• 瀏覽: 1,710
  • 回覆: 29
政府公布,191間爆發流感的幼稚園和幼兒中心明天起停課。民建聯立法會議員蔣麗芸認為,現時流感情況頗為嚴重,加上6歳以下兒童最容易感染,幼稚園和幼兒中心應全面停課。停課後學校應該保持開放,為未能照顧兒女的家長,提供託兒服務。蔣麗芸也表示,小學低年級學生的抵抗力較弱,嚴重流感個案之中,也有一至二年級的學生,政府應同時留意低年級學生的情況。

咁啲病毒咪又可以人傳人?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/蔣麗芸-學校停課後應保持開放-提供託兒服務-073858967.html

停課原意在於防止學校老師、學生、校工、家長......各式人等交叉感染。

若學校提供托兒服務,豈不有違停課原意?

近年尾,父母要工作,又無親友可接手帶小朋友,都相當有困難。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-19 10:21 AM 發表
近年尾,父母要工作,又無親友可接手帶小朋友,都相當有困難。
咁咪留喺屋企囉

低能議員

引用:
原帖由 香港魔裟斗 於 2019-1-19 10:22 AM 發表

咁咪留喺屋企囉
獨留兒童在家?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-19 10:27 AM 發表

獨留兒童在家?
有咩問題?

引用:
原帖由 香港魔裟斗 於 2019-1-19 10:51 AM 發表

有咩問題?
犯法

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-19 11:23 AM 發表

犯法
誰人知?

引用:
原帖由 香港魔裟斗 於 2019-1-19 11:34 AM 發表

誰人知?
犯法唔係知唔知嘅問題

引用:
原帖由 香港魔裟斗 於 2019-1-19 11:34 AM 發表

誰人知?
弱智過元秋,獨留兒童都無問題,為屌建制乜都無問題

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-19 10:15 AM 發表
停課原意在於防止學校老師、學生、校工、家長......各式人等交叉感染。

呵呵…我地啲議員素質係咁上下,蔣女士肯講兩句已經不錯, 不能要求更多!! 

女人無腦就是無腦,開放托兒跟上學有分別嗎??

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-19 10:15 AM 發表

小朋1友停課,家長唔會帶小朋友去補習,興趣班,公園?呢啲地方唔多小朋友?要病幾時都避唔到。。。我地80後以前邊有停課架。。沙士之後就成日都話停。。。比機會啲學校老師偷懶

引用:
原帖由 禁言先生 於 2019-1-19 11:50 AM 發表

弱智過元秋,獨留兒童都無問題,為屌建制乜都無問題
無人知咁犯法又點?拉我呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]