• 瀏覽: 20,222
  • 回覆: 151
+6
引用:
原帖由 lam_km 於 2019-1-17 11:48 PM 發表
【彭博】-- 美國總統川普有關其關稅將給美國創收數十億美元的說法的確不錯,但付這筆錢的可不是他認為的中國和其他國家。

約翰斯·霍普金斯大學應用經濟學教授Steve Hanke則更加直言不諱。「對中國進口商品加征的關稅是由美國人來支付,而不是中國人或中國政府。川普的關稅是對美國消費者的稅,」他在1月6日發布推特稱。

讓美國偉大!再一來次!

新聞來源連結:
...
都轉駕到美國國民

引用:
原帖由 威廉PO 於 2019-1-18 03:25 AM 發表
對中國的關稅,只係初試啼聲。。。

川普玩盡,係想對所有國家產品都收重關稅,迫工廠返回美國國內生產。

美國公司和消費者,必然係要埋單。
搵到錢又唔怕埋單呀

貿易戰啲盲毛淨係識睇住人地個股事升定跌,但係就無人留意到美國失業率一直探底,一個國家要安定嘅最主要元素之一就係人民可以安居,就業,啲人有工返,有錢搵,自然就會少咗遊手好閒,搞事渡日,基層不滿度減少,國家自然穩定

中國咁多年歷史,咁多次朝代交替,邊次唔係由基層動亂開始?外資撤廠,就有人會失業,樓市炒賣失控,就有人無家可歸,要亂嘅兩個元素,中國都開始醞釀緊,啲人仲戇鳩鳩咁俾政府擺佈,日日對住啲假想敵放嘴炮打飛機,真係無藥可救

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 12:06 AM 發表
垃圾中國貨,支持抵制中國
想問下樓主父母轉左國藉未!?😁😁

引用:
原帖由 lam_km 於 2019-1-17 11:48 PM 發表
【彭博】-- 美國總統川普有關其關稅將給美國創收數十億美元的說法的確不錯,但付這筆錢的可不是他認為的中國和其他國家。

約翰斯·霍普金斯大學應用經濟學教授Steve Hanke則更加直言不諱。「對中國進口商品加征的關稅是由美國人來支付,而不是中國人或中國政府。川普的關稅是對美國消費者的稅,」他在1月6日發布推特稱。

讓美國偉大!再一來次!

新聞來源連結:
https:/ ...
既然係咁,小中國又為乜咁急要談判,又為乜跪低買美國黃豆,大米?
又為乜美國唔賣晶片俾華為,外交部咁急反對??????????????

哈哈?哈你小中國至啱!
日日股災仲好意思出來笑人?????

有邊一間廠肯搬返美國?Apple都唔得啦,美國最低工資$15美金一個鐘,搬返美國咪即係自殺,美加關稅中國可以張最後一個工序轉去別國生產,然後再賣番比美國咁就可以避過關稅!或者中國轉出口材料比其他國家去生產,美國要贏中國唔係唔得,首先要工資同發展中國家看齊,第二美國農產品也不要靠出口去中國,第三美元匯價要下跌,第四要減少債務降低利率!但美國跟本不能做到,若真係中國被美國拖跨,美國貿易易差都唔會到轉!

引用:
原帖由 amx_011 於 2019-1-18 01:30 AM 發表

唔好未睇清楚就罵啦…呢篇你所講既飛機文, 就係出自你口中既西方社會.
文章出自彭博新聞網(BLOOMBERG呀?聽過未?) 唔好見到標題話美國有問題, 就話人飛機文先得架…

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-17/trump-s-tariffs-are-producing-billions-b ...
叫隻天水圍做洗頭仔/跟車嘅社會棟樑睇英文??

美國收到錢 中國生意難做 美國人民找數 貿易戰大贏家就係發起那個人,生意人話事搵自己人民笨柒,自由民選毒害返自己 國際笑話

引用:
原帖由 Bigwai 於 2019-1-18 04:17 AM 發表

想問下樓主父母轉左國藉未!?😁😁
人哋不知幾想同生父生母斷絕關係,只可以30歲人仍然要屈係父母間公屋痴飲痴食,終有一天,不過唔知幾時,一定會登報同大陸落嚟嘅父母斷絕關係呢!

引用:
原帖由 getmerambo 於 2019-1-18 04:30 AM 發表

既然係咁,小中國又為乜咁急要談判,又為乜跪低買美國黃豆,大米?
又為乜美國唔賣晶片俾華為,外交部咁急反對??????????????

哈哈?哈你小中國至啱!
日日股災仲好意思出來笑人????? ...
你看野太表面,你只聽川普講東講西,你有冇見習近平説川普係自己老友,只見美國不停的攻擊中國公司,去迫中國屈服!

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-18 04:03 AM 發表

搵到錢又唔怕埋單呀

貿易戰啲盲毛淨係識睇住人地個股事升定跌,但係就無人留意到美國失業率一直探底,一個國家要安定嘅最主要元素之一就係人民可以安居,就業,啲人有工返,有錢搵,自然就會少咗遊手好閒,搞事渡日,基層不滿度減少,國家自然穩定

中國咁多年歷史,咁多次朝代交替,邊次唔係由基層動亂開始?外資撤廠,就有人會失業,樓市炒賣失控,就有人無家可歸,要亂嘅兩個元素,中國都開始醞釀緊,啲人 ...
一睇就知係啲以為識上Google左抄右抄,呢世都未去過美國嘅曹賤fans!

由美國人來支付,支持中國!!
美國垃圾抵制美國貨!!!

親中國既就話美國國民自己承擔!
親美國既就話中國既出口會少左!

想問一下?中國少了美國既出口和入口,會係幾大影響?而美國少了出口和入口,會影響幾大?

其實永遠都係呢句:兩國紛爭鬥爭一定係雙輸;兩國友好互助一定係雙贏!嘈邊個贏邊個輸得個嘈字!

大家再想一想一個十幾億人口市場少了兩億幾人口市場大還是兩億幾人口少了十幾億人口市場大呢?起初當然會美國佔優,因為中國一下子沒有辦法處理好,但時間一長,中國有充足準備了,還會坐以待斃?到時候美國沒有增長一路萎縮經濟,到時候就後悔當初了!
重要唔要拗?再嘈有意思嗎?

記住一點,中國發展已經係唔需要依靠別國幫助或技術研究了,中國已經可以自己發明更多更新既事物了,當中包括科技,軍事,通訊和航天領域,現在既中國方向已經係宇宙外太空了

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 12:03 AM 發表
加左關稅,一般外國入口商的做法是盡量保持零售價及自已利潤不變,先壓出廠價,最後最多廠方及入口商各承擔一半的關稅。因此入口關稅削弱了中國產品的競爭力與利潤,入口商會從其他國家另外找尋代替廠家。沒做過出入口,不懂是正常。 ...
做出入口的你, 搵唔到錢要破產是正常, 睇你仲咁大口氣, 轉左行未?

美國欺騙國民是世界一絕!

引用:
原帖由 guydan 於 2019-1-18 12:14 AM 發表

對啊
一般做法係咁
但老美既單做廠都知已經壓冇可壓
如果關稅既成本要廠出
做廠既最多唔接~總不能貼錢做生意吧
咁美入口商冇貨賣又短時間冇替代生產商
只能減自已利潤或轉嫁落消費者到
不然冇貨賣只怕比做廠既冇單更慘 ...
所以中國一早話係雙輸。係儍侵要打啫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]