• 瀏覽: 8,183
  • 回覆: 108
+6
佔中原本既計劃,是佔領全香港各主要地點,癱瘓香港經濟,迫使中央(不是特區政府)讓步

因此,佔金鐘第一日初步成功,立即「出兵」中環受阻;之後就打開口牌「遍地開花」,意圖佔領其他地點。但只有銅鑼灣、旺角、廣東道成功建立據點,其他例如元朗則在居民抵制之下敗走

其實佔中無法一炮擊毀香港經濟,又無力擴大佔領區,已經注定失敗

佔中中期已經剩下一班嬉皮士在佔領區hea;後期只得帳蓬,幾個人守住

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-1-20 06:38 AM 發表
時光突然倒退到2014年的那個躁動香港,暗角七警、佔中大台、佔領區這些字眼忽然彈出又彈入。但看看今日的中環旺角,車流如鯽,繁榮熱鬧,又仿佛一切沒有發生。

法庭審理七警案、佔中幾個頭面人物的刑責問題,溫故知新,庭上的供詞以及錄影片段,都喚醒大眾的記憶,對啊,原來那年的香港,如此熱血,也如此冷漠;如此的凝聚,也如此的撕裂。

政府提到那些佔中的頭面人物犯了煽惑他人參與非法活動的罪名,庭上播出 ...
慘啦, 澳門和英國都唔肯收留嗰班非法佔中者, 港府慘啦

成篇嘢有立場去寫,
選擇性唔提自己既衰嘢扮可憐又委屈,
另一方面就誇大和歪曲對手既行為……

飛機文一篇,比黃絲打飛機用

引用:
原帖由 textxt 於 2019-1-20 09:32 AM 發表
老實講,佔中都睇得出,到中後期其實一盤散沙,根本無人知下一步係咩,為佔而佔,而佔中亦令香港民主停步直至2047。多謝哂你地。
原來香港一個彈丸之地又無軍隊既小地方可以同中國鬥“硬“來爭取東西?!🤣

你一條友,對方有幾百人,你不好聲好氣去傾,反而一開始就破囗大罵繼而仲想同佢地打?

他們泛民和某些傳媒……真的有心去爭取嗎?

我要佔中狗真找數!!!

黃法官害死香港

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-1-21 11:41 AM 發表

原來香港一個彈丸之地又無軍隊既小地方可以同中國鬥“硬“來爭取東西?!🤣

你一條友,對方有幾百人,你不好聲好氣去傾,反而一開始就破囗大罵繼而仲想同佢地打?

他們泛民和某些傳媒……真的有心去爭取嗎? ...
啲人連莊閒都未分到,啲人講到好似中央好想比個普選你,你地唔岩心水就直頭唔要,其實搞清楚邊個想有普選未?中央恨不得你成世都無喇,最終結果邊個最開心,有時見啲人咁天真都幾好笑。

引用:
原帖由 木村拓栽 於 2019-1-20 06:38 AM 發表
時光突然倒退到2014年的那個躁動香港,暗角七警、佔中大台、佔領區這些字眼忽然彈出又彈入。但看看今日的中環旺角,車流如鯽,繁榮熱鬧,又仿佛一切沒有發生。

法庭審理七警案、佔中幾個頭面人物的刑責問題,溫故知新,庭上的供詞以及錄影片段,都喚醒大眾的記憶,對啊,原來那年的香港,如此熱血,也如此冷漠;如此的凝聚,也如此的撕裂。

政府提到那些佔中的頭面人物犯了煽惑他人參與非法活動的罪名,庭上播出 ...
831咪就係有個1200人選委會,去篩選候選人囉,放諸泛民追捧既美國所謂民主制度,美國總統候選人無篩選咩?  比香港831篩得仲勁!

咁你認為美國作為香港泛民政黨既佔中幕後黑金主,美國總統又是否民選?又是否符合泛民口中既無篩選真普選? 若果選委會式篩選係不可接受既獨裁政治,咁泛民為咩事要收受美國呢個 "篩選政治政體" 既黑金贊助去搞佔中? 

你話香港1200人選委會操控特首,呢個1200人選委會係公開參選及票選,就連泛民自己都去參選!

反而,泛民既金主美國行 "兩黨壟斷政治",所有兩黨總統候選人都係由黨元老推薦出嚟跑馬仔,所以兩黨嗰廿個元老,就係現實既 "美國20幾人選委會",而且美國共和黨及民主黨嗰廿幾個元老位係非公開向美國國民票選,講民意代表性,香港公開票選立既 "1200人選委會" 更勝美國兩黨政治下既 "黨元老選委會".

若果美國式既 "黨元老篩選委員會" 係可接受的話,咁為咩事泛民要收搞授美國黑金去佔中暴動,嚟反對更民主透明既 "公開票選1200人選委會(831)"?

若果美國式既 "黨元老篩選委員會" 係不可接受的話,咁泛民又點解要收授美國呢個篩選獨裁政體既黑金,嚟搞佔中暴動反對更民主透明既 "公開票選1200人選委會(831)"?

你答.

引用:

你呢啲泛民信徒都係傻既,否則又點會出現個咁白痴既scenario, 你班友跟住泛民去佔中堵路,屌鳩90幾萬大陸單雙非,以居港權湧入香港, 搶綜援福利,搶醫院牀位,搶學位,搶公屋及推爆樓價租金.

不過,"單雙非居港權" 及新移民入境即享全額現金綜援與公屋,卻係帶領你哋示威堵路既泛民,喺2001年及2013年用打官司控告香港政府而掙返嚟!

你話吊鬼唔吊鬼?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-20 08:54 AM 發表
佔中皆因施政失誤。為官者不體察民情,
愛國為名,乃共為實。
基建為名,掠水為實。
民可欺,天不可欺。
咪以為送走子女可保平安。為虎作倀,終害己身。 ...
哦,泛民既 "舐共" 邏輯係:
(1)公民黨就係唔舐共為理由,所以公民黨喺2001年利用雙非鼻祖莊豐源案,去搞出單雙非居港權,去引90萬大陸盲流移民嚟棟鳩香港人;

(2)公民黨話自己唔舐共,所以公民黨喺2012年又發動28萬菲印女傭居港權,去逼迫香港人接受菲印女傭及其家人入籍移民香港;

(3)原來因為唔舐共,所以民主黨係2013年去告香港福利署,幫新移民棟鳩香港俾新入境既享全額現金綜援及公屋福利,轉架大陸新移民既衣食負擔到香港人頭上,以懲罰香港人;

(4)公民黨又話要証明自己唔舐共,所以公民黨又去搞難民聲請棟鳩香港政府,將南亞假難民輸入香港食福利去奄鳩香港人!

呢個就係你所指既“唔舐共” 為理由,所以公民黨及一眾泛民三翻四次出賣香港人,去搞單雙非居港權/菲傭居港權/新移民入境即享福利/南亞假難民聲請,以棟鳩折磨香港人為手段去証明自己唔舐共.

你班泛民黃巾賊係港奸!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-20 08:54 AM 發表
佔中皆因施政失誤。為官者不體察民情,
愛國為名,乃共為實。
基建為名,掠水為實。
民可欺,天不可欺。
咪以為送走子女可保平安。為虎作倀,終害己身。 ...
講基建大白象.

"大白象工程" 呢個term, 由起西鐵入天水圍就開始聽到,話咩春有屯門公路有巴士就唔洗西鐵,屌西鐵係大白象,班泛民環保撚人仲三日唔埋兩日就去西鐵地盤拉人鏈迫地盤停工, 今日班泛民環保撚仲有邊個夠膽認自己當年屌西鐵係大白象工程?

到起后海灣大橋及新關口,又係呢班泛民環保撚人屌后海灣口岸係大白象工程,班pk差不多個個星期日係元朗光華廣場外嗰三角形空位擺檔拉banner, 叫大聲公屌后海灣大橋係大白象工程,次次行過都塞傳單俾我,叫我簽名支持剎停后海灣大橋,我笑笑口問條撚人: "ee, 咁早就嚟得到元朗宣傳保育呀?你都係元朗街坊咩?", 條泛民環保撚衝口就答: "我住佐敦,搭西鐵入嚟元朗好快遮!", 我即刻黑面屌鳩佢,問佢組織當年指西鐵大白象工程,今日卻搭西鐵入元朗反對其他基建,條泛民撚當堂啞撚咗!

到MTR起港島南綫入利東邨入海怡,你班撚人咪又屌,話MTR南綫係大白象工程,公民黨直頭司法覆核要殺死地鐵入鴨利洲,今日你睇南港島綫使用人潮,今日仲有邊條泛民撚夠膽提自己幾年前指責MTR南綫係大白象? 你班撚人個個扮無事發生過!

港珠澳大橋工程跟MTR南港島綫一樣俾你班泛民撚司法覆核,花咗近1年8個月去打官司,原本工程頭2年半時間就係去夾走海底淤泥造地基,呢2年幾造地基時間俾泛民冤枉浪費咗,被迫試用個澳洲沼澤地建基方法去追program,不幸証實澳洲嗰套喺香港 marine mud上係失敗既,失敗得尾大不掉.

打比喻,有條pk名叫 "犯民", 犯民放毒蛇咬傷市民 "阿港",阿港被送去 "阿政" 醫生面前,阿政醫生盡力搶救阿港,可惜阿港中毒而五贜六腑衰歇而死,放毒蛇既犯民見阿港死在阿政醫生手術枱上,於是大叫 "阿政醫生殺咗阿港呀!".  

究竟邊個係殺人兇手?  呢條IQ題,黃絲一定答係醫生謀殺無辜既阿港,話犯民只係放毒蛇咬人而無殺人,指責傷者係死於救治既醫生手.

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-21 12:16 PM 發表

你呢啲泛民信徒都係傻既,否則又點會出現個咁白痴既scenario, 你班友跟住泛民去佔中堵路,屌鳩90幾萬大陸單雙非,以居港權湧入香港, 搶綜援福利,搶醫院牀位,搶學位,搶公屋及推爆樓價租金.

不過,"單雙非居港權" 及新移民入境即享全額現金綜援與公屋,卻係帶領你哋示威堵路既泛民,喺2001年及2013年用打官司控告香港政府而掙返嚟!

你話吊鬼唔吊鬼?

...
有冇當年公民黨說150人冇影響香港和減輕香港老化問題既video或audio ?
如有,請分享!謝謝

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-1-21 01:17 PM 發表

有冇當年公民黨說雙程證冇影響香港和減輕香港老化問題既video或audio ?
如有,請分享!謝謝
法庭上喺唔可以拍攝, 不過你仲可以喺網上搵當年雙非嬰莊豐源既代表律師 -- 李志喜既資料, 佢就係公民黨黨鞭, 由公民黨仲係叫45條關注組時, 就已經係該黨核心黨員, 亦係2012年後嗰2次 "菲印女傭入籍居港權案" 既代表律師, 代表30萬菲印女傭嚟棟鳩我哋香港人.

再加上李志喜跟其他泛民律師搞既南亞假難民聲請, 打官司幫假難民喺香港賴死!

你亦可以上網搵到當年莊豐源案, 嗰條黃底法官既宣判詞, 見過係英文point form 形式, 都算幾易讀, 幾年前有位師兄貼過條link 出嚟, 不過無耐俾版主ban 咗佢account及post, 咩原因就唔記得, 我當年都仲烚吓烚吓係泛民支持者, 對踢爆泛民衰嘢既post唔上心. 可以試吓上網揾 "法官判詞”, 揾返雙非莊豐源案出嚟.

引用:
原帖由 terry_1911 於 2019-1-20 09:16 AM 發表
咁咪繼續佔囉,日日佔月月佔,年年佔,唔好返工搵食囉
有工開有錢搵就滿意???!!!
https://www.youtube.com/watch?v=SY5MK4UlMTI

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-1-21 02:04 PM 發表

法庭上喺唔可以拍攝, 不過你仲可以喺網上搵當年雙非嬰莊豐源既代表律師 -- 李志喜既資料, 佢就係公民黨黨鞭, 由公民黨仲係叫45條關注組時, 就已經係該黨核心黨員, 亦係2012年後嗰2次 "菲印女傭入籍居港權案" 既代表律師, 代表30萬菲印女傭嚟棟鳩我哋香港人.

再加上李志喜跟其他泛民律師搞既南亞假難民聲請, 打官司幫假難民喺香港賴死!

你亦可以上網搵到當年莊豐源案, 嗰條黃底法 ...
Thanks先

btw, 其實我都係想攞到佢係電台或其他傳媒平台上有咁講過既片段……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]