• 瀏覽: 20,216
  • 回覆: 151
+6
引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 12:06 AM 發表
垃圾中國貨,支持抵制中國
好,咁抵制乜嘢中國貨?

美國如果唔係驚中國高科技掘起,又點會要求停止中國製造2025

傻侵又贏

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 12:03 AM 發表
加左關稅,一般外國入口商的做法是盡量保持零售價及自已利潤不變,先壓出廠價,最後最多廠方及入口商各承擔一半的關稅。因此入口關稅削弱了中國產品的競爭力與利潤,入口商會從其他國家另外找尋代替廠家。沒做過出入口,不懂是正常。 ...
唔見得貿戰關稅是純為錢。經濟體固然複雜難於國際層操作不過政治是經濟體嘅天外天對於有關注嘅而言係常識。是不?

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 12:20 AM 發表

美國係睇長線的,關稅如持續會加速某些產品的廠家搬廠,對中國這個出口為主的國家,影響不容小看。 題外話,美國要求中國不再強迫外商技術轉移,呢招亦很利害。 ...
六成出口只賺得3.x%,小米出貨高過 apple 賺到一定唔只依個數,技術要吸都吸晒,改革前已經講左享有廉價生產力代價係留低技術,依家大陸係時候接收番晒d生產力。

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 12:06 AM 發表
垃圾中國貨,支持抵制中國
如果係垃圾,美國佬又要買咁多?
果然美國係垃圾收容國家

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-18 12:48 AM 發表

睇嚟呢度得返幾個「人」係用心眼嚟睇貿易戰,其他嘅都盲淨隻屎眼

一早講咗呢個生意佬係迫啲美企返美國設廠,重整美國就業環境,「順便」搞鳩中國,睇下挖唔挖到多啲著數,根本就係想一雞兩味,結果個個用屎眼睇嘢嘅,就淨係睇到搞中國係因為美國驚中國變強大,其實特朗普都話鳩知你邊個國家坐大,最緊要美國唔駛因為啲戇鳩協議增加支出,最好仲有得賺 ...

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-18 12:48 AM 發表

睇嚟呢度得返幾個「人」係用心眼嚟睇貿易戰,其他嘅都盲淨隻屎眼

一早講咗呢個生意佬係迫啲美企返美國設廠,重整美國就業環境,「順便」搞鳩中國,睇下挖唔挖到多啲著數,根本就係想一雞兩味,結果個個用屎眼睇嘢嘅,就淨係睇到搞中國係因為美國驚中國變強大,其實特朗普都話鳩知你邊個國家坐大,最緊要美國唔駛因為啲戇鳩協議增加支出,最好仲有得賺 ...
重點係只收中國関稅,越南、韓國都唔收。

引用:
原帖由 浪漫周周 於 2019-1-18 02:05 AM 發表

好,咁抵制乜嘢中國貨?
大媽同移民

引用:
原帖由 expedia 於 2019-1-18 02:56 AM 發表

六成出口只賺得3.x%,小米出貨高過 apple 賺到一定唔只依個數,技術要吸都吸晒,改革前已經講左享有廉價生產力代價係留低技術,依家大陸係時候接收番晒d生產力。 ...
外國貨多一樣重要開支叫研發費用吖嘛

引用:
原帖由 Shadylam 於 2019-1-18 03:15 AM 發表

重點係只收中國関稅,越南、韓國都唔收。
中國,越南同南韓嘅公平貿易條件,邊國最差?
係公平貿易條件相同嘅情況之下,喺邊國搵錢嘅效益係最大?

對中國的關稅,只係初試啼聲。。。

川普玩盡,係想對所有國家產品都收重關稅,迫工廠返回美國國內生產。

美國公司和消費者,必然係要埋單。

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-18 03:18 AM 發表

大媽同移民

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]