• 瀏覽: 12,419
  • 回覆: 150
  • 追帖: 1
朋友公司間製衣廠一早搬咗去越南,不過幾年前越南反華,成間廠俾人燒咗,結果成間搬返大陸。

朋友公司個供應商俾貨印度做飛起大陸廠,點知無貨交,連新一季單都無埋。

引用:
原帖由 numan123 於 2019-1-19 01:19 PM 發表
朋友公司間製衣廠一早搬咗去越南,不過幾年前越南反華,成間廠俾人燒咗,結果成間搬返大陸。
啲工會領袖好發

引用:
原帖由 numan123 於 2019-1-19 01:19 PM 發表
唔好意思,我笑出聲

彭博的新聞很多都是假的,信唔過。佢哋無諗過一萬億是幾多錢,可以買幾千隻F22,十幾隻航母

1/3港資執都唔奇,港資已無優勢,大陸資先夠勁。

根本冇一個國家可以取代中國人既生產力 
早幾年毒果已經吹過東莞好多廠倒閉
但唔講東莞做緊"騰龍換鳥"升級轉型
係主動將落後產能轉移出去

港佬做廠仲未賺夠嘅都做唔到落去

引用:
原帖由 李香琴吹波波 於 2019-1-19 01:43 PM 發表

越南成膠日擺工.
其實有做過廠都知道.排在越南.CAMBO,孟加拉...呢D地方.
根本就沒有效率可言.
工會惡過咩.尢其外商,政府就一定偏幫工人.
你去過就會明白一個道理"肉隨砧板上"

引用:
原帖由 starr 於 2019-1-19 01:45 PM 發表
根本冇一個國家可以取代中國人既生產力
早幾年毒果已經吹過東莞好多廠倒閉
但唔講東莞做緊"騰龍換鳥"升級轉型
係主動將落後產能轉移出去 ...
蘋果日報我只當笑話睇, 報內認真回應留言的人我都當為小欖病人的發言
其實認真睇的人智商有沒有60? 有沒有正常人認知的?

引用:
原帖由 leehoq 於 2019-1-19 01:51 PM 發表

其實有做過廠都知道.排在越南.CAMBO,孟加拉...呢D地方.
根本就沒有效率可言.
工會惡過咩.尢其外商,政府就一定偏幫工人.
你去過就會明白一個道理"肉隨砧板上" ...
師兄,無L錯!
中國人只會打中國人
外國人都會打中國人
點解?希望我地全球華人反思一下

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-1-19 01:43 PM 發表
彭博的新聞很多都是假的,信唔過。佢哋無諗過一萬億是幾多錢,可以買幾千隻F22,十幾隻航母
上回彭博便宣稱華為生產間諜晶片了。

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-1-19 01:43 PM 發表
500萬間工廠倒閉,1000萬人失業?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]