• 瀏覽: 6,719
  • 回覆: 87
引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2019-1-16 06:48 PM 發表
https://hkgpao.com/articles/250832

UGL事件告一段落,律政司已表明不起訴前特首梁振英,著名專欄作家屈穎妍認為,民主黨林卓廷在事件過程中,涉嫌違反《防止賄賂條例》第30條,港府好應該反擊展開追究,大家又支唔支持?

披露調查被控有案例可循
屈穎妍指出,《防止賄賂條例》第30條說明不能將正在調查的案件披露,而林卓廷在廉署就UGL事件調查期間,多次公開 ...
低級扮高級調查員連續幾年不停追究,政府亦一定要追究呢條友所犯嘅防賄條例。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-1-16 07:19 PM 發表
三白眼早就應該被拘捕,成日披露icac內部消息,仲講咩廉署公正密實,要徹查!
咁就要拉埋廉記裏面提供消息畀佢嗰條友。

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2019-1-16 07:21 PM 發表
廉署內部有人知法犯法洩漏機密, 但係點解會甘願冒險, 只有一個理由, 就係廉署內有人貪污, 收左人利益, 所以願意冒險出售機密資料給買家, 無利益係唔會無緣無顧違犯自己專業操守 ...
這不是秘密。

引用:
原帖由 terada 於 2019-1-16 08:41 PM 發表
對付哩條三白眼,直接啪咗佢咪算囉
唔好啪佢,搞佢357年法律程序, 久不久上一次法庭,久不久又羈留監倉幾日, 每幾日又搞下保釋,不停出出入入,佢好快由三白眼變成反白眼。

送佢去青山,閉門幻想創作劇本,比啲時間佢繼續創作強力部門釘書機續集。

梗係支持告姓林架啦!

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-1-17 02:48 AM 發表
梗係支持告姓林架啦!
三白眼呢條仆街面皮厚到呢

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2019-1-16 06:48 PM 發表
https://hkgpao.com/articles/250832

UGL事件告一段落,律政司已表明不起訴前特首梁振英,著名專欄作家屈穎妍認為,民主黨林卓廷在事件過程中,涉嫌違反《防止賄賂條例》第30條,港府好應該反擊展開追究,大家又支唔支持?

披露調查被控有案例可循
屈穎妍指出,《防止賄賂條例》第30條說明不能將正在調查的案件披露,而林卓廷在廉署就UGL事件調查期間,多次公開 ...
三白眼這行為算否'人格卑劣'呢?

引用:

披露調查被控有案例可循
建制派都是廢柴,邊敢追打犯民呀?🤭🤭

條三白眼正仆街!

引用:
原帖由 理+誠 於 2019-1-16 18:53 發表

「好明顯廉署內部有人知法犯法洩漏內部資料, 一定要追查到底」
支持!佢都唔止呢單係咁。
呢點我一早已經指出,根本問題係廉署獨攬內部調查權

只有廉政公署先可以執行防止賄賂條例,換言之,除非自己郁手,無其他人可以將涉貪廉署人員治罪,就算廉署當住大家面收黑錢,都無辦法

以廉政公署往績,泛民的多數放生,尤其是肥佬生果金,泛民一杯咖啡都無飲過,好明顯廉政公署裡面有人放生

既然有人講有黑警,廉政公署裡面一樣可以有黑咖啡,問題係無人能夠治黑咖啡

要做就要修例,只能由警察調查涉及廉政公署貪污案,以起對廉政公署制衡作用

既然漠視法律,又有案例,一定要起訴林卓廷

引用:
原帖由 hellexpress 於 2019-1-17 00:43 發表
等梁振英件事完晒先去告林卓廷, 未完走去告佢又比佢多個藉口撈政治本錢
佢向電視面前爆ICAC料有晒証據, 而家係差個向ICAC投訴林既人
梁振英單野而家多差唔多完 ...
但真係ICAC放料既,就真係無辦法

到依家,ICAC都無公開交代,好明顯有啲野唔俾得人知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]