• 瀏覽: 5,934
  • 回覆: 77
+2
野豬頻繁出沒市區引起關注,政界人物紛出謀獻策「滅豬」,包括引入野豬「天敵」、野豬可像野貓野狗一樣人道毀滅等。工聯會東區區議員王國興今日提出新猷,建議將野豬放到無人島後,定期喂食。不過,方案被漁護署指不

野豬頻繁出沒市區引起關注,政界人物紛出謀獻策「滅豬」,包括引入野豬「天敵」、野豬可像野貓野狗一樣人道毀滅等。工聯會東區區議員王國興今日提出新猷,建議將野豬放到無人島後,定期喂食。不過,方案被漁護署指不可行,因為野豬找不到食物,會自己游回市區。

原來,根據漁護署資料,過去10個月全港收到679宗野豬出沒、拯救及滋擾的報告,當中港島東區佔42宗。因此,該區區議會一個委員今日也開會商對策。

對於王國興流放野豬的建議,漁護署高級濕地及動物護理主任張家盛會上坦言不可行,因野豬的游水能力非常強,經常在離島之間游水,如島上適合野豬的食物不足,野豬便會游回市區。

其實,大多數野豬滋擾事件都源於覓食,因此署方正和理工大學合作,設計防止野豬推倒的垃圾桶。

早前鄉議局主席劉業強曾提出,引入野豬天敵的建議。可是,野豬的天敵是其實是頂級肉食動物,即是獅子、老虎,若引入天敵恐怕對人畜都有害,建議被署方婉拒了。

亡國興真係聰明,竟然唔知野豬識游水

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/2252435

建制派起碼都會用下腦唸方法,犯民就只係識反對

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-1-16 13:18 發表
亡國興條仆街點解唔建議用野豬黎生產午餐肉!
CHING 支持狩獵野豬嗎﹖

無人島一定冇足夠食物畀野豬?啲網上智將好似落錯重點喎!

建議食野豬

只要向大媽宣傳野豬肉補身,問題可輕易解決

填海造地原來是安置野豬,我地怪錯政府。

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-16 01:09 PM 發表
用下腦唸D咁聰明嘅方法?

引用:
原帖由 hk_mask 於 2019-1-16 01:24 PM 發表
無人島一定冇足夠食物畀野豬?啲網上智將好似落錯重點喎!
即係一定有?

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-1-16 01:29 PM 發表

用下腦唸D咁聰明嘅方法?
最聰明係只屌唔諗,就如閣下

保慾界至今仍主流意見有二
1.人類騷擾野豬,令野豬反擊
2.人類餵飼野豬,令野豬聚集
結論:係要殺或流放人類,唔係野豬

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-1-16 01:09 PM 發表
咁都叫用腦?

我屌,點解唔叫阿爺送2隻俄佬非州瘟豬?

放去山頭就解決哂啦!

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-1-16 01:39 PM 發表

咁都叫用腦?
當然,brainstorming係唔需要分好壞,好多新發明都係由天馬行空既點子出來

犯民只係識反對就一定無進步

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]