• 瀏覽: 4,858
  • 回覆: 105
+3
抗衝擊測試用重型炸彈在戰艦周圍爆炸,以驗證戰艦實戰生存力。

不經過抗衝擊測試的戰艦型號,實戰時生存能力存疑。美國所有的新戰艦型號均要通過測試去驗證實戰能力。

中國新戰艦型號有做過嗎? 或者中國新戰艦係宣傳品,唔考慮實戰能力所以冇做?

我只找到一段舊聞:
2014年中國海軍才對驅逐艦首次進行了水下抗衝擊測試,還是拿的一艘退役「旅大」級老驅逐艦。
https://m.sohu.com/a/128628042_630271/?pvid=000115_3w_a

外國有做既咩??

圖片來源:東網

美國佬好多武器都係天價, 主要原因研發同測試非常多非常全面及嚴格, 正如寧願將美國號航母四面攻擊炸沉嚟拎數據, 以備新航母有更佳抗攻擊抗沉能力
至於大陸方面為咗假大胸, 係網上靠網絡評論員吹噓點厲害點勁, 領先美國二十年等, 以大陸一貫做法成功咗一定係網絡上發佈視頻嚟威威嘅, 眾觀真係冇咩見到真正測試:
東風21D <==冇測試過攻擊移動目標成功視頻就話係航母殺手?
電磁炮<==未見過測試視頻就話上艦出海測試成功? 
電磁彈射<==未見過測試成功視頻就話會裝配係第三艘航母? 

外國真係有做?深深的一度血痕,內部清晰可見

Se de store skadene på KNM Helge Ingstad
https://youtu.be/peQjN0LSsy8

這條危駕軍艦由美國洛馬以及波音組成的先進巡防艦銷售聯盟(AFCON),該集團與挪威Umoe & Kongsberg船廠合作,以西班牙軍艦Álvaro de Bazán class為基礎提案,並配備神盾作戰系統外銷版與AN/SPY-1系列相位陣列雷達。挪威海軍命名為南森級,編號F313.

係網上靠網絡評論員吹噓點厲害點勁

圖片來源:中時電子報

引用:
原帖由 KZRTO 於 2019-1-19 07:37 PM 發表
係網上靠網絡評論員吹噓點厲害點勁

圖片來源:中時電子報
大陸媒體圖文証明美國測試:
http://military.people.com.cn/n1/2016/0622/c1011-28467980.html

中國有冇圖片証明?  

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-1-19 07:34 PM 發表
美國佬好多武器都係天價, 主要原因研發同測試非常多非常全面及嚴格, 正如寧願將美國號航母四面攻擊炸沉嚟拎數據, 以備新航母有更佳抗攻擊抗沉能力
至於大陸方面為咗假大胸, 係網上靠網絡評論員吹噓點厲害點勁, 領先美國二十年等, 以大陸一貫做法成功咗一定係網絡上發佈視頻嚟威威嘅, 眾觀真係冇咩見到真正測試:
東風21D  ...
最緊要有,可以宣傳。並不須考慮以下實戰情況:
五代機用舊引擎。得20零殲20飛行員,三年死2 個。
電磁炮幾多秒一發。
電磁彈射可以同時操作幾多條彈射器,故障率等等。
艦機殲15天下無敵,三年跌四隻唔見咗機隊六分一。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-19 08:35 PM 發表

大陸媒體圖文証明美國測試:
http://military.people.com.cn/n1/2016/0622/c1011-28467980.html

中國有冇圖片証明?   
你絕頂無聊的,大陸所謂媒體圖文証明尾艦測試是這樣的,大陸媒體並不會實際知道所謂尾艦測試的數據,因為不是經過中方公司去測試,亦即是說,一切是由尾方單方面測試和公報,數據得唔得,跟本無人知,大陸媒體只係圖文搬字過紙報道尾艦測試一個show,証明不了什麽,同埋靠嚮網上的網絡評論員吹噓點厲害點勁.

印象中舊年美軍艦試過幾次用過貸船測試抗衝擊測試。

引用:
原帖由 KZRTO 於 2019-1-19 09:40 PM 發表

你絕頂無聊的,大陸所謂媒體圖文証明尾艦測試是這樣的,大陸媒體並不會實際知道所謂尾艦測試的數據,因為不是經過中方公司去測試,亦即是說,一切是由尾方單方面測試和公報,數據得唔得,跟本無人知,大陸媒體只係圖文搬字過紙報道尾艦測試一個show,証明不了什麽,同埋靠嚮網上的網絡評論員吹噓點厲害點勁. ...
呵呵,咁中方測試數據同圖片呢? 邊度有得睇?

都話中國軍艦係宣傳品,實戰用途冇人理會。

所以美帝就成日都搵貨輪同油輪進行神盾艦撞擊測試,雖則死傷幾百人但都值得噃,不過最唔襟撞就係娜威嘅神盾艦一撞就沈咗落海底度,但土共就最碴連撞一次都冇。
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-19 05:50 AM 發表
抗衝擊測試用重型炸彈在戰艦周圍爆炸,以驗證戰艦實戰生存力。

不經過抗衝擊測試的戰艦型號,實戰時生存能力存疑。美國所有的新戰艦型號均要通過測試去驗證實戰能力。

中國新戰艦型號有做過嗎? 或者中國新戰艦係宣傳品,唔考慮實戰能力所以冇做?

我只找到一段舊聞:
2014年中國海軍才對驅逐艦首次進行了水下抗衝擊測試,還是拿的一艘退役「旅大」級老驅逐艦。
https://m.sohu.c ...

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-1-19 10:56 PM 發表
   所以美帝就成日都搵貨輪同油輪進行神盾艦撞擊測試,雖則死傷幾百人但都值得噃,不過最唔襟撞就係娜威嘅神盾艦一撞就沈咗落海底度,但土共就最碴連撞一次都冇。  ...
講緊中美,你又搬龍門去挪威??你不如講埋沙地印度??

係囉!赤共北洋水師成日都想搵闖入南海美帝戰艦相撞測試,但最衰美帝一見到赤共北洋水師衝埋嚟就立即調頭走夾唔抖,赤共北洋水師想一撞就沈機會都冇。
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-19 09:54 AM 發表

呵呵,咁中方測試數據同圖片呢? 邊度有得睇?

都話中國軍艦係宣傳品,實戰用途冇人理會。

咁就祇有歐美成日有同貨輪同油輪自自然然撞擊測試嘛,但想搵赤共北洋水師畀貨輪同油輪撞一下嘅機會都搵唔到。
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-1-19 10:00 AM 發表

講緊中美,你又搬龍門去挪威??你不如講埋沙地印度??

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-1-19 11:04 PM 發表
   咁就祇有歐美成日有同貨輪同油輪自自然然撞擊測試嘛,但想搵赤共北洋水師畀貨輪同油輪撞一下嘅機會都搵唔到。  
衝擊測試係測戰船受炸後的生存能力,唔做衝擊測試就唔知在實戰時的影響。
一句到尾,中國戰艦不用作實戰,只是宣傳品。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]