• 瀏覽: 7,593
  • 回覆: 112
+15
米講咁多廢話。。。 你估真正打起上黎,會有人出“落葉飄”呢招咩。。。 武俠小說呀

引用:
原帖由 two3888 於 2019-1-18 08:45 AM 發表

都唔知有乜7用, 如果真係打仗嗰陣時, 你就係咁不停 落葉飄?

有個軍盲話:都唔知有乜7用…
喎!

軍盲就是軍盲

連戰鬥機基本嘅…
★機頭…指向…
代表咩…都唔知!

速度代表生還率呀!

機動性越強…能越短時間轉向
就代表越快火控鎖定對手…
導彈就越快飛向對手呀!

而……
先決★就是★機頭指向……
它是火控/發射的最先決條件!

引用:
原帖由 two3888 於 2019-1-18 08:45 AM 發表

都唔知有乜7用, 如果真係打仗嗰陣時, 你就係咁不停 落葉飄?
等你F35得閒…轉完個圈

殲10都發射完畢…離開現埸了

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2019-1-18 03:36 PM 發表

有個軍盲話:都唔知有乜7用…
喎!

軍盲就是軍盲

連戰鬥機基本嘅…
★機頭…指向…
代表咩…都唔知!

速度代表生還率呀!

機動性越強…能越短時間轉向
就代表越快火控鎖定對手…
導彈就越快飛向對手呀 ...
https://kknews.cc/zh-hk/military/3za8a2o.html

引用:
原帖由 CNlocust 於 2019-1-18 03:12 PM 發表

有視頻以正視聽,俾我篤爆了你造假話F35造假,你好不爽  
你只騙到自己,識得咩係落葉飄就知你段視頻只係吹噓肥電

引用:
原帖由 同你死過 於 2019-1-18 12:27 PM 發表

我只係見到F35所謂落葉飄完,急速下墜差啲救唔返,個機師一定嚇死9228883
所以你見到肥電點解要飛咁高,就係因為要用好長嘅距離嚟救番架飛機

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2019-1-18 03:44 PM 發表

等你F35得閒…轉完個圈

殲10都發射完畢…離開現埸了
同軍盲講簡直對牛彈琴,佢地點識得用技術回應你。

認真討論:

落葉飄唔係萬能,當對手使用落葉飄時,若機師反應快,可以拉起機頭加強輸出作機動穩盤,另對手無法描準︳此時對方由於失速,會陷於被動,而相反穩盤後的戰機由於在高位有動能上的優勢,可以府衝指向對手把對手KO。關鍵是機師是否反應夠快。 當年F-15被SU-30打敗後,之後就是使用這方法反擊對手。

簡單來說,使用落葉飄後若果機頭不能指向對手 也打不中對手,就會陷於劣勢。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-18 03:54 PM 發表

同軍盲講簡直對牛彈琴,佢地唔識得用技術回應。

認真討論:

落葉飄唔係萬能,當對手使用落葉飄時,若機師反應快,可以拉起機頭加強輸出作機動穩盤,另對手無法描準︳此時對方由於失速,會陷於被動,而相反穩盤後的戰機由於在高位有動能上的優勢,可以府衝指向對手把對手KO。關鍵是機師是否反應夠快。 當年F-15被SU-30打敗後,之後就是使用這方法反擊對手。

簡單來說,使 ...
學到野了, 自認軍盲一名只對花式飛行表演有興趣而已. 自己玩開電直明白到飛行花式有好高要求, 一個花式差小小已經代表飛機或機手技術質量不夠. 外人似為差不多但識貨就會明白當中差距之大.

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-18 03:54 PM 發表

同軍盲講簡直對牛彈琴,佢地唔識得用技術回應。

認真討論:

落葉飄唔係萬能,當對手使用落葉飄時,若機師反應快,可以拉起機頭加強輸出作機動穩盤,另對手無法描準︳此時對方由於失速,會陷於被動,而相反穩盤後的戰機由於在高位有動能上的優勢,可以府衝指向對手把對手KO。關鍵是機師是否反應夠快。 當年F-15被SU-30打敗後,之後就是使用這方法打敗對手。

簡單來說,使 ...
其實……

當代的作戰模式…
打的是體系、綜合、平台…
以速度、超距、…的方式決勝!

網上努力討論…什么…
機對機…艦對艦的單一比較
根本上是…毫無意義!
兼與時代脫節的!!

閒極無聊…
才以一些過期…常識

罵醒那些狗餅罷了…

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2019-1-18 04:13 PM 發表

其實……

當代的作戰模式…
打的是體系、綜合、平台…
以速度、超距、…的方式決勝!

網上努力討論…什么…
機對機…艦對艦的單一比較
根本上是…毫無意義!
兼與時代脫節的!!

閒極無聊…
才以一些過期…常識

:sm ...
我都是相同心態,現時已經講緊蜂后蜂群戰術,狗餅們還每天講什麼發動機的,無知得很

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-18 04:17 PM 發表

我都是相同心態,現時已經講緊蜂后蜂群戰術,狗餅們還每天講什麼發動機的,無知得很

我呢個軍盲只要有腦諗, 美俄中呢三個軍事大國, 真係戰爭會係立體式戰爭, 即海陸空互相配合, 導彈等齊出. 單係戰機都幾款一齊出動使到敵人難以識應. 例如中國J20,J10,SU35... 起飛, 因各機性能不同(物理氣動力學設計不同), 專長不同可以互補不足. 相反美國只係F35 ...美國跟本就係走錯路了.

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-18 04:17 PM 發表

中國矢量借航展向世界展示,
代表的是中國在材料工程…等領域的…自主…科研能力!
發展出來的成果,亦已經
能站在世界上的…最高端。

就有如…中國的氫彈…
讓敵人望而生畏而矣…

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-1-18 04:35 PM 發表

我呢個軍盲只要有腦諗, 美俄中呢三個軍事大國, 真係戰爭會係立體式戰爭, 即海陸空互相配合, 導彈等齊出. 單係戰機都幾款一齊出動使到敵人難以識應. 例如中國J20,J10,SU35... 起飛, 因各機性能不同(物理氣動力學設計不同), 專長不同可以互補不足. 相反美國只係F35 ...美國跟本就係走錯路了. ...
認同,中國空軍由於戰機種類齊全,兼多樣性,戰術千變萬化,但反觀對手想以一種戰機取代所有戰機,就算真係解決了戰機900幾種結構問題,將來戰術運用相當有限制。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2019-1-18 04:41 PM 發表

認同,中國空軍由於戰機種類齊全,兼多樣性,戰術千變萬化,但反觀對手想以一種戰機取代所有戰機,就算真係解決了戰機900幾種結構問題,將來戰術運用相當有限制。 ...
在下多年前係理工讀過幾年屎片, 學過皮毛流體力學, 玩過下遙控飛機/直升機(主力玩直升機), 明白到飛機整體佈局重要性. 不是只看發動機單一指標. 好多時機身設計影響更大, 所以有單發雙發因應不同雖要, 很多時雙發較細馬力的發動機比單發更有用(當然也可反過來, 要以當時戰場環境而定), 可能未來有三發都未定.

引用:
原帖由 foxchanhk 於 2019-1-18 04:59 PM 發表

在下多年前係理工讀過幾年屎片, 學過皮毛流體力學, 玩過下遙控飛機/直升機(主力玩直升機), 明白到飛機整體佈局重要性. 唔是只看發動機單一指標. 好多時機身設計影響更大, 所以有單發雙發因應不同雖要, 很多時雙發較細馬力的發動機比單發更有用(當然也可反過來, 要以當時戰場環境而定), 可能未來有三發都未定. ...
多年來雙發戰機是主流,而未來六代機用雙發也已是共識。

單發機確實也有兩個優點,第一當然是價錢便宜。(理論上),第二,輕型機往往轉彎半徑較小。

不過近年來科技進步,全動式尾翼與及矢量推進器使重型機轉灣半徑比輕型機更小,輕型機的好處已經消失,加上價錢不一定比重型機便宜,而重型機由於速度、航程、雷達功率等等都比小型機優勝,
所以未來主流仍然是雙發機。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]