• 瀏覽: 1,416
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
+5
越南廣治省一名男子酒精中毒昏迷,急救醫生竟然仍向他的胃內灌5公升啤酒,原來醫生是想藉啤酒來爭取時間排走他體內的甲醇(methanol),病人陸續被強灌15罐啤酒後甦醒,撿回一命。...

有料嘅醫生就係救得返個病人,呢個係事實,無需多講。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20190119/59155842

附件

Screenshot_20190119-144646.jpg(112.94 KB)

Screenshot_20190119-144657.jpg(111.28 KB)

Screenshot_20190119-144709.jpg(133.8 KB)

Screenshot_20190119-144724.jpg(101.82 KB)

寫埋個告案俾你都唔知點用。醫生要讀好多書嘅!

咁點解唔用清水,而要用啤酒呢?真係以毒攻毒?

要用真啤酒至係乙醇,如果係假啤酒都係甲醇。

不是洗胃,
而是利用啤酒令病人血中有大量乙醇,乙醇比甲醇多,肝臟就會首先分解乙醇,而拖慢甲醇令肝中毒,醫生就夠用時間以洗腎來分解甲醇...
引用:
原帖由 LT3648 於 19-1-2019 03:10 PM 發表
咁點解唔用清水,而要用啤酒呢?真係以毒攻毒?

引用:
原帖由 CS601P 於 2019-1-19 03:52 PM 發表
不是洗胃,
而是利用啤酒令病人血中有大量乙醇,乙醇比甲醇多,肝臟就會首先分解乙醇,而拖慢甲醇令肝中毒,醫生就夠用時間以洗腎來分解甲醇...
明白。看來病人誤飲了假酒,甲醇有毒,是不可飲用的。

遇到個高手醫生,佢真大命

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-1-19 04:29 PM 發表
遇到個高手醫生,佢真大命
又唔好吹到神醫咁,醫學應該有教醫生點醫誤飲甲醇的。

在香港不會發生, 即使你醫術高明, 唔跟規矩做嘢, 只有死路一條

醫生唔會冒被人告既風險救人, 呢個病人只能等死

引用:
原帖由 LT3648 於 2019-1-19 04:37 PM 發表

又唔好吹到神醫咁,醫學應該有教醫生點醫誤飲甲醇的。
可能有, 但時間逼切, 等藥生效前個肝已經衰竭咗
睇段新聞, 呢個唔係醫治方法, 只係爭取時間既方法

引用:
原帖由 英子 於 2019-1-19 05:16 PM 發表

可能有, 但時間逼切, 等藥生效前個肝已經衰竭咗
睇段新聞, 呢個唔係醫治方法, 只係爭取時間既方法
醫學應該有類似病例參考,若無人試過成功,我唔信醫生會隨便試。

越南醫生救人,漁港醫生殺人

又系毒果link
一張圖 一個故事

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2019-1-19 05:27 PM 發表
安南曾是世界第四大軍事強國

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2019-1-19 05:27 PM 發表
下次有病記得去越南睇醫生…唔好浪費香港資源

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]