他相信社會認同要對醫療投入更多資源,包括短期一筆過撥款,長遠增建公私營醫院,增加專職醫療學額及引入人工智能輔助等”

政府認為投入資源建造高鐵、大橋、人工島工程,用來討好北京阿爺緊要D ...
近來已起多咗三間醫院。但都請唔到人,唔可以全面服務。
唔應大學出多啲醫護學位;醫學介支持輸入外援解決問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]