• 瀏覽: 7,459
  • 回覆: 96
+3
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-3-5 12:24 AM 發表

被全殲後再由大陸再飛過去?要幾耐? F35射完四支原地唔走,等你新機飛過黎射佢?  新殲15到達,撞正新f35b又趕到,咪又係俾人當靶機! 
F35射完4枝走人時。唔隱身既後部咪暴露人前。咁最多都係爭取到先射。還要睇導彈邊個遠邊個快。
如果想保持安全距離。對方戰機加速咪擺脫你射程。
如果急功近利。自己亦涉險被攻擊很難逃脫。
如果發生近身戰就反變成劣勢。

另外。航母戰機起飛數量有限。
唔想被空射彈道導彈偷襲還得加強巡航。還有多少飛機參與攻擊活動?
如果有護航艦。防守方可以海空協同。
比如殲15躲在神盾頭頂。35去射對方隨時被艦空導彈攻擊。

那樣大家攻唔破對方會疆持下去。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-3-5 12:24 AM 發表

被全殲後再由大陸再飛過去?要幾耐? F35射完四支原地唔走,等你新機飛過黎射佢?  新殲15到達,撞正新f35b又趕到,咪又係俾人當靶機! 
印象中美國下一代反艦彈射程差唔多成千公里。
中國有空射彈道彈唔知幾遠。
情況好似將棋可以飛將過河直接對方無棋。
所以好難實牙實矢話邊面一定勝。
除非數量有比較大差距。
還要看沖突地點地理。

在測試光學隱形戰機 代號169

高人即是高人,分析得合理。

奸邪妖獸屢屢只會貶低中國,可惡非常。

大不列顛北愛爾蘭聯合王國嘅王家海軍淨番十八艘長期在軍港做維修保養嘅軍艦,到時呢艘女王號出征時可唔可以拉出航空母艦戰鬥群班底都成問題,難道要單獨出海帶埋幾十架肥電出戰嗎?
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-2-13 06:14 AM 發表

F35b帶四支導彈,已經可以無難度地射低四架j15。 等有埋流星,射低四架j20都係舉手之勞。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 12:18 AM 發表

可以迴避導彈。戰機有超音速兩倍。
或者避開對方追蹤。或者干擾。

同埋15係重型機。掛埋副油箱可以飛4千公里唔成問題。萬一艦上戰機唔夠咪直接由大陸飛過去航母補充數量。

如果有兩架航母其中一架做跳板。
差唔多全世界直飛咁滯。
這些都是重型機優勢。

再唔係可以由神盾保護撤退。 ...
你個想法係錯架,冇隱身對有隱身根本輸晒,射程範圍內已被鎖定擊落,被鎖定係好難逃離,兩倍音速點夠四倍音速導彈快呀?
現代戰爭講科技,聯合攻擊機就係呢類,遠處已接收晒附近目標資料,進入範圍即時被鎖定及攻擊,唔好聽連影都見唔到就被擊落啦,冇去到你所講測到人機肚冇隱身……

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-5 01:17 PM 發表

你個想法係錯架,冇隱身對有隱身根本輸晒,射程範圍內已被鎖定擊落,被鎖定係好難逃離,兩倍音速點夠四倍音速導彈快呀?
現代戰爭講科技,聯合攻擊機就係呢類,遠處已接收晒附近目標資料,進入範圍即時被鎖定及攻擊,唔好聽連影都見唔到就被擊落啦,冇去到你所講測到人機肚冇隱身…… ...
你講隱形。遠射。
其實要睇雙方距離。
太遠射就可以迴避。
太近射就是互射。因為雷達一樣睇到。
但優先權還是隱身方。

所以f22殲20還要超巡。超機動。
F35職責係對地兼職空戰。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-5 01:17 PM 發表

現代戰爭講科技,聯合攻擊機就係呢類,遠處已接收晒附近目標資料,進入範圍即時被鎖定及攻擊,唔好聽連影都見唔到就被擊落啦,冇去到你所講測到人機肚冇隱身…… ...
安全做法係用隱身機。
有理沒理射晒所有導彈即刻走人。
但走人既時候機後部係一定唔隱形。
唔想無命就盡量遠打完就走。
所以對方亦可耗盡導彈燃料。
還要考慮數量問題。
另一方面對方如果速度快係可以追上來。
最後。如果對方用機動動作加上干擾。一樣可以降低導彈命中率。
想一枝導彈一架飛機本身無咩可能。
而且最壞情況係變成格鬥。

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-3-5 08:59 AM 發表
   大不列顛北愛爾蘭聯合王國嘅王家海軍淨番十八艘長期在軍港做維修保養嘅軍艦,到時呢艘女王號出征時可唔可以拉出航空母艦戰鬥群班底都成問題,難道要單獨出海帶埋幾十架肥電出戰嗎?  ...
無戰艦保護也不緊要,但一定要帶拖船,英國航母是會分分鐘死火,要搵中國幫手不是幾好,容易被人誤會中國俘虜了英國航母。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 12:53 AM 發表
印象中美國下一代反艦彈射程差唔多成千公里。
中國有空射彈道彈唔知幾遠。
情況好似將棋可以飛將過河直接對方無棋。
所以好難實牙實矢話邊面一定勝。
除非數量有比較大差距。
還要看沖突地點地理。 ...
航母的防衛半徑和攻擊半徑是由艦載機決定,艦載機的航程遠、速度快和帶彈的射程長便佔盡防衛半徑及攻擊半徑優勢,在人家防衛半徑之外便可以發動攻擊,無需空戰。肥電腿短腳慢,追不上敵方對艦攻擊前展開攔截空戰,迷你倉亦無法帶遠程重型對艦導彈攻擊,英航母肥電對航母中秋空戰是不切實際的幻想。還有,肥電打開迷你倉需要致命四秒時間,更要等射彈關倉後才恢復隱身功能,開倉後並無法高機動。

引用:
原帖由 Visita 於 2019-3-5 02:10 PM 發表

無戰艦保護也不緊要,但一定要帶拖船,英國航母是會分分鐘死火,要搵中國幫手不是幾好,容易被人誤會中國俘虜了英國航母。
冇護航艦嘅航母,🤔 咁樣英國真係有錢呀 😅

引用:
原帖由 Visita 於 2019-3-5 02:26 PM 發表

航母的防衛半徑和攻擊半徑是由艦載機決定,艦載機的航程遠、速度快和帶彈的射程長便佔盡防衛半徑及攻擊半徑優勢,在人家防衛半徑之外便可以發動攻擊,無需空戰。肥電腿短腳慢,追不上敵方對艦攻擊前展開攔截空戰,迷你倉亦無法帶遠程重型對艦導彈攻擊,英航母肥電對航母中秋空戰是不切實際的幻想。還有,肥電打開迷你倉需要致命四秒時間,更要等射彈關倉後才恢復隱身功能,開倉後並無法高機動。 ...
你假設別人的航空母艦都是用來和有航母的對手大洋決戰
有沒有想過對英國(及法國、西班牙、義大利)來說,
航母都是對小國投射武力的工具?

人家戰略上完全沒有和美國對抗的需要
要大而全的航母做什麼?

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-3-5 08:59 AM 發表
   大不列顛北愛爾蘭聯合王國嘅王家海軍淨番十八艘長期在軍港做維修保養嘅軍艦,到時呢艘女王號出征時可唔可以拉出航空母艦戰鬥群班底都成問題,難道要單獨出海帶埋幾十架肥電出戰嗎?  ...
英國有緊密盟友幫手預警護航, 中共冇得 羨慕㗎喇。

引用:
原帖由 新殲 於 2019-3-5 01:47 PM 發表

安全做法係用隱身機。
有理沒理射晒所有導彈即刻走人。
但走人既時候機後部係一定唔隱形。
唔想無命就盡量遠打完就走。
所以對方亦可耗盡導彈燃料。
還要考慮數量問題。
另一方面對方如果速度快係可以追上來。
最後。如果對方用機動動作加上干擾。一樣可以降低導彈命中率。
想一枝導彈一架飛機本身無咩可能。
而且最壞情況係變成格鬥。 ...
唔係你想咁架, 開咗彈倉冇隱身係極短時間, 而且雷達鎖定要有足夠反回訊號, 關咗彈倉後訊號消失點鎖定, 仲有制定攻擊係有一個整體方案架, 攻擊路線, 回航路線都會有護航架

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-3-5 09:57 PM 發表

唔係你想咁架, 開咗彈倉冇隱身係極短時間, 而且雷達鎖定要有足夠反回訊號, 關咗彈倉後訊號消失點鎖定, 仲有制定攻擊係有一個整體方案架, 攻擊路線, 回航路線都會有護航架 ...
隱身是指正前方。
轉身或回航都沒隱身

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]