• 瀏覽: 3,749
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 輪皇 於 2019-1-18 18:52 發表

有沒有成功的戰例?
馬薩諸塞號,對靜止艦艇命中 28Km

沙恩霍斯特號、厭戰號,動對動分別 24Km、23Km

但係二戰平均炮擊命中率唔超過 5%

引用:
原帖由 輪皇 於 2019-1-18 18:52 發表

那軍艦本身的雷達有咩用?
055是有直升機,但不是24小時全方位運作.
打仗時靠衛星/偵察機來引導電磁炮彈(不是導彈)是不現實的,只是理論上講得通.
導航雷達可以對水上探測,加上主要搜索雷達、超視距雷達,合適氣象之下望到 200Km

桅杆雷達有 2X Km 水面視界

現在無人機冒起,軍艦機庫可以放幾架,確保全天至少一架升空

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-18 07:06 PM 發表

只要解決到引信瓶頸,電磁炮可以包辦對岸、對艦、防空、反導,同導彈互補不足

因爲散熱等因素,電磁炮射速唔高,低空防空反應無咁好

AK-176 之類快炮,平均用 20 發打一支對艦彈,電磁炮彈再平都要一發幾萬美金,傷不起 ...
多謝賜教 如果咁講 電磁砲響南海嘅作用未必好大 但係對住台灣 睇嚟就係一個好大嘅威脅

引用:
原帖由 輪皇 於 2019-1-18 06:52 PM 發表

有沒有成功的戰例?
大和號艦炮的設計+測試證明可以擊中海平線以外的目標

無關戰例

搞乜。對住寫鷄腸既XX炮打飛雞。唔通個個好仰慕美帝科技。

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-18 07:15 PM 發表

導航雷達可以對水上探測,加上主要搜索雷達、超視距雷達,合適氣象之下望到 200Km

桅杆雷達有 2X Km 水面視界

現在無人機冒起,軍艦機庫可以放幾架,確保全天至少一架升空 ...
超視距雷達對先進艦艇或航母戰鬥群作用不大, 天氣, 各類電磁訊號干擾令其難於發現海面艦艇

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-18 18:58 發表

其實都係做保標保護航母 XD
係美國諗住已經一統天下先會諗 大炮鎖海

我覺得比較實用係對地支援,200公里外一個call , 1分鐘唔洗就 炮彈到,諗起都爽

長遠計可能發展彈射(貨物)上太空,唔知仲有冇命見倒 ...
太空發射磁軌要數千億美金一座,無國家肯買單

因爲拋物綫運動同動能衰減,32MJ 電磁炮射 200Km 平均要三分鐘

10Kg 電磁彈動能會衰減至 16MJ,五寸 vulcano 末段動能約有 3MJ、炸藥約 33MJ,兩發電磁彈就有相近能量而且射程翻倍

引用:
原帖由 機龍 於 2019-1-19 02:25 PM 發表

太空發射磁軌要數千億美金一座,無國家肯買單

因爲拋物綫運動同動能衰減,32MJ 電磁炮射 200Km 平均要三分鐘

10Kg 電磁彈動能會衰減至 16MJ,五寸 vulcano 末段動能約有 3MJ、炸藥約 33MJ,兩發電磁彈就有相近能量而且射程翻倍 ...
有回報有數維就有人做
比如開發月球資源變成可行
登月開始同完結都係一樣

如果

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-1-18 07:20 PM 發表

大和號艦炮的設計+測試證明可以擊中海平線以外的目標

無關戰例
大和號係軍官酒店,到被迫參戰時對手卻係以飛機為主,可謂生不逢時。

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-1-18 02:34 PM 發表

打爛仔交咩?你亂咁射又唔中,暴露位置導彈已經鎖定你飛緊埋嚟啦
自宮老人真係一針見血
唔怪之得美軍係痾衭汗射到無子彈,原來係爛仔打交亂射又唔中

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-1-19 14:58 發表

有回報有數維就有人做
比如開發月球資源變成可行
登月開始同完結都係一樣

如果
呢類 megaproject 回報期好長,短視係成唔到事

小型貨物容易承受高 G,因此太空磁軌最適合發射立方星,咁樣或者可以薄利多銷,只係要好耐先回本

現時呢個市場係由太空初創主導,小型火箭易生産、轉移快,可以搶佔大公司食唔到嘅立方星生意

三大炮: 電磁炮, 量子炮, 激光炮

引用:
原帖由 lyk898 於 2019-1-22 08:42 AM 發表
三大炮: 電磁炮, 量子炮, 激光炮
重有。嘴炮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]