• 瀏覽: 20,214
  • 回覆: 151
+6
所以破產3次

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 12:03 AM 發表
加左關稅,一般外國入口商的做法是盡量保持零售價及自已利潤不變,先壓出廠價,最後最多廠方及入口商各承擔一半的關稅。因此入口關稅削弱了中國產品的競爭力與利潤,入口商會從其他國家另外找尋代替廠家。沒做過出入口,不懂是正常。 ...
睇嚟呢度得返幾個「人」係用心眼嚟睇貿易戰,其他嘅都盲淨隻屎眼

一早講咗呢個生意佬係迫啲美企返美國設廠,重整美國就業環境,「順便」搞鳩中國,睇下挖唔挖到多啲著數,根本就係想一雞兩味,結果個個用屎眼睇嘢嘅,就淨係睇到搞中國係因為美國驚中國變強大,其實特朗普都話鳩知你邊個國家坐大,最緊要美國唔駛因為啲戇鳩協議增加支出,最好仲有得賺

侵侵好天真

再次扯旗

美國野冇加價,只係人民幣貶值去抵消沖擊,但其實只係將問題推後,過埋年好多野就會浮面

引用:
原帖由 guydan 於 2019-1-18 12:36 AM 發表

都9102年了~重出口為主~而家大陸內需佔GDP都超過半
出口只佔不到20%了~
而所謂中國強迫外商技術轉移
也只是老美一面之詞~
中國一樣有多份報告明確說不要求也無法強迫外商技術轉移
各有各講~但咁多年除那些政府部門或有立場既商會講
有冇邊間企業正式出黎控訴過? ...
唔轉移技術嘅,咪慢慢等政府批個經營資格俾你囉,一早有哂默契啦,仲白紙黑字寫明要你技術轉移咁戇鳩等俾人插咩

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 00:20 發表

美國係睇長線的,關稅如持續會加速某些產品的廠家搬廠,對中國這個出口為主的國家,影響不容小看。 題外話,美國要求中國不再強迫外商技術轉移,呢招亦很利害。 ...
美國睇長線??換總統就轉風向啦,長線可以有幾長呀。

川普要美股上應該就住就整死你。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-1-18 12:39 AM 發表

中國人已經夠7,仲成日貼埋啲飛機文自high,十世都追唔上西方社會既優勝處。
唔好未睇清楚就罵啦…呢篇你所講既飛機文, 就係出自你口中既西方社會.
文章出自彭博新聞網(BLOOMBERG呀?聽過未?) 唔好見到標題話美國有問題, 就話人飛機文先得架…

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-17/trump-s-tariffs-are-producing-billions-but-china-isn-t-paying

美國貨中國出口商利潤得幾%,加10%關稅,如果出口商俾,冇哂利潤,中國出口商根本唔會接單,所以惟有入口商自己俾,再轉給消費者。當然啦,美國入口商可以唔買中國貨,走去買越南貨,印度貨,非洲貨,但有冇中國貨咁平靚正就成疑問,但美國消費者同入口商肯定唔會得益。

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-1-18 12:06 AM 發表
垃圾中國貨,支持抵制中國
依句說話對英美主人講,同我地中國人講,傻仔,一定係青山入太多垃圾藥給你吃,唉……

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-1-18 12:20 AM 發表

美國係睇長線的,關稅如持續會加速某些產品的廠家搬廠,對中國這個出口為主的國家,影響不容小看。 題外話,美國要求中國不再強迫外商技術轉移,呢招亦很利害。 ...
長線?搬廠唔使錢?訓練工人唔使成本?搬得嚟Trump都就快下台啦!結果又係浪費時間金錢!

好文!向清醒正直的美國人至敬!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]