• 瀏覽: 10,323
  • 回覆: 211
  • 追帖: 3
自由、平等、博愛
誰人不愛?
可是人類自我敗壞,各種各樣的謊言,虛偽
,出賣,貪婪,無日無之,黃金成糞土,天堂化地獄,先賢們的高尚情操,有幾人受之無愧?又有幾人擔當得起?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-21 03:11 PM 發表

朋友,你這話語 涉及了我的言論自由。
我的帖子與你何干?
你想不想梁振英再參選?
你從那裡得知梁振英會參選?梁振英參選無自己政綱?
如選舉用你見意,不如你直接選。
對不。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-21 03:11 PM 發表

我的帖子與你何干?
你想不想梁振英再參選?
你咪話香港無言論自由嘅?
我又點涉及你嘅言論自由。
你嘅帖子唔俾人發表意見?
你講明丫嘛。
你發表你嘅所謂勸戒,但睇唔出係勸戒啲咩嘢囉。
我嘅回應唔係意見?

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-1-21 16:31 發表

中共民主教徒
呢的就系民主教徒特色囉。九唔搭八。

引用:

我的帖子與你何干?
你想不想梁振英再參選?
梁振英選唔選我就無咩興趣知,反而有興趣你點知梁振英會去選?梁振英親口同你講?你唔係又估佢會去選呀?

引用:
原帖由 captkkk 於 2019-1-19 10:23 AM 發表
講咁多廢話,最後咪又係吹賣緊:邊個惡,邊個正確囉
觀點與角度。中國人看法國大革命是廢話,法國人看南京大屠殺?

何謂自由? 香港人普遍連自由嘅底線都唔知。佔中,侮辱其他不同政見等都當作自由。 平等?樓主住過美國未? 有錢白人比窮黑人更"平等"博愛?真係博愛就唔會侮辱大陸人啦。 香港人連基本民主都唔識,不如虛心啲做返以前港英時代嘅政治冷感算啦。

引用:
原帖由 sc2 於 2019-1-22 04:54 發表
何謂自由? 香港人普遍連自由嘅底線都唔知。佔中,侮辱其他不同政見等都當作自由。 平等?樓主住過美國未? 有錢白人比窮黑人更"平等"博愛?真係博愛就唔會侮辱大陸人啦。 香港人連基本民主都唔識,不如虛心啲做返以前港英時代嘅政治冷感算啦。 ...
衰在儍儍懵懵果的又熱衷政治喎!

引用:
原帖由 blueberry0511 。。你個標題也好像小六教過。吾夠嚴肅咩
-------------
[引用:原帖由 浪裏白條 於 2019-1-21  發表 .本帖子的主旨在#1的 “我的評論”欄。【請嚴肅回應】
一樓我的評論末段:
。。。某個意義上,中國的國民黨和共產黨的“救國”革命,也受到法國大革命的影響。

法國大革命同梁振英,吳秋北有啲咩關系?
你一連幾帖都提及二人,你好驚呢二個人?
樓主係邊度得到消息話梁振英會再度競選特首?

亞樓主:自由唔等如唔受法律規管。
平等當然係個個人都想,但個人能力決定你得到多小平等。
博愛好睇個人,你博愛就以為每一個人都係?
我就應該唔係博愛嘅人,
樓主算唔算係博愛嘅人?
有實例證明樓主博愛嗎?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-27 10:11 PM 發表

-------------
[引用:原帖由 浪裏白條 於 2019-1-21  發表 https://cdn.discuss.com.hk/t/19639d/f/800x0/https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif.本帖子的主旨在#1的 “我的評論”欄。【請嚴肅回應】
一樓我的評論末段:
。。。某個意義 ...
既然國民黨同共產黨嘅救國革命都遵從呢個理念出發仲需要你勸戒?
你想勸戒啲咩嘢?

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-1-28 09:09 AM 發表 亞樓主:自由唔等如唔受法律規管。 ...
自由的定義是一個哲學問題/法律問題。
本帖子鼓勵執政者盡量做到讓社會更多自由平等。
你說好不好?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-1-30 10:57 PM 發表

自由的定義是一個哲學問題/法律問題。
本帖子鼓勵執政者盡量做到讓社會更多自由平等。
你說好不好?
邊個執政者扼殺自由民主?
請具體指出!
係閣下感覺唔到自由民主?
邊一方面?有無例證?
新架坡有無民主?
樓主開多帖都提及梁振英同吳秋北,咁又係咪干擾緊他人嘅民主自由呢?
哲學問題喎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]