• 瀏覽: 742
  • 回覆: 11
政府早前突然宣布收緊申領長者綜援門檻,由60歲上調至65歲,而特首林鄭月娥當時更辯稱「各位(議員)批准」,惹來立法會跨黨

政府收緊長者公緩相信係因為人口老化得太緊要,覺得長者係社會負累,唔想將啲錢浪費喺啲冇用嘅人身上,因為佢哋已經老了再無利用價值!政府要留返啲錢用喺啲大陸新移民嘅身上, 政府可能覺得大陸新移民佢哋先至係香港未來嘅希望! 同時因為年年政府官員都要加人工關係都要留返啲錢用嚟畀佢哋高官政府人員加人工用!

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190116/bkn-20190116181517423-0116_00822_001.html

65歲先算係長老,未夠老攞咩長者綜援?

其實正苦不如講白啲叫啲長者一係就早啲死,如果唔早啲死就唔該你自力更新!正苦係唔會讓你哋啲蝕米大蟲嘅!

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-16 11:50 PM 發表
65歲先算係長老,未夠老攞咩長者綜援?
同意!正苦應講明畀佢哋聽最好你就喺60歲死一了百了, 一係你就留條命到65歲啦!否則係唔會理你哋嘅!因為你地係社會負累~

引用:
原帖由 dino0629 於 2019-1-16 11:50 PM 發表
其實正苦不如講白啲叫啲長者一係就早啲死,如果唔早啲死就唔該你自力更新!正苦係唔會讓你哋啲蝕米大蟲嘅!
60歲搵唔到嘢做可以攞自己MPF啲錢用,到65歲就可以攞長者綜援。

引用:
原帖由 dino0629 於 2019-1-16 11:53 PM 發表

同意!正苦應講明畀佢哋聽最好你就喺60歲死一了百了, 一係你就留條命到65歲啦!否則係唔會理你哋嘅!因為你地係社會負累~
60歲搵唔到嘢做可以攞自己MPF啲錢用,到65歲就可以攞長者綜援。

建議政府應該宣傳一下!其實長者都有得選擇嘅,65歲前如果唔想做嘢,就唔該你快啲死,死咗一了百了乜都唔使做!唔死你就要做到65歲先至會有機會輪到你!

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-16 11:56 PM 發表

咪係!正苦d$要留黎益番自己人,年年大幅加人工用!你地長者想攞著數?
倒落海都唔益你!吹咩~

你們認為香港會餓死過長者嗎?

直接係淋病面前攞啦,起碼有5舊水

引用:
原帖由 dino0629 於 2019-1-17 12:01 AM 發表

咪係!正苦d$要留黎益番自己人,年年大幅加人工用!你地長者想攞著數?
倒落海都唔益你!吹咩~
自己有能力做咩要攞政府錢?政府多福利只會養懶人。

議員社福批評從來盡情,但事實係點心知肚明
今代人普遍營養較良好,醫學進步,生活調理相對得宜,人生七十仲真係古來稀?
但一個為選票,一個為飯碗,各為自己,完全可以理解

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]