• 瀏覽: 10,334
  • 回覆: 211
  • 追帖: 3
不要被民主蒙騙,現代民主已被小數人民粹綁架,或已進入民主獨裁,可能比君王/王權更悲哀。

引用:
原帖由 歐支桑 :不要被民主蒙騙,現代民主已被小數人民粹綁架,或已進入民主獨裁,可能比君王/王權更悲哀。

那麼,什麼政治制度更適合你和你的親朋戚友?
2. 中國共產黨也推揚民主的。你知不知道?

引用:
原帖由 SuperAvengers 於 2019-1-19 03:04 PM 發表

仲將中國5千年文摧殘, 中國只剩中國
我們建立的是中華蘇維埃共和國。和中國五千年文化無關。
我們跟隨的是馬克思和列寧的步伐。
實踐無產階級革命,人民民主專政。

引用:
原帖由 k333on 於 2019-1-19 03:09 PM 發表
睇左成版覺得樓主既所謂理論極智障,先擺出平等自由博愛既口號,再拉上一啲低能理論,再用語言偽術將2者掛勾,然後提出一個2元論問題,支唔支持,支持既話就一定要將佢成套野支持,(平等自由博愛)基本上係核心價值,社會5同見解就會有分別,但當有人講左佢套見解出黎,又會比樓主拉反去原點一個yes no question ,簡直智障 ...
樓主的是一樓一理論,他對應不到的就回到一樓,只有他一個理論是真理。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 10:30 AM 發表

在回應你之前,澄清:
你是否說法國大革命是‘’廢話”?

法國大革命之後不昰和平時代,昰無法無天黑暗時代,人人上斷頭台,無法治,人人自危.直到拿破崙軍事強人稱帝,國家才恢復.後面還有路易十八.

引用:
原帖由 正字 於 2019-1-19 11:11 AM 發表
民主嘅前提係法治,法治嘅前係人民肯守法。只有響咁嘅前提下,先有所謂君主嘅問題。
相反,中國問題從來都係人民唔守法嘅問題,與法國大革命根本無可比性可言,只係攞黎畀鐘意作反嘅支X人自欺欺人之用。
老百姓自小習於攻利,長大為利而無所不為,行商就奸商當道,做官就貪官滿朝。行醫與行騙無異,讀書只係揾錢嘅途徑,行騙也一樣。對於支X人黎講,冇乜分別。 ...
無錯
人民本身唔太守法
首先是遇事後
糾紛之類
你拿住法律條文去解決
就算法院判左贏
跟本無人會采你
所以攪個失信名單
等唔尊重法律嘅人
影響佢生活

引用:
原帖由 40342:樓主的是一樓一理論,他對應不到的就回到一樓,只有他一個理論是真理。

你是否想說:你的思考過程,認為我沒有能力回答問題?
你再想想吧,有多種可能性的。
【提示:第三條:
[三] 嚴禁發表新帖文不對題
。。於主題中發表無關該主題討論內容,均屬犯規;】
++++++++
如果執政者的思維跟你這種,那不算好的執政者。
++++
當然,就算不是執政者【例如中聯辦】,只要誠心為人民服務,也會很容易理解“自由平等博愛”是核心價值。
2.

引用:
原帖由 xingyexingye 。。跟本無人會采你所以攪個失信名單等唔尊重法律嘅人影響佢生活 ...

不要協助搬龍門。
以你的人生經驗,你會否推崇一樓列出的 核心價值?

我又想問下,你答左邊個人既問題?你答問題既方式係搬另一個問題出黎,又反反去lv1

引用:
原帖由 k333on:我又想問下,你答左邊個人既問題?你答問題既方式係搬另一個問題出黎,又反反去lv1

凡是想跟我理性討論的網友,最好首先就著各該帖子的主題【通常載在一樓】發表一點點意見。
你做了沒呀?
如果沒有,評論一下“自由平等博愛”這概念。想不想?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 08:37 AM 發表
法國大革命  French Revolution
爆發的原因:君主制度對窮苦人民的壓迫,致使人民決定反抗,以推翻“吃人”的君主制度。
---the French government was deeply in debt. It attempted to restore its financial status through unpopular taxation s ...
孔子提出的大同世界比你所謂的西方學說早2000年。

引用:
原帖由 kof2002um :孔子提出的大同世界比你所謂的西方學說早2000年。
大同與小康,對不對?
那篇文章哪裡 提倡 自由平等博愛?

引用:
原帖由 k333on 於 2019-1-19 03:09 PM 發表
睇左成版覺得樓主既所謂理論極智障,先擺出平等自由博愛既口號,再拉上一啲低能理論,再用語言偽術將2者掛勾,然後提出一個2元論問題,支唔支持,支持既話就一定要將佢成套野支持,(平等自由博愛)基本上係核心價值,社會5同見解就會有分別,但當有人講左佢套見解出黎,又會比樓主拉反去原點一個yes no question ,簡直智障 ...
佢每一個post都係咁,就算立場一樣都無可能支持樓主啲低能理論

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-19 04:12 PM 發表

不要協助搬龍門。
以你的人生經驗,你會否推崇一樓列出的 核心價值?
不是推佢價值
想講佢知
唔係人人一票
或是多數人決定的
就一定是好
比如

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]