• 瀏覽: 17,544
  • 回覆: 227
  • 追帖: 1
+15
引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-18 10:34 AM 發表

大陸自己搞唔係唔得,
不過外國跟嘅標準係3GGP Rev.15喎,仲要係美國發明嘅LDPC碼,而唔係所謂嘅「華為碼」(土耳其Polar)主導,大陸制式接到世界標準軌? ...
現在講哪個是世界標準軌是否時間尚早 ? 現在睇到華為在5G技術方面跑得比較前, 怕佢搶佔到標準軌, 所以出盡飲奶之力來打壓, 歐洲7億幾人+美國3億幾人都係得11億人左右, 一個中國單一市場已14億人, 加上華為的技術已成熟, 怕競爭?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-18 10:45 AM 發表

家下興細部機咩???
咁點解iPhone越出越大部???
我諗一部六吋mon的手機同部電腦,體積上是有巨大分別的,你分唔到咩?😏

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-18 10:53 AM 發表

我諗一部六吋mon的手機同部電腦,體積上是有巨大分別的,你分唔到咩?😏
咁d晶片etc核心parts 既size, 又會唔會有好大差距???
因為上面有c-hing吹到華為自己晶片好大件咁

引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-18 10:13 AM 發表

其實外國電訊商同設備供應商嘅5G測試,好多都快過華為同人合作。

早兩日喺本網睇人轉貼吹華為領先嘅飛機文。
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27964828&extra=&page=1

人哋愛立信喺德國營運商測試,一早已經有40 Gbps嘅速度。
https://udn.com/ne ...
假的,假的。文匯,大公,環時都冇報,一定又是毒果假新聞

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-18 10:43 AM 發表

吹到咁勁, 咩都有晒, 咁美國出左5G手機未???
咁中國出咗放入得入手機嘅5G基頻IC未?(咪又同我講5G01,都話太大囉放唔入手機囉!)
美國就有喇!仲要係全世界最早有添!😑

中興小米都都肯定會買美國嘅5G基頻IC喎嚟出佢哋嘅第一批5G手機喎,華為呢?🤔

附件

C5AD7A56-749F-4677-83F4-CF494B43ECE7.png(410.75 KB)

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-18 10:55 AM 發表

咁d晶片etc核心parts 既size, 又會唔會有好大差距???
因為上面有c-hing吹到華為自己晶片好大件咁
樓上提到的belong芯片是5蚊銀咁大喎。

引用:
原帖由 以進大同 於 2019-1-18 11:00 AM 發表

咁中國出咗放入得入手機嘅5G基頻IC未?(咪又同我講5G01,都話太大囉放唔入手機囉!)
美國就有喇!仲要係全世界最早有添!😑

中興小米都都肯定會買美國嘅5G基頻IC喎嚟出佢哋嘅第一批5G手機喎,華為呢?🤔 ...
咁大陸有冇, 又唔使同我講既
不過大陸講得今年會出就應該有計既

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-18 11:03 AM 發表

樓上提到的belong芯片是5蚊銀咁大喎。
你部手機5蚊銀咁細所以放唔落???

引用:
原帖由 win888999 於 17-1-2019 08:48 PM 發表

全球首個5G手機電話在深圳打通 廣東聯通與中興通訊聯手 ...
但所有通訊要受到美國派駐中興通訊的特工監察

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-17 08:55 PM 發表
仇中L話尾國一早用緊5Ge
講清楚好D, 怕有人唔知. 5Ge 只係 4G 的加強版, 唔係真 5G.

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2019-1-18 10:52 AM 發表

現在講哪個是世界標準軌是否時間尚早 ? 現在睇到華為在5G技術方面跑得比較前, 怕佢搶佔到標準軌, 所以出盡飲奶之力來打壓, 歐洲7億幾人+美國3億幾人都係得11億人左右, 一個中國單一市場已14億人, 加上華為的技術已成熟, 怕競爭? ...
唔係尚早,而係喺之前幾次3GPP大會已經確認5G嗰幾大場景會用乜編碼演算法。

最多今年3GPP Rev.16可能會喺必要專利佔比上會有變動,但你話今次大陸嘅必要專利佔比係唔係會因而多咗好多?唔樂觀囉!
啲編碼法都梗咗LDPC係主力囉,而大陸嘅編碼研究起步遲、之前嘅主力係研究Polar碼嘛!

所以你話大陸對Polar碼專利佔比多我目前係唔反對亦覺得合理,但你話整必要專利嘅整體佔比嘛…😓

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-18 11:04 AM 發表

你部手機5蚊銀咁細所以放唔落???
乜你部手機只有一粒芯片就可運作,多拉A夢22世紀高科技喎未來人

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-1-18 11:08 AM 發表

乜你部手機只有一粒芯片就可運作,多拉A夢22世紀高科技喎未來人
舊電大過5蚊tim.………咁又點

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-18 10:45 發表

家下興細部機咩???
咁點解iPhone越出越大部???
你可以孭成部電腦出街,無人阻止你。

咁今日嘅大陸搞個內聯網有幾難

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]