• 瀏覽: 5,727
  • 回覆: 75
  • 追帖: 2
+2
在嫦娥四號探測器成功登陸月背後,央視《面對面》節目於1月13日播出了對中國工程院院士、中國探月工程總設計師吳偉仁的專訪。在節目中吳偉仁透露,得知中國要發射「鵲橋」中繼星並探測月背時,美國科學家向中方提出了多項合作請求,並稱希望中繼星工作時間長一些,這樣以後美國探測月球背面「希望到時也能利用這顆中繼星」。

會唔會係假新聞,美國佬竟然提出希望到時也能利用這顆中繼星,而美方關於放置信標機的請求,目的則是獲得嫦娥四號探測器在月背的具體著陸位置

咁多年前上過月球都要問中方借野???

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/282914/嫦娥四號-美國盼中國延長中繼星壽命-以後我們登陸月背也要用

咁美國之前點登月???

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-1-15 05:42 PM 發表
在嫦娥四號探測器成功登陸月背後,央視《面對面》節目於1月13日播出了對中國工程院院士、中國探月工程總設計師吳偉仁的專訪。在節目中吳偉仁透露,得知中國要發射「鵲橋」中繼星並探測月背時,美國科學家向中方提出了多項合作請求,並稱希望中繼星工作時間長一些,這樣以後美國探測月球背面「希望到時也能利用這顆中繼星」。

https://cdn.hk01.com/media/article/282914/thum ...
你唔篤爆人啦

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-15 05:42 PM 發表
咁美國之前點登月???
技術唔見晒....

50年前科技比而家更先進..

美國倒退50年...

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-15 05:44 PM 發表

技術唔見晒....

美國倒退50年...
d 秘密好快守唔住了

荷李活有個大老千
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-15 05:42 PM 發表
咁美國之前點登月???

老美政府居然可以容許同中國有航天科技合作?
都係當吹吓水就算。

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-1-15 05:44 PM 發表

技術唔見晒....

美國倒退50年...
以前計數寫黑板, 而家用垃圾超級電腦計, 梗係例退啦

當年中國借用尾國太空數據, 被一口拒絕,中國唯有食自己
引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-1-15 05:55 PM 發表
老美政府居然可以容許同中國有航天科技合作?
都係當吹吓水就算。

50年前都得,
而家科技進步左咁多,
美國人,應該阿豬,阿狗都可以上到月球

美國幾時登月就唔知, 但就要中國提供中繼星的數據畀美國, 即係美國可以任意使用中國[鵲橋]衛星的機密資料.

些牙佢老尾,數據逐bit計錢啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]