• 瀏覽: 3,764
  • 回覆: 42
人以身為貴,家以和為貴,鄰以親為貴,
友以誠為貴,體以健為貴,衣以適為貴,
住以雅為貴,窮以志為貴,富以仁為貴,
心以善為貴,品以端為貴,物以稀為貴,
情以真為貴。👍
期待中國試電磁炮.

炮身寫洋文。乜意思呢。嘿嘿

引用:
原帖由 banjo. 於 2019-1-18 08:41 AM 發表
期待中國試電磁炮.
淘寶有售。

引用:
原帖由 fb666 於 2019-1-17 08:05 PM 發表
電磁炮的32兆焦實戰化御用炮彈-活性毀傷元 威力大到不敢想!
智慧黑科技 2019-01-13 21:11:22

改變戰爭基本形態的高能電磁炮實戰裝備的速度已經越來越快。現在大家都知道,32兆焦炮口動能的上艦電磁炮,已經可以輕易的打擊200公里之外的目標,而未來64兆焦的更強電磁炮,則可以一炮轟掉600公里甚至上千公里外的大型艦船或者陸地強化工事,將徹底代替海戰中的傳統導彈。這性能無疑非常 ...
ching地球是圓的,電磁炮是直射,200公里都不知能否直射到,不要說600公里甚至上千公里了,這個作者基本知識有限.

其實每次重新再發射須要幾耐時時呢?

引用:
原帖由 輪皇 於 2019-1-18 09:26 AM 發表

ching地球是圓的,電磁炮是直射,200公里都不知能否直射到,不要說600公里甚至上千公里了,這個作者基本知識有限.
引力對任何炮彈都應用
計好拋物線就得

唔好厄我 ,西人都話電磁炮無用論

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-18 12:05 PM 發表

引力對任何炮彈都應用
計好拋物線就得
電磁炮=狙擊步槍,首先要見得到目標(雷達),才能瞄準,計算彈道,風向,風速,距離等等,但地球的曲線令到你百幾公里外已經見不到(雷達)了,=要狙擊手射前面小山後的目標.........

引用:
原帖由 輪皇 於 2019-1-18 01:32 PM 發表

電磁炮=狙擊步槍,首先要見得到目標(雷達),才能瞄準,計算彈道,風向,風速,距離等等,但地球的曲線令到你百幾公里外已經見不到(雷達)了,=要狙擊手射前面小山後的目標......... ...
直射當然要

同炮兵一樣,拋物線遠程射擊 都係靠 衛星/偵察機 其他手段搵目標
知你位置 放幾炮先講啦,等互視再駁火咩

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-18 02:05 PM 發表

直射當然要

同炮兵一樣,拋物線遠程射擊 都係靠 衛星/偵察機 其他手段搵目標
知你位置 放幾炮先講啦,等互視再駁火咩
衛星不能即時做到找尋移動目標,實時擊中目標只限短距離,拋物線方式會減低速度沒有制導/彈導很難擊中目標

恭喜中國不斷進步,多謝分享

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-18 02:29 PM 發表

衛星不能即時做到找尋移動目標,實時擊中目標只限短距離,拋物線方式會減低速度沒有制導/彈導很難擊中目標
搵唔倒目標,乜武器都一樣係癈

再打唔中/威力再減弱 都好過等互視駁火

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-18 02:31 PM 發表

搵唔倒目標,乜武器都一樣係癈

再打唔中/威力再減弱 都好過等互視駁火
打爛仔交咩?你亂咁射又唔中,暴露位置導彈已經鎖定你飛緊埋嚟啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]