• 瀏覽: 10,335
  • 回覆: 211
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 10:30 AM 發表

在回應你之前,澄清:
你是否說法國大革命是‘’廢話”?
見你限去了解  制度   咁同你確認一下拉!   任何完美的制度是比人用的必然有邪惡的一面   在這  確立制度後必需先立憲法  去制衡制度   !  只有國家憲法制衡制度中的邪惡面!    好多不尊重憲法的人 冇資格平論政制!例如有人吾尊重國歌  在任何社會都是不禮貌行為   不值一拗岩與錯 因為就是錯!  呢d就係人類邪惡面錯誤引起爭拗   

引用:
原帖由 kof2002um 於 2019-1-19 05:37 PM 發表

孔子提出的大同世界比你所謂的西方學說早2000年。
老子提出的   民為貴 及民為主   早以講解了  早期民主思想   只是沒有提出制度模式!

一百人有一百個思想,看今天的法國,馬克龍為減少空氣污染加了少量氣油稅,黃背心運動持續了近九十日,令國家的財政雪上加霜!
看來青年失業率快破20%!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 10:57 AM 發表

法國可能是一個廢柴國家,那個不重要。重要的是:
一樓的重點。有倆:
1.法國大革命的精神:民主自由,人權,君主做得不好就送上斷頭台。
2.梁振英,吳秋北應否學習 這些精神和政治概念。 ...
你聽你吹咗法國大革命叫到天花龍鳳,就係唔見你提法國大革命後既法國社會陷入癲狂既內鬥,即是人稱 "斷頭台時期",直到拿破侖以軍權獨裁統治才安穩下法國社會,而拿破侖更係現今法國人心目中懷緬既國家英雄與國威象徵.

法國大革命發生於1789年既18世紀,你卻牽強拉上2017年完任特首既梁震英,你想叫梁震英學習200年前既法國社會啲咩? 你想叫梁震英設案 一人一票選特首既 "2015政改方案",去搬法國斷頭台政治嚟套入香港? 白痴邏輯!

你吹得法國大革命咁嚮,法國作為大革命發源地,現今法國大選機制又如何? 要牽上梁震英的話,就應該用法國大選機制嚟跟梁震英既 "2015 政改方案" 比較,睇吓俾泛民用28票否決既一人一票選特首政改方案,係咪咁差?

作為法國大革命發源地既法國,你是否認同佢係民主國家? 法國大選一樣有篩選委員會制度.

法國有權推薦總統候選人既選舉委員,都只係得4千幾名委員,佢哋全部都係歷介政府委任既元勳,即是類以香港英治年代確立既太平紳士制度,向社會著名及具有大影響力人士頒發各級勳章,喺法國選舉年,呢啲受勳人士既社會權力就係篩選推薦總統候選人.

想參選法國總統既人,必須要得到呢班 '篩選委員會' 勳元當中500推薦票,才能有資格參選. 法國現今累積下來又依然在生既勳元,大約有4千幾人,而法國人口大約6千5百幾萬,即是話喺法國 '篩選委員' 人數對總人口比例係0.006%,或等於近乎每1萬7千個法國人先有1個人參與 '篩選委員會' !!  而且呢啲握有總統候選人篩選權既元勳係 '無公衆選票基礎' !!  全由歷介法國政府政治委任!

反觀,香港選委會係 '公開票選',就連泛民自己都去出選及當選!  而且,香港700萬人就已經有1200名篩選委員,等於每5833個香港人就有1人參與篩選行政長官候選人,唔係已經比法國既17'000個法國人先有1個篩選委員更加有代表性咩? 若果你話香港1200人既篩選委員會無代表性,咁你係咪要話法國既篩選政制係法西斯獨裁?係西歐五毛?

用你自己個小學雞腦諗諗.

引用:
原帖由 ononkaycourt :。。,就算立場一樣都無可能支持樓主啲低能理論

如果你背後不是有人推動,那麼請解釋為啥在本帖子發表了以下這些留言:
---樓主一言堂都要送上斷頭台就最好
---就算立場一樣都無可能支持樓主啲低能理論。

+++++++++++
囘歸主題,今天之前,有沒有聽過“法國大革命”?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 06:18 PM 發表

如果你背後不是有人推動,那麼請解釋為啥在本帖子發表了以下這些留言:
---樓主一言堂都要送上斷頭台就最好
---就算立場一樣都無可能支持樓主啲低能理論。

+++++++++++
囘歸主題,今天之前,有沒有聽過“法國大革命”? ...
請問為何發表這些留言就是"背後有人推動"呢?
邏輯根據全無
那麼你的留言又是受到誰的推動?

引用:
原帖由 freeyauchan 。。例如有人吾尊重國歌&nb ...
朋友!
有沒有聽過 南昌暴動?共產黨當時是不會尊重中華民國國歌的。
2.無論如何,本帖子不會被你搬龍門的。【你想轉移到“遵守憲法”問題】
3.你這種搬龍門方式,正好解答某群網友說我為啥不回應某些留言。
4. 如果你對法國大革命 及它給列寧的啟示,從而間接影響到中國共產黨有任何評論,那就不是離題。那我就會回應你。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 10:57 AM 發表

法國可能是一個廢柴國家,那個不重要。重要的是:
一樓的重點。有倆:
1.法國大革命的精神:民主自由,人權,君主做得不好就送上斷頭台。
2.梁振英,吳秋北應否學習 這些精神和政治概念。 ...
你根本上並非討論法國大革命的精神及意義!
你是找一個題目來討論反中、反港的精神而矣!
法國大革命的精神是否放之四海皆準?
外國佬的情況又是否適合於中國,這個有幾千年歷史的文明古國呢?
樓主你不要在此借機播毒了!

引用:
原帖由 Psyco 。。你想叫梁震英設案 一人一票選特首既 "2015政改方案",去搬 ...

謝謝你花時間寫那麼多。
本帖子的主旨很簡單:
“自由平等博愛”是普世價值,也是核心價值。
完了。
你就著這三個概念:"自由‘ ‘’’平等‘ ’博愛‘’,發表一下。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 14:06 發表

對啊,你是不錯的。
願我們共同對社會作出貢獻,為一樓的理念努力!
對不起,絕不敢當。神某只是吹水佬而已。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 18:32 發表

謝謝你花時間寫那麼多。
本帖子的主旨很簡單:
“自由平等博愛”是普世價值,也是核心價值。
完了。
你就著這三個概念:"自由‘ ‘’’平等‘ ’博愛‘’,發表一下。 ...
理論,必須行得通。否則就是偽命題。

自由、平等、博愛只系厄小朋友嫁咋。

不過你連自己都厄埋。

引用:
原帖由 abbalau。。。你是找一個題目來討論反中、反港的精神而矣!
法國大革命的精神是否放之四海皆準?! ...

謝謝你。
你的留言有倆論點:
---反中、反港
--- 法國人的思想是否適用於香港。
。。。。。。。。。。。。。。。。
你觸及了一樓倆範圍。但是 一樓還有這個:君主【執政者】做得不好,天子犯法與庶民同罪。
。。。。。。。。。
也許你評論一下這個第三點。然後咱們把全部三點 切磋。好不好?

引用:
原帖由 神經箭。。。自由、平等、博愛只系厄小朋友嫁咋。不過你連自己都厄埋。

你是否想反對“自由平等博愛”這個普世價值
2.首先說說“自由” 這概念。
3.你在報紙寫東西的,應該有你的觀點吧?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 18:41 發表

你是否想反對“自由平等博愛”這個普世價值?
2.首先說說“自由” 這概念。
3.你在報紙寫東西的,應該有你的觀點吧?
你反唔反對長生不老?

反唔反對做神仙?

反唔反對儒道?

反唔反對全世界女人都靚?

反唔反對男人做愛可以堅持一粒鐘?

反唔反對……下略萬言。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]