• 瀏覽: 1,325
  • 回覆: 12
貪曾係典型港英餘孽,港英殖民地政府培育出來的高級傀儡官員。 最善長係官商勾結,政府高級官員徇私瀆職,在制訂或推行政策時,向個別企業集團輸送利益,由於沒有表面金錢交易,因此不能直接指控貪污,但政府高級官員將公權偏幫某些商人或財團,政治制度向利益集團傾斜,不惜犧牲市民的民生需要。利用官僚心態,企業集團亦可能透過各方式僱用這些退休高級官員到該大財團工作。

佢幾時死,應該都就快架啦

曾係香港仔,董梁林係擦鞋仔,立竿見影,如此下塲,呢D就係現實!

黨要臣死,臣不能不死

引用:
原帖由 東方新希望 於 16-1-2019 02:34 PM 發表
貪曾係典型港英餘孽,港英殖民地政府培育出來的高級傀儡官員。 最善長係官商勾結,政府高級官員徇私瀆職,在制訂或推行政策時,向個別企業集團輸送利益,由於沒有表面金錢交易,因此不能直接指控貪污,但政府高級官員將公權偏幫某些商人或財團,政治制度向利益集團傾斜,不惜犧牲市民的民生需要。利用官僚心態,企業集團亦可能透過各方式僱用這些退休高級官員到該大財團工作。 ...
貪曾受審及入獄期間,出來撐場及探望佢最多的,全係泛民人仕,及陳日君.... 可知呢條友死不足惜

反而當年幫貪曾裏應外合的鄭大班,日日開咪鬧政府,最後成功推翻董建華,捧左貪曾登位呢支針,據講一次都冇出現過,最後仲著草返左加拿大
如果唔係呢條鄭大奸成日掛住要個電台牌照,貪曾又點會交上黃楚標?又點會坐監呢?

引用:
原帖由 kk2964 於 20-1-2019 12:02 PM 發表
曾係香港仔,董梁林係擦鞋仔,立竿見影,如此下塲,呢D就係現實!
就係呢件香港仔,任內完全唔肯開發土地,明明06-07年己見到樓價再次躍起,仍堅拒重推居屋及賣地,造成今日惡果

換個角度睇 曾爵士能將樓價推上歷史新高;
好多地主會員同業主 個個笑呵呵..
(可惜我無份受恵 要自住)

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-1-20 01:48 PM 發表
換個角度睇 曾爵士能將樓價推上歷史新高;
好多地主會員同業主 個個笑呵呵..
(可惜我無份受恵 要自住)
雖然話自住姐,但係你有一筆救命錢,如果有咩身體毛病,或者想大展鴻圖創業,你隨時可以按咗陳樓,為自己創業或者睇醫生!!

自己攞黎,怨誰!!

眾所周知,係梁振英煮佢嘅!佢一定報仇,唔通真係祈禱咩?

引用:
原帖由 kk2964 於 2019-1-20 12:02 PM 發表
佢當年反對班PK苛徵重稅,分贓自肥. 因為阻人發財, 所以俾人玩死.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]