• 瀏覽: 11,028
  • 回覆: 246
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 starr 於 2019-1-15 11:34 PM 發表

收回台灣是必然
方式就看台灣島民的智慧了
使用「收回」這兩個字是有問題,因為中共過往未統治過台灣。

引用:
原帖由 EYECAM 於 2019-1-16 03:27 PM 發表

嘴炮啫
咁即係唔夠膽啦!

依家最驚打仗一定係獨能同漢奸,未打已經要先殺振士氣

其實講咁耐,五毛還是未知道,習大大提武統台灣,目的只是為了轉移視線。
因為國內國外的經濟問題嚴重。

當你大陸真係同台灣打,但係而家中美都打緊貿易戰啦!
如果話美國唔會同大陸打實戰,咁貿易戰按理都唔會打啦!
所以,可見有根有據,如果有機會,重要係建基於維護正義的理念給美國,中美實戰打硬。

而且,中學課本都有講,民心所向的一方必勝。
你大陸要打台灣,好明顯是入侵別人家園。
就算打勝了,台灣人都唔會服大陸人的。
而且,花了兵卒,又可換來什麼實質利益?
大陸人不是天天說自家的東西好過別人嗎?

其實幾乎肯定,提武統根本是倒自己米。
台商聽到肯定會加快徹資步伐。
咁目的為何?
就是為了轉移視線。
換言之,大陸經濟問題已經好大鑊,要用這招敗招來轉移民眾的視線了!

理應中國(中華民國)武統匪區。

引用:
原帖由 EYECAM 於 2019-1-16 03:33 PM 發表

係暫時冇必要,保留實力應對中國好過啦
想打中國點可能唔郁北韓,一開波肥仔金就打沉哂係亞洲嘅美軍基地啦!

引用:
原帖由 liberale 於 2019-1-16 03:41 PM 發表
理應中國(中華民國)武統匪區。
台灣屙尿都冇力,空心菜統自己個屎忽就得

台灣收回係遲早嘅事,收回後啲運作大家無需質疑

好多人意為美國會無錢打仗,其實相反尤其對中國,美國佬會傾巢而出,連內底褲都羅出賣

美國果套就是用戰爭轉移國內視線,戰後用戰敗國的資源來支持自己

所以美國佬如果參戰張不止保護台灣,而係利用機會直接入侵全中國

台灣仔唔好笑,唔好意為中國戰敗後你地可以佔地?

美國佬先唔會送地比你地,到時只會有美國植民地福建區,而台灣正式比美國包圍,再受多幾年戰後苦之後再算,總知唔洗諗美國佬會比好處你

引用:
原帖由 笑看人心 於 2019-1-16 03:30 PM 發表
使用「收回」這兩個字是有問題,因為中共過往未統治過台灣。
台灣島係中國固有領土,中國人民共和國作為中國合法政權,用「收回」絕對正確。

西方馬克思中共在中國殺了幾千萬人,只要中共投降,立即統一。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]