• 瀏覽: 2,475
  • 回覆: 8
人以身為貴,家以和為貴,鄰以親為貴,
友以誠為貴,體以健為貴,衣以適為貴,
住以雅為貴,窮以志為貴,富以仁為貴,
心以善為貴,品以端為貴,物以稀為貴,
情以真為貴。👍
我覺得可能變好事
如果打到隻美隱機落黎
以後鄱唔敢接近

晒心機, 大陸話已有隱身雷達服役,所有隱身戰機無所遁形, 建議將J20, F22, F35, B2等所有隱形戰機銷毀當廢鐵賣, 而大陸亦停止研發隱身戰機

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2019-1-18 10:48 PM 發表
晒心機, 大陸話已有隱身雷達服役,所有隱身戰機無所遁形, 建議將J20, F22, F35, B2等所有隱形戰機銷毀當廢鐵賣, 而大陸亦停止研發隱身戰機
大陸有隱身雷達 美國有冇 冇嘅話中國咪繼續製造隱形戰機囉 有嘅話咪攞啲數據出嚟比較下囉 中國就攞咗出嚟啦  仲係2012年開始 美國都可以攞出嚟 幾時開始都冇所謂 大家都有顧忌比較好 最怕佢冇啫

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-19 02:04 PM 發表

大陸有隱身雷達 美國有冇 冇嘅話中國咪繼續製造隱形戰機囉 有嘅話咪攞啲數據出嚟比較下囉 中國就攞咗出嚟啦  仲係2012年開始 美國都可以攞出嚟 幾時開始都冇所謂 大家都有顧忌比較好 最怕佢冇啫 ...
要解釋你知隱形戰機並非探測唔到, 只係縮短探測距離而已, 排一個大功率雷達陣已可以從不同角度探測到隱身戰機, 當然咁做一定有佢缺點, 80年代有所謂反隱身雷達啦, 捷克,烏克蘭,俄羅斯(蘇聯),美國已有, 而美國方面更有現成戰機去測試雷達, 改良戰機如何隱身.

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2019-1-19 03:49 PM 發表

要解釋你知隱形戰機並非探測唔到, 只係縮短探測距離而已, 排一個大功率雷達陣已可以從不同角度探測到隱身戰機, 當然咁做一定有佢缺點, 80年代有所謂反隱身雷達啦, 捷克,烏克蘭,俄羅斯(蘇聯),美國已有, 而美國方面更有現成戰機去測試雷達, 改良戰機如何隱身. ...
你講有嘅美國技術 我相信係真 同樣中國都擁有一定嘅反隱身技術 所以我講得好清楚 大家都有嘅 大家都有所顧忌 我認為反而係一件好事 擦槍走火嘅機會將會大大降低

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-19 03:56 PM 發表

你講有嘅美國技術 我相信係真 同樣中國都擁有一定嘅反隱身技術 所以我講得好清楚 大家都有嘅 大家都有所顧忌 我認為反而係一件好事 擦槍走火嘅機會將會大大降低 ...
首先, 我個人認為現有所謂反隱身雷達並不能好有效探測到隱身戰機(或者近距離可以,但雷達已被摧毀), 而最關鍵係需可發現兼鎖定能發射導彈先至有用, 正如俄S400實戰中就不能鎖定美隱形戰機(或者雷達閃一閃有發現), 咁樣嘅發現咪即係冇用咯

對F35警惕的應該是米波雷達陣。J20上到去只會和F35各自執行攻擊任務然後返航。

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2019-1-19 04:04 PM 發表

首先, 我個人認為現有所謂反隱身雷達並不能好有效探測到隱身戰機(或者近距離可以,但雷達已被摧毀), 而最關鍵係需可發現兼鎖定能發射導彈先至有用, 正如俄S400實戰中就不能鎖定美隱形戰機(或者雷達閃一閃有發現), 咁樣嘅發現咪即係冇用咯 ...
呢樣嘢就冇得證實 不過響科研嘅行業你講 有隱身戰機 就好容易研究出破隱身嘅雷達 跟住又將隱形戰機升級 其實係不斷咁互相升級

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]