• 瀏覽: 1,782
  • 回覆: 32
早前政府宣布收緊長者綜援年齡至65歲,措施引發社會廣泛不滿。而特首林鄭月娥出席立法會答問環節時,竟指去年預算案中提及該措施,因此建制派議員支持通過,證明措施是「各位(議員)批准」,言論令建制派嘩然,有議員更聲稱對下一份預算案會「驗屍咁驗」。
作為建制派第一大黨的民建聯也是首當其衝,其在下個月新一份預算案的取態備受關注。不過民建聯facebook專頁今日(16日)就出帖解畫,稱上次並非不為長者與政府抗爭,而是因預算案被否決,「政府就會停止運作,社會福利、公務員的薪金及公共服務開支會停止發放,就連『派糖』措施都會作罷,影響深遠」,辯解道「試問又點能夠輕易話否決就否決呢?」;又加上hastag「#唔批預算案會點 #顧全大局 #保民生...........

原來民建聯為「顧全大局」、「保民生」,所以通過去年財政預算案。

民建聯實在偉大了。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/283634/收緊長者綜援-被林鄭-屈-開綠燈-民建聯小編解畫-顧全大局

其實喺何文件都要驗屍咁驗啦
常識黎阿喂

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-16 08:04 PM 發表
早前政府宣布收緊長者綜援年齡至65歲,措施引發社會廣泛不滿。而特首林鄭月娥出席立法會答問環節時,竟指去年預算案中提及該措施,因此建制派議員支持通過,證明措施是「各位(議員)批准」,言論令建制派嘩然,有議員更聲稱對下一份預算案會「驗屍咁驗」。
作為建制派第一大黨的民建聯也是首當其衝,其在下個月新一份預算案的取態備受關注。不過民建聯facebook專頁今日(16日)就出帖解畫,稱上次並非不為長者與政 ...
咁大保貓尾呀。

班磚貴的議員吖,你地唔係覺得市民比份糧你地響到「乾豆」唔駛做麻?終於認係唔會睇政府文件就直過直批了!

講得真係好聽,咁當初就唔好扮晒野話林鄭屈佢地丫

成班死去問發叔先啦。

唔同泛民玩膠野

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-16 09:49 PM 發表
講得真係好聽,咁當初就唔好扮晒野話林鄭屈佢地丫
根本建制神又係佢地,鬼又係佢地
當初社會反應不滿過大,第一時間推哂責任去特首。又話下份預算案會投棄權等。
問題在於北京點會袖手旁觀,依家又要顧住選民,同時顧住北京施壓唯有博同情牌

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-16 10:12 PM 發表

根本建制神又係佢地,鬼又係佢地
當初社會反應不滿過大,第一時間推哂責任去特首。又話下份預算案會投棄權等。
問題在於北京點會袖手旁觀,依家又要顧住選民,同時顧住北京施壓博同情牌 ...
根本一直都係佢地亂通過d野,先搞到香港咁樣,而家泛民連分組點票都無埋,佢地屈無可屈,咪同林鄭扯貓尾囉,不過無用啦,2020先再選,到時d建制派既選民又會唔記得晒,繼續投佢地果班友,香港無得救架啦

香港唯一有得救既可能性就係功能組別班選民醒覺,唔止直選,連功能組別果邊既大多數席位都搶翻黎,先有機會重奪立法會,但而家睇黎幾乎係無可能既事,香港只有遂步赤化

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-16 10:15 PM 發表

根本一直都係佢地亂通過d野,先搞到香港咁樣,而家泛民連分組點票都無埋,佢地屈無可屈,咪同林鄭扯貓尾囉,不過無用啦,2020先再選,到時d建制派既選民又會唔記得晒,繼續投佢地果班友,香港無得救架啦

香港唯一有得救既可能性就係功能組別班選民醒覺,唔止直選,連功能組別果邊既大多數席位都搶翻黎,先有機會重奪立法會,但而家睇黎幾乎係無可能既事,香港只有遂步赤化 ...
你望功能界醒悟倒不如望直選既選民醒覺

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-16 08:04 PM 發表
作為建制派第一大黨的民建聯也是首當其衝,其在下個月新一份預算案的取態備受關注。不過民建聯facebook專頁今日(16日)就出帖解畫,稱上次並非不為長者與政 ...
邵家臻議員
功能界別 – 社會福利界 (不務正業,冇睇清楚預算案入面有關社福界的條文)
註冊社工
職業 : 大學講師 (沒以身作則,推卸責任,諉過於人)
邵議員點解仲唔引咎辭職

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-16 10:22 PM 發表

你望功能界醒悟倒不如望直選既選民醒覺
當你直選既醒都係得三十五席(而且基本無乜可能),而且仲有樣野叫分組點票,反而功能組別雖然都係商界及權貴,只要佢地醒左,就有機會過半數甚至三分二,不過都係發下夢,無乜可能架啦,但佢地唔好以為好得意,大陸已經漸漸想搵d大陸富豪黎取代佢地,到時真係俾人全部取代晒果時,佢地就係後悔今日既所作所為,同理,支持建制果班保皇人士都係一樣

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-16 10:53 PM 發表

當你直選既醒都係得三十五席(而且基本無乜可能),而且仲有樣野叫分組點票,反而功能組別雖然都係商界及權貴,只要佢地醒左,就有機會過半數甚至三分二,不過都係發下夢,無乜可能架啦,但佢地唔好以為好得意,大陸已經漸漸想搵d大陸富豪黎取代佢地,到時真係俾人全部取代晒果時,佢地就係後悔今日既所作所為,同理,支持建制果班保皇人士都係一樣 ...
功能界個個有錢既人,佢地只會理會目前利益。之後既事大可以移民去其他地方,點會醒覺

香港不嬲有錢就大哂既地方

引用:
原帖由 leoandmay 於 2019-1-16 10:57 PM 發表

功能界個個有錢既人,佢地只會理會目前利益。之後既事大可以移民去其他地方,點會醒覺

香港不嬲有錢就大哂既地方
移民?你真係諗得太輕鬆,連馬云就算想走,都要退晒所有職務等等,就算李嘉誠都唔敢講可以做到全身而退,佢地只不過係養肥左既羊,到時想殺就殺,仲要唔止富豪圈,娛樂圈都係差唔多處境,范冰冰就係一個例子,係共產既地方基本上唔會有私人財產,只不過係時辰未到既問題而已

提高都65都無暴動, 老人家無出黎兇政府, 即係佢地都受落, 民建聯呢招顧全大局好成功.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]