• 瀏覽: 28,849
  • 回覆: 411
  • 追帖: 4
+9
引用:
原帖由 launch_date 於 2019-1-19 10:58 PM 發表

十字車急症室應該,收一千以上,濫用再加三千,
無錢就事後申請退款
咁先有效阻嚇
係我哋大美國因爲醫院喺各種惡毒細菌集中地﹐所以唔想太多平民百姓濫用急症室而感染其它病毒﹐而醫院內醫生、護士同工作人員都定期打晒防禦針但都會有人中招,所以急症室小去為妙。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-1-20 12:04 PM 發表

我想問打流感針防流感是否多數有效,即大約一年內不再患流感?
不會 100% 預防流感,因為流感病毒有多種,且不斷演變,無可能完全杜絕染上,但可以減少 5至7成機會染上流感,就算染上,也大大減輕嚴重 併發症,呢一點就可以減輕整體的醫療負擔,少D人雖要留醫,又減低交義感染的機會。

引用:
原帖由 kkchan905 於 2019-1-20 12:26 PM 發表

不會 100% 預防流感,因為流感病毒有多種,且不斷演變,無可能完全杜絕染上,但可以減少 5至7成機會染上流感,就算染上,也大大減輕嚴重 併發症,呢一點就可以減輕整體的醫療負擔,少D人雖要留醫,又減低交義感染的機會。 ...
因為我十多年前打過後感覺不適,而且仍會患感冒,覺得無用,所以後來都無打,

十幾年來都係藥房買感冒藥,感冒藥效果又快又強,但聽講食太多抗生素又話唔好

醫護人員成日話忙又呢樣個樣。但急証個堆個個坐係度玩電話。真係唔知忙左去邊呢?

食得咸魚抵得喝姐,唔岩咪轉行囉,唔轉行嘈完又點咪又係要做,慳番啖氣抖下好過喇

又係毒果乜柒都反

引用:
原帖由 我叫劉晶 於 2019-1-20 12:31 PM 發表
醫護人員成日話忙又呢樣個樣。但急証個堆個個坐係度玩電話。真係唔知忙左去邊呢?
唔係點壟斷同加人工

病人同護士都係受害者!🤦‍♂️

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-20 10:45 AM 發表
【公院逼爆】【本報訊】流感高峯期公立醫院內科病房逼爆,醫護人員疲於奔命,香港護士協會發起今日「做爆、不如鬧爆」集會及遊行。有內科及老人科病房護士表示,流感高峯期人手不足下也要加開近兩成病床,曾有病人要睡在防煙門口及浴室門口;睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/ ...
"睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周人來人往,沒私隱沒尊嚴"

行動不便的病人,就算在正常床,係咪病房爆棚, 幾時都係以屏風遮掩在病床用尿兜大小便, 無聽過會有人幫落床去廁所。

引用:
原帖由 ASoIaF 於 20/1/2019 10:45 發表
【公院逼爆】【本報訊】流感高峯期公立醫院內科病房逼爆,醫護人員疲於奔命,香港護士協會發起今日「做爆、不如鬧爆」集會及遊行。有內科及老人科病房護士表示,流感高峯期人手不足下也要加開近兩成病床,曾有病人要睡在防煙門口及浴室門口;睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/ ...
你應該去鬧醫學會,是他們為一己私利,唔准外援醫生來香港

引用:
原帖由 ED1988 於 2019-1-20 12:37 PM 發表

"睡在加床而行動不便的病人,只能以屏風遮掩在病床用尿兜大小便,四周人來人往,沒私隱沒尊嚴"

行動不便的病人,就算在正常床,係咪病房爆棚, 幾時都係以屏風遮掩在病床用尿兜大小便, 無聽過會有人幫落床去廁所。 ...
比人望住晒唔駛屙,之後中尿毒,就咁玩L完,又死於不幸

小圈子醫護為利益綁架病人,
正PK!!!!

移居人口爆錶,又冇相應增加醫護

香港庫房D錢其實去曬邊度呢? 🙄🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]