• 瀏覽: 10,256
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-15 06:16 PM 發表

填海造地就可以以人工島為中介一次過改善大嶼山連接市區交通,等於增加在大嶼大量建屋及填海造地可行性。
新加坡,世界上填海造陸比例最高的國家之一,多達22%的國土透過填海而成,只係填海造地不是一朝一夕的事......講大量土地政府應該一早做研究開發埋郊野公園。太多山地方浪費。
香港的郊野地都在養蚊、養蒼蠅,有多少香港人有時間去郊野公園旅遊?而香港有近7成的綠化地,香港有大量生態價值不高 ...
要打到填海方案,並吾係除口噏 話用郊野公園用地就得。不過難怪,泛民為反不嬲都係除口噏得出就噏。 反正吾洗負責 點吹都得。 就回收郊野公園用地。其實2016 年 WWF香港分會發表過。

郊野公園位處偏遠、大多在陡峭的山嶺上,亦遠離集體運輸和道路網絡,如要發展需經漫長和複雜的規劃、程序和工程。政府在提供給土地供應專責小組的文件中提到,從開始規劃到完成首期工程估計需要15至18年。很明顯,開發郊野公園根本不能解決現時的房屋問題。

再者,郊野公園不但對保育本地生物多樣性非常重要,更為香港市民提供康樂及戶外自然教育的機會。漁農自然護理署的最新數字顯示2016年有超過1300萬人次到訪郊野公園,反映郊野公園非常受市民歡迎。此外,郊野公園亦提供很多重要的生態系統服務,例如本港兩至三成的食水、潔淨空氣、吸收引致氣候變化的二氧化碳和防止泥土流失等。政府在2016年底推出的生物多樣性策略和行動計劃(BSAP),作為香港自然保育的藍圖,當中行動一就是保護和優化郊野公園等保護區的管理!

但政府無啦啦戇鳩攪個推後長者津貼比人回氣

成班友仔呃飯食。

得閒整幾件釘書機出嚟,仲唔笑死人咩

泛民嘛,害足香港人二十年,醜不可言!

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-15 06:55 PM 發表

劉小麗,算吧啦。係立法會期間,笑話連篇,講多錯多。未睇清楚就反定先。淨係識得講同小販爭取生存空間,附近居民嘅意見佢有無問過先?
老人福利變65歲未必係壞事,香港人口老化會黎黎緊嘅問題。
吾諗後果同無計劃,只係派錢派福利,令市民當下開心嘅好多人都識做。當然係講緊泛民。
但係要有擔當,明知一般市民不一定讚同,但係為了香港整體。夠膽去開聲嘅,泛民無呢D人囉。 ...
你班建制派唔驚就唔使DQ佢啦,如果唔驚既,點解唔俾佢同陳凱欣直接對決,連直接對決既勇氣都無,仲講乜春者

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 08:57 PM 發表

你班建制派唔驚就唔使DQ佢啦,如果唔驚既,點解唔俾佢同陳凱欣直接對決,連直接對決既勇氣都無,仲講乜春者
其實你真心為泛民,係咪應該支持out左劉小麗呢d豬隊友啦

反中亂港都係無腦垃圾
加上幕後老闆美帝衰落
必然難行

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 08:57 PM 發表

唔係建制DQ,建制冇權力DQ,連基本政治認知都冇,難怪是非顛倒仲當真理。

引用:
原帖由 123people 於 2019-1-15 09:33 PM 發表

唔係建制DQ,建制冇權力DQ,連基本政治認知都冇,難怪是非顛倒仲當真理。
選舉主任咪即係建制派既人,咪扮野啦,不過是旦啦,你班友連呢次將福利提升到65歲既野都可以賴落泛民度,仲有乜做唔出丫

引用:
原帖由 郭郭 於 2019-1-15 09:48 PM 發表

選舉主任咪即係建制派既人,咪扮野啦,不過是旦啦,你班友連呢次將福利提升到65歲既野都可以賴落泛民度,仲有乜做唔出丫
如果建制有生殺大權,回歸後還會給泛民在立法會玩足廿年嗎?

基本野都搞錯,講乜吖,清醒下啦喂!

引用:
原帖由 清晨含情的馬 於 2019-1-15 02:03 PM 發表

即是白痴選民。
冇錯

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-15 11:28 AM 發表
泛民在人氣和風頭最高漲的時候, 勝利沖昏了頭腦, 沒有好好栽培優質的政治人才去做接班人, 反而被激進份子牽著鼻子走, 跟風去栽培激烈反政, 凡事抺黑對手的小人出來, 五年來交不出任何利民舒社困的政績, 拖慢社會發展, 拖跨醫改和房屋供應...........

以致在任何選舉工程上, 他們都沒能力提供任何政績, 只能在競選口號中, 繼續抺黑政府和對手, 作為吸選票的籌碼, 嚴如廢了武功的小丑俱 ...
平果都唔知會唔會過年前執呀

叫雞,搶手機,釘。書機,人格卑劣,近年太多負評!

可以收皮了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]