• 瀏覽: 449
  • 回覆: 3
加拿大自稱是nation of laws,  所以他們案美國要求,因為懷疑某人違反了制裁伊朗的問題而在過境途中拘捕!

有以下問題值得想想:
1. 美國認為別人犯了美國的法,所以別國要引導那人!同時, Turkey認為美國的籃球員犯了Turkey的法,要引導回Turkey,美國卻不理會!為何跨境執法是單向?

2. 被美國認為違反制裁伊朗的公司有多少? 過去幾年全美國及全歐洲包括今日的意志銀行都被判違反協議,但過去十年有哪一間主要銀行的ceo或CFO被美國拘捕?為何只有華為的cfo被拘捕?這是否選擇性執法?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-1-20 05:21 AM 發表
加拿大自稱是nation of laws, 所以他們案美國要求,因為懷疑某人違反了制裁伊朗的問題而在過境途中拘捕!

有以下問題值得想想:
1. 美國認為別人犯了美國的法,所以別國要引導那人!同時, Turkey認為美國的籃球員犯了Turkey的法,要引導回Turkey,美國卻不理會!為何跨境執法是單向?

2. 被美國認為違反制裁伊朗的公司有多少? 過去幾年全美國及全歐洲包括今日的意志銀行都被 ...
官方嘅解釋係
(1)美國同土耳其無司法互助協議,但美國同加拿大有。
(2)佢哋話技術上嚟講美國唔係通緝佢違反制裁伊朗,而係通緝佢欺騙銀行,而欺騙銀行係刑事罪所以拘捕。當然呢啲技術上嘅犯罪,告唔告通唔通緝完全係美國佬自己話事,同你懲罰嗰間公司嘅國家冇乜嘢咪淨係罰錢囉,好似而家咁要遏制中國咪玩大佢囉。

引用:
原帖由 gullible 於 2019-1-20 06:16 AM 發表

官方嘅解釋係
(1)美國同土耳其無司法互助協議,但美國同加拿大有。
(2)佢哋話技術上嚟講美國唔係通緝佢違反制裁伊朗,而係通緝佢欺騙銀行,而欺騙銀行係刑事罪所以拘捕。當然呢啲技術上嘅犯罪,告唔告通唔通緝完全係美國佬自己話事,同你懲罰嗰間公司嘅國家冇乜嘢咪淨係罰錢囉,好似而家咁要遏制中國咪玩大佢囉。 ...
正正是問題的核心, 有人向銀行提供錯誤資料! 這種問題的嚴重性有多大?因此國家需要發全球性通緝令? 試想如果有人入屋爆竊,美國政府是否會出全球通緝令拘捕入屋爆竊犯人?重點是入屋爆竊是實質證據,但人們與無限公司關係可能有其他可能性或不確定性!有何原因需要因為這問題而發全球通緝令呢?

當政府執行的措施脫離一貫做法這就已經不是法冶!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-1-20 10:33 AM 發表

正正是問題的核心, 有人向銀行提供錯誤資料! 這種問題的嚴重性有多大?因此國家需要發全球性通緝令? 試想如果有人入屋爆竊,美國政府是否會出全球通緝令拘捕入屋爆竊犯人?重點是入屋爆竊是實質證據,但人們與無限公司關係可能有其他可能性或不確定性!有何原因需要因為這問題而發全球通緝令呢?

當政府執行的措施脫離一貫做法這就已經不是法冶! ...
呢啲大家心照不宣。你估加拿大人唔知?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]