• 瀏覽: 12,940
  • 回覆: 108
+4
十名中學男生因頭髮過長「被剪髮」,中學訓導主任被指侵犯人權。中華基督教會基新中學十名男生上周三在早會期間被訓導主任發現前額頭髮長過眼眉,隨即親自操刀怒剪學生頭髮,務求要男生的眼眉「重見天日」。有被剪髮的男生由「型仔」變「薯仔」,前額髮腳被剪至參差不齊,因而情緒低落,有家長直斥校方做法不合理,有侵犯人權之嫌........

學生的留頭髮到甚麼長度,算不算人權範圍之內呢?

人權的界線,可以闊到甚麼程度呢?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190120/bkn-20190120020036738-0120_00822_001.html

校規係乜,班友心照啦。

有人權⋯⋯唔通殺人都無問題???不過班「本土天才」係咁諗
引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-20 08:22 AM 發表
十名中學男生因頭髮過長「被剪髮」,中學訓導主任被指侵犯人權。中華基督教會基新中學十名男生上周三在早會期間被訓導主任發現前額頭髮長過眼眉,隨即親自操刀怒剪學生頭髮,務求要男生的眼眉「重見天日」。有被剪髮的男生由「型仔」變「薯仔」,前額髮腳被剪至參差不齊,因而情緒低落,有家長直斥校方做法不合理,有侵犯人權之嫌........

學生的留頭髮到甚麼長度,算不算人權範圍之內呢?
...

垃圾家長,叫班友轉去d頭髮可以留到長毛咁樣嘅學校囉

支持女生真空返學,鍾意點著就點著,校方不得干預。

支持
可以發警告信,可以唔比返學,可以即時叫家長接走,
但你無權親自去剪人頭髮

引用:
原帖由 wkngtw 於 2019-1-20 09:27 AM 發表
.

真係唔明,點解學校要規定女生著打底褲,著打底裙,簡直係侵犯人權。其實女生都有需要,都愛腿張開...............

.

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-1-20 08:28 AM 發表
要著校服都好冇人權……
唔可以校內抽煙、講粗口、扑嘢都好冇人

被逼返學都好冇人權啦 😂

咪返囉, 你有自由的, 學校唔會捉你返學, 你老豆老母慘d囉, 正所謂「讀書不成三大害」。  

你今日唔明, 到你30歲就會明, 不過時間冇得返轉頭 😂

世界各地啲軍校都指定一款髮型,你唔剪,佢地即場同你剪,但係從來冇人話侵犯人權。

真係人權主義上晒腦!

民主人權梗係大過天啦,
呢個訓導主任唔驚俾"港獨學生動源"包圍咩...

引用:
原帖由 yytong 於 2019-1-20 09:33 AM 發表
支持
可以發警告信,可以唔比返學,可以即時叫家長接走,
但你無權親自去剪人頭髮
同意!
正所謂「身體髮膚,受諸父母,不敢毀傷。」
校方應宣揚中國的孝道,應該要學生不剪頭髮,不剃鬍鬚(如有)。
睇下到時學生家長點反應?

引用:
原帖由 wkngtw 於 2019-1-20 09:27 AM 發表
依樣真
細個真係好鍾意唔著底褲
醫學都證實男女生青春期未過唔著內衣發育會好啲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]