• 瀏覽: 1,139
  • 回覆: 21
【本報訊】政府下月起收緊長者綜援申請年齡至六十五歲,引起社會強烈反彈,有立法會議員今日提出檢討綜援的議員議案,圖迫令政府擱置計劃及全面檢討綜援機制。不少將屆六十歲的長者直呼政府涼薄,批評政府鼓勵長者就業是「推長者去死」........

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190116/00176_017.html

這次將長者綜援申請年齡延伸至65歲,政府失分可不少啊。

60歲連兩蚊車都未有,做到死?! 一心諗住攞老綜真係……

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-16 06:29 AM 發表
【本報訊】政府下月起收緊長者綜援申請年齡至六十五歲,引起社會強烈反彈,有立法會議員今日提出檢討綜援的議員議案,圖迫令政府擱置計劃及全面檢討綜援機制。不少將屆六十歲的長者直呼政府涼薄,批評政府鼓勵長者就業是「推長者去死」........

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190116/00176_017.html

這次將長者綜援 ...
其實係啲所謂高官講嘢低智啫,自肥鵝講嘢唔修飾,一嘢撇清責任,涼薄光嘅百二歳命又係一絕。
派錢已經搞到怨氣沖天,又嚟呢啲嘢。
今年睇下財案又點?

up 做到死果班, 有冇交過稅都成問題lor

我哋大美國去到七十歲退休至攞足退休金噃!
引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-15 05:29 PM 發表

新聞來源連結:

這次將長者綜援 ...

如果而家真係做緊野既,我諗無咩邊個希望自己到時係有資格拿綜援...

而如果覺得千多元係好重要,呢班人又點會覺得退休拿綜援好...

所以最影響應該會係一值拿綜援既或者已經做好資產轉移先退休拿綜援果d

政府有冇統計過勞動皆層人口平均壽命有幾長先?
日做夜做的人勞動皆層壽命比好食好住的人短好多架!
坐在辦公室做幾十年跟體力勞動幾十年的壽命都相差好遠啦!
底下皆層日涯夜涯到60歲跟好食好住的60歲邊D會老得快?

廢佬係咁,只想搲着數

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-16 08:35 AM 發表
up 做到死果班, 有冇交過稅都成問題lor
搲到足就有份

我記得 有班香討仔話 "依家D後生仔日日去旅行換iphone 將來廢青老左樓都無就要靠政府"

依家20歲的人應該好支持
起碼佢地即時見到戰後出世班人點

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-1-16 08:28 AM 發表

其實係啲所謂高官講嘢低智啫,自肥鵝講嘢唔修飾,一嘢撇清責任,涼薄光嘅百二歳命又係一絕。
派錢已經搞到怨氣沖天,又嚟呢啲嘢。
今年睇下財案又點? ...
高官應上PR班

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-1-16 09:10 AM 發表

高官應上PR班
涼薄光嘅百二歲命真係笑死,不如話人應有三百歳命,60歳只係蘇丫仔,所以唔使資助,至於30歳囉喎,全部都未出世,根本可以唔使理咁咪仲好。

引用:
原帖由 good103 於 2019-1-16 08:55 AM 發表
政府有冇統計過勞動皆層人口平均壽命有幾長先?
日做夜做的人勞動皆層壽命比好食好住的人短好多架!
坐在辦公室做幾十年跟體力勞動幾十年的壽命都相差好遠啦!
底下皆層日涯夜涯到60歲跟好食好住的60歲邊D會老得快? ...
同意,如果係年輕時肯捱肯做,到60歲要攞綜援既真係唔多,呢班人真係辛苦過hea左大半世要政府養果啲好多,可能真係唔夠佢地長命

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]