• 瀏覽: 16,641
  • 回覆: 180
+8
曾在佔領期間與政府高官對話、學聯前常委梁麗幗今午(16日)入被澳門拒絕入境,當地治安警察局指梁「有強烈跡象顯示她會從事危害澳門公眾秩序的活動」,將梁即時遣返。

根據「港大學生會校園電視台」指,梁麗幗在今日下午1時10分被拒入境,澳門當局以《內部保安綱要法》第17條第1款第4項「阻止對依法被視為不受歡迎或對內部保安的穩定構成威脅,或被視為涉嫌與包括國際恐怖主義在內的跨境犯罪有關的非本地居民進入澳門特別行政區,或者將其驅逐出境。」為由,拒絕梁麗幗入境。

梁麗幗在佔領運動期間,有份以學聯代表身份參與和政府的對話,當時其他代表包括周永康、前副秘書長岑敖暉、前常委羅冠聰及前常務秘書鍾耀華。梁目前於本地律師樓全職工作,半工讀法學專業證書(PCLL),她曾經透露目標是當大律師。

從事危害公眾秩序活動, 街知巷聞, 洗也洗不甩,大陸返唔得, 澳門去不得!!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190116/bkn-20190116192859898-0116_00822_001.html

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
她知道要還了.

拒絕得好
帛金豪有冇去澳門?

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2019-1-17 12:02 AM 發表
點解俾辦煮扣咗易拾分 ?? 鄉土冇然吝鼓油 ??
乜樹扣分 !?

聽講係根據樣衰條例唔俾豬扒入境 !

但有冇撹錯呢件叫佔中張栢芝架 !

同恐怖份子同級

佢去澳門做乜?
去澳洲啦,中國唔啱你

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-1-17 01:39 AM 發表
聽講係根據樣衰條例唔俾豬扒入境 !

但有冇撹錯呢件叫佔中張栢芝架 !
睇見佢個西樣就知係從事恐怖活動

女神豆豆BB

澳門做得好

引用:
原帖由 男E 於 2019-1-16 11:57 PM 發表
從事危害公眾秩序活動, 街知巷聞, 洗也洗不甩,大陸返唔得, 澳門去不得!!
著得咁靚,係咪想過去賺返D錢呢?做X都係"從事危害公眾秩序活動"....

呢個爛面幗果然係馬交朋友

條暗瘡妹想去中國澳門做乜 又想搞亂檔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]