• 瀏覽: 20,220
  • 回覆: 151
+6
引用:
原帖由 煙如織 於 2019-1-18 06:51 AM 發表
貿易戰打咗大半年,至有美國人肯講出真說話!大學經濟學教授呀,係咪野鷄大學嚟㗎?
呢間野雞大學,從來未聽過,不過世界排名好高,John Hopkins university,真係查完先好廢噏!

引用:
原帖由 Mrslow 於 2019-1-18 12:18 AM 發表

很好,美國就將關稅再加十倍吧!
政府冇錢…
隨時裁走新制公僕!
(冇基本法保障架。)

引用:
原帖由 guydan 於 2019-1-18 12:14 AM 發表

對啊
一般做法係咁
但老美既單做廠都知已經壓冇可壓
如果關稅既成本要廠出
做廠既最多唔接~總不能貼錢做生意吧
咁美入口商冇貨賣又短時間冇替代生產商
只能減自已利潤或轉嫁落消費者到
不然冇貨賣只怕比做廠既冇單更慘 ...
頂盡俾佢玩多2年

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 12:03 AM 發表
加左關稅,一般外國入口商的做法是盡量保持零售價及自已利潤不變,先壓出廠價,最後最多廠方及入口商各承擔一半的關稅。因此入口關稅削弱了中國產品的競爭力與利潤,入口商會從其他國家另外找尋代替廠家。沒做過出入口,不懂是正常。 ...
照睇係啱,不過 supply chain 呢,外國完全唔成熟,淨係ASTM, Pro65, CHCC 已經搞唔掂,
如果好似傻仔侵話美國自己做貨,佢地都係揾中國supplier 入口零件去美國自己做,唔洗關稅咪,
如果去其它國家做,好多都要入口稅,Transportation fee 都死,其它第三國家貪污重緊要過中國,質量自己諗

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 12:06 AM 發表
垃圾中國貨,支持抵制中國
香港啲水,食物,衫都係中國貨
你諗住點抵制

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 12:06 AM 發表
你有冇用中國貨?貪中國岀口食品?
如果真係冇,我支持你

Trump都知,不過講唔出口啫!美國佬一向都係咁On9!

有做過trading都知是當地入口商付.

教授大錯,侵侵先係天才,說明美國人有錢買貴貨,美國已再次偉大

如果關稅呢招係work, 咁美國點解叫暫停???

1野加100% ar ma

未實施貿易戰之前,

大部份中國貨去美國都要比關稅,少則十個八個,
多則二十個.

引用:
原帖由 yat69 於 2019-1-18 07:51 AM 發表

照睇係啱,不過 supply chain 呢,外國完全唔成熟,淨係ASTM, Pro65, CHCC 已經搞唔掂,
如果好似傻仔侵話美國自己做貨,佢地都係揾中國supplier 入口零件去美國自己做,唔洗關稅咪,
如果去其它國家做,好多都要入口稅,Transportation fee 都死,其它第三國家貪污重緊要過中國,質量自己諗 ...
其實做廠既一定係跟成本走,磨合過程需要時間,中國以前咪又係咩都冇。美國想搬廠回美國製造,只適合那些可以用機械人的工業。其他既依然要去東南亞。

川普既政策只係純著自己家族生意去走
表裹不一

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 00:06 發表
你日日食大陸食品飲大陸東江水,你都變成垃圾。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]